2
Evropske lige

IZ TOPOVOG UGLA: Zlatne pedesete – Koreni uspeha Reala, Barse i Milana

Objavljeno: 07.05.16 u 13:30

Iako mnogi misle da se stvari u fudbalu često menjaju ono što uvek ostaje karakteristika su dominacija Reala i Barselone.

Tako je bilo i pedesetih kada su počela takmičenja u evrokupovima. Real je tada bio uspešniji na velikoj sceni dok je Barselona uspela da osvoji sve osim Kupa šampiona. Njihova dominacija nije bila usamljena. Priključio im se i Milan.

Taj trio osvojio je pet kontinentalnih i 12 nacionalnih titula pedesetih. Bilo je to vreme romantičnog dudbala u kome su dominirali Alfredo Di Stefano, Ćezare Maldini, Elenio Erera i mnogi drugi igrači i treneri. Taj period i dan danas golica maštu ljubitelja fudbala. Jednostavno ko iole prati fudbal ne može da ne zna te veličine.

REAL MADRID

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]PRVAK: 1954,55,57,58
KEŠ: 1956,57,58,59,60
LATINSKI KUP: 1955,57
INTERKONTINENTALNI: 1960[/stextbox]

„To nisu ljudi, to nije igra koju sam naučio“-izjavioje Bobi Čarlton pošto je njegov Mančester junajted poražen u polufinalu Kupa šampiona 1957.od Reala. Pobeda „kraljeva“ u finlu 1960.(7:3) nad Ajntrahtom iz Frankfurta nesumnjivo je jedan od fudbalskih vrhunaca. Oni koji su 1951 pratili zbivanja u Realu nisu mogli naslutiti da će se kroz par godina u Madridu stvoriti jedna od najvećih fudbalskih dinastija. Real od 1933.nije bio prvak Španije. U međuvremenu je osvojio samo četiri kupa. Plasmani na tabeli varirali su iz godine u godinu. Barselona ih je 1950.pretekla pod čudnim okolnostima prilikom angažovanja Kubale. Činilo se da je osigurala dominaciju. Sve se promenilo tri godine kasnije kada je Real, pod još čudnijim okolnostima, pridobio Alfreda Di Stefana.

Ubrzo posle toga usledeila je prva utakmica protiv Barselone i ubedljiva pobeda. Te i sledeće godine Real je osvojio titulu. Od 1956.kreće evropska dominacija-pet Kupova šampiona! Kao dodatak osvojena su i dva Latinska kupa. Prvi je došao 1955, a repriza će biti godinu dana kasnije u finalu Kupa šampiona (Rems), a drugi (Benfika) u završnom izdanju 1957.

Real je daleko uspešnije dominirao kontinentalnim nego domaćim fudbalom. Za vreme petogodišnje vladavine Evropom samo je dva puta bio prvak Španije! Njihov tadašnji uticaj na fudbal prelazio je evropske granice. Pokretanje Kopa Libertadores je dobar primer. Tražio se predstavnik Južne Amerike koji bi mogao odmeriti snage sa najboljim u Evropi. Kako bi odredili predstavnika za KL Brazilci su prvi put organizovali nacionalni šampionat. Bilo je u obliku kupa, a iz toga se razvila nacionalna liga.

BARSELONA

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]PRVAK: 1952,53,59,60
KUP: 1951, 52,53,57,59
LATINSKI KUP: 1952.
KUP SAJAMSKIH GRADOVA: 1958,60[/stextbox]

Uspešna tokom četrdesetih Barselona se dobro snašla i početkom pedesetih godina. Pošto je 1950.pobegao iz Mađarske Laslo Kubala se obreo u Kataloniji ali nije mogao da igra do 1951.zbog jednogodišnje suspenzije FIFA na traženje FS Mađarske. Novi trener postao je Ferdinand Daučik. Posle kupa iz 1951.naredna sezona postala je jedna od najuspešnijih u klupskoj istoriji.

Barsa je osvojila sva takmičenja u kojima je učestvovala! Prvenstvo, kup, Latinski kup, kao osvajačima duple krune automatski im je dodeljen Superkup, a pripao im je i turnir u klupskoj organizaciji. Pet trofeja zbog koih je ta generacija dobila nadimak „el Barsa del les cinc copes“.

IZ TOPOVOG UGLA: Ljubičasti dragulj

Sledeće godine ponovo je osvojila sva takmičenja u kojima je igrala, a bilo ih je četiri. Kao predstavnik Španija u Latinskom kupu zamena je bila Valensija.

Po dolasku Di Stefana u Real Barselona je pala u drugi plan. Osvojila je samo kup i prvo izdanje Kupa sajamskih gradova. Stanje se promenilo 1958. Iz Mađarske su stigla još dva igrača i to članovi „Lake konjice“: Šandor Kočiš i Zoltan Cibor. Trener je postao Elenio Erera.

U prvoj sezoni osvojena je dupla krupa u drugoj prvenstvo i Kup sajamskih gradova. Ali, Erera je morao da se povuče posle poraza od Real u polufinalu Kupa šampiona. Jedan od razloga bilo je i izostavljanje Kubale iz tima.

U sezoni 1960/61 Barsa je postala prvi klub koji je izbacio Real iz Kupa šampiona. Očekivala se bogata kolekcija trofeja. Ipak, u prvenstvu su bili tek četvrti, Hibernian je bio bolji u ¼ Kupa sajamskih gradova,a Espanjol u 1/8 španskog kupa.

I pored svega najteže im je pao poraz u finalu Kupa šampiona od Benfike iako su slovili za velike favorite. Glavni igrači bili su u godinama, a odlazak Luisa Suareza (jedini Španac osvajač „Zlatne lopte“ 1960.) u Inter označili su početak perioda u kome je daleko manje trofeja stizalo na Nou Kamp. Na do tada naučeni nivo uspeha Barselona će se vratiti tek devedesetih.

IZ TOPOVOG UGLA: ‘Janjičari’ svetskog fudbala

Milan

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]PRVENSTVO: 1951,55,57,59
LATINSKI KUP: 1951,56[/stextbox]

Milan je 1951.pod vođstvom velikog fudbalskog nomada Lajoša Cajzlera osvoji prvu titulu šampiona Italije posle 1907! U klub je 1949.doveden švedski trio Gren, Nordal i Lidholm koji je godinu dana ranije učestvovao u osvajanju zlata na Olimpijskim igrama. Uz njihovu pomoć („Gre-No-Li“) osvojen je „Skudeto“ i Latinski kup.

Trio se raspao 1953.odlaskom Grena dok je 1956.klub napustio i golgeter Gunar Nordal (225 golova). On je do dana današnjeg treći strelac Serije A iza Silvia Piole (274) i Frančeska Totija (248). Ali, u klub su dolazili novi igrači. Iz Triestine je 1954.doveden nedavno preminuli Ćezare Maldini iz Penjarola Juan Alberto Skjafino

FOTO: Eurosport
FOTO: Eurosport

U međuvremenu su se nizali uspesi. Milan je 1953.poražen u finalu Latinskog kupa, ali je ponovo osvojen 1956. Iste godine Đuzepe Viani je angažovan kao novi strateg i glavni cilj bilo je osvajanje Kupa šampiona. Tome je potpuno podređena sezona 1957/58.u kojoj su završili kao deveti u Seriji A, ali su stigli do finala KEŠ. Eliminisali preostali deo Mančester junajteda posle minhenske tragedije po povartku iz Beograda.

Milan je u završnom meču dva puta vodio , ali je posle produžetaka poražen sa 2:3. Skjafino 59.i Griljo 58.donosili su prednost u Brisleu, ali su za Real izjednačavali Di Stefano 74.i Rial u 79.minutu. Presudio je Hento pogotkom u 107.minutu.

Kada su ponovo 1960.došli u priliku da se bore za evropski tron u prvom kolu izbacila ih je Barselona ukupnim skorom 7:1!

PRIPREMIO: Miloš Topalović

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter