0
Fudbal

(FOTO:tottenhamhotspur)

IZ TOPOVOG UGLA: Totalni fudbal preuzeo primat

Objavljeno: 11.05.16 u 16:24

„Fudbal je kao avion. Što su veće brzine veći je otpor vazduha i glava mora biti aerodinamična“-rekao je legendarni trener kijevskog Dinama Viktor Maslov.
On se smatra jednim od kreatora nove fudbalske taktike jer je prvi izveo na teren formaciju koja je ličila na 4-4-2. Tih godina se u Kijevu, Amsterdamu i Roterdamu događala fudbalska revolucija. Isto važi za madridski Atletiko i Totenhem.
Iako je danas u senci Ajaksa i PSV slavni Fejenord krajem šezdesetih uopšte nije bio loš. Šta više. Osvojio je tri šampionske titule, dva kupa, Kup šampiona i Interkontinentalni kup.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

FEJENORD
Prvak: 1961,62,65,69
Kup: 1965,69
Kup šampiona: 1970.
Interkontinentalni kup: 1970.

[/stextbox]

Kada se govori o zlatnoj eri holandskog fudbala ljudi nesvesno najpre pomisle na Ajaks. Zlatan doprinos prvi je dao njihov veliki rival Fejenord. Posle tri titule u prvoj polovini decenije od 1966.do 1968.tri puta su bili drugi iza Ajaksa. Naredne sezone iskoristili su Ajaksov pokušaj da se dokopa Kupa šampiona i osvojili su duplu krunu u Holandiji. Samo godinu kasnije uspelo im je ono što rivalima iz Amsterdama nije 1969.
Savladal isu Seltik posle produžetaka i postali prvi holandski klub osvajač Kupa šampiona. “Svetlost severa” sve je začinila pobedom nad Estudijantesom iz La Plate. Ranih sedamdesetih nastavilo se rivalstvo sa Ajaksom. Iako su „kopljanici“ bili uspešniji mora se reći da je ipak sa Fejenordom počela dominacija holandskog fudbala.

IZ TOPOVOG UGLA: Drim-tim bi “pucao” na titulu

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

ALETIKO MADRID
Prvak: 1966,70
Kup: 1961,65
Kup kupova: 1962.

[/stextbox]

Atletiko je jedini španski klub koji je šezdesetih uspeo da dođe do titule pored Reala. Tri puta su bili vicešampioni. Prvi trofej u toj deceniji Atletiko je osvojio u kupu 1961.pobedom nad Realom. Na taj način izborili su prvo da igraju u drugom izdanju Kupa pobednika kupova. Pošto je prvi meč protiv Fiorentine koaj je branila trofej završen rezultatom 1:1 igrala se druga utakmica. „Jorgandžije“ su slavile sa 3:0.I naredne godine igrali su u finalu, ali ih je počistio Totenhem.
Osvajanjem kupa 1965.ponovo su se pojavili u Evropi. Bolja je bila Borusija (D) koja je kasnije osvojila KPK. Pošto se Real 1966.prepustio borbi za Kup šampiona opasni Atletiko to koristi i dolazi do prve titule od 1951. Izlet u Kupu šampiona okončan je u drugom kolu. Deceniju su završili sa još jednom titulom.
Atletiko je nastavio sa dobrim rezultatima i sedamdesetih. Do stvarnog uključivanja u elitu delila ga je jedna sekunda u prvom meču finala Kupa šampiona protiv Bajerna koji je preko Švarcenbeka izjednačio u 120.minutu! U ponovljenom meču Bavarci su slavili sa 4:0. Poslednjih godina “crveno-beli” iz Madrida ponovo sun a ceni. Još jednom su nesrećno poraženi u finalu, ovaj put Lige šampiona (Real), ali imaju priliku da se revanširaju komšijama.

IZ TOPOVOG UGLA: Škotski bum i Partizanova nesreća

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

TOTENHEM
Prvak: 1961.
Kup: 1961,62,67
Kup kupova: 1963.

[/stextbox]

Čak sedam klubova osvajalo je prvenstvo Engleske šezdesetih. Najpopualrnija ekipa bio je Totenhem zbog atraktivne igre. Izeđu 1958.i 1974.vodio ih je Bil Nikolson. Sa njim je klub ostvario najzapaženije rezultate. U istoriju su ušli 1961.kao prvi engleski klub od 1897.koji je osvojio duplu krunu. I dan danas je rekord 31 pobede (liga sa 22 kluba) u sezoni, a postigli su 115 golova!
U finalu kupa sa 2:0 pobedili su Lester siti. Sledeće godine došli su do polufinala Kupa šampiona. U uzbudljivom dvomeču sa 3:4 ispali su od kasnijeg osvajača Benfike. U prvenstvu su bili treći, ali su trijumfom nad Barnlijem (3:1) odbranili FA Kup.
Iako su 1963.postigli 27 golova više (i primili su 20 više) od prvaka Evertona morali su da se zadovolje drugim mestom. Ali, te godine Totenhem postaje prvi britanski i severnoevropski klub sa evro trofejom. U finalu Kupa kupova savladali su madridski Atletiko sa 5:1!
Ekipa se tada raspala, a potpuno nova osvojila je još jedan kup 1967.i završila kao treća u ligi. Solidni rezultati nastavili su se dok je Nikolson bio u klubu. Totenhem je 1972.osvojio prvi Kup UEFA, a 1974.je igrao u finalu.

IZ TOPOVOG UGLA: Prokletstvo Bele Gutmana i 60. godine velikana iz Milana

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

DINAMO KIJEV
Prvak: 1961,66,67,68
Kup: 1964,66

[/stextbox]

Između 1964.i 1970.trener Kijevljana bio je Viktor Maslov i tada je Dinamo bio jedan od najinteresantnijih klubova za praćenje razvoja fudbala. Džonatan Vilson ga je opisao kao:
„Osobu koja se može smatrati ocem savremenog fudbala“.
Maslov je dva krila povukao u sredinu i tako došao do „formule“ 4-4-2. Takođe je u SSSR uveo zonsku odbranu. Ono što je bilo još važnije Dinamo je počeo da igra presing na opšte gnušanje moskovskih novinara. Oni su za scenu u kojoj četiri igrača Dinama pritiskaju protivnika kako bi osvojili loptu napisali:
„Ne treba nam ovakav fudbal“.
Bio je to simboličan početak u kome je Maslov želeo da napravi ekipu u kojoj će svi igrači moći da se menjaju na razlilčitim pozicijama, ali na kraju nije uspeo.

IZ TOPOVOG UGLA: Sporting, Bilbao, Fiorentina i Vulvs su obeležili 50 godine prošlog veka

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

AJAKS
Prvak: 1966,67,69,70
Kup: 1961,67,70

[/stextbox]

Ono što nije uspelo Maslovu kasnije se pojavilo na više lokacija, a najbolje je prezentirano u Amsterdamu. Debi Johana Krojfa 1964.i dolazak trenera Rinusa Mihelsa 1965.bili su presudni trenuci. U prvoj sezoni Mihels je od kluba koji se borio za opstanak stvorio prvaka. Mladi igrači, koji su zajedno igrali od mlađih katagorija, uz pomoć veterana Velibora Vasovića razvili su međusobno razumevanje zbog koga su mogli organizovano menjati pozicije. Tim je godinama bio u razvoju i to je bio početak „Totalnog fudbala“ koji je na kraju objedinio menjanje pozicija, ofsajd zamke, presing uz težnju za kontrolom i manipulacijom prostora za koju neki špekulišu da se mogla samo spontano javiti u holandskoj kuluturi preuzimanja zemlje od mora i maksimalnog korišćenja ograničenog prostora.
Tim je ojačao i kroz evropske utakmice. Tokom 1967.došli su do četvrtfinala Kupa šampiona, sledeće sezone ispali su u prvom kolu od Reala, da bi 1969.izgubili u finalu od Milana s 1:4.Najava kasnijeg uspona bila je 1970.kada je osvojena dupla kruna uz plasman u polufinale Kupa sajamskih gradova.

IZ TOPOVOG UGLA: Zlatne pedesete – Koreni uspeha Reala, Barse i Milana

Pripremio: Miloš Topalović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter