0
Evropske lige

IZ TOPOVOG UGLA: Sporting, Bilbao, Fiorentina i Vulvs su obeležili 50 godine prošlog veka

Objavljeno: 08.05.16 u 11:05

Malo je poznato da su Sporting, Bilbao Fiorentina i Vulverhempton bili perjanice fudbala pedesetih godina.

Da je Kup šampiona startovao koju godinu ranije izvesno je da bi jedan od pobednika bio Sporting iz Lisabona. „Lavovi“ su između 1947.i 1954.osvojili ček sedam nacionalnih titula. Bila je to ekipa nazvana „Pet violina“ i predvode grupi timova u kojima su Atletik Bilbao, Fiorentina i Vulverhempton.

Sporting je pedesetih počeo da stvara tim koji je žario i palio čitavu deceniju. Bilbao se sjajno odupirao slavnom triju Real, Barselona i Atletiko (M) dok je Fiorentina 1956.postala šampion Italije. Vulverhempton je u to vreme imao šta da kaže na Ostrvu.

Sporting i beogradski Partizan odigrali su 4.septembra 1955.u Lisabonu prvu utakmicu u istoriji Kupa šampiona. To se dogodilo na kraju zlatne ere kluba sa „Alvaladea“. Od 1947.do 1954.samo jednom nisu bili prvaci. Igrali su i finale Latinskog kupa. Pripadaju grupi klubova koji i dan danas žale što Kup šampiona nije ranije pokrenut.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

SPORTING

Prvak 1951,52,53, 54, 58
Kup: 1954.

[/stextbox]

U to vreme nije bilo lako, kao ni sada, osvajati trofeje u Španiji. Bilbau je pripala titulu i tri kupa u kome su jednom u polufinalu i jednom u finalu bili bolji od Reala. Treba priznati da je „kraljevski klub tada veću pažnju posvećivao Kupu šampiona.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]BILBAO
Prvak: 1956.
Kup: 1955,56,58[/stextbox]

Fiorentina je 1956.prvi put postala prvak Italije. Onda je postala „Večito druga“ (četiri puta uzastopno!), a poražena je u dva finala Kupa Italije i Kupu šampiona 1957!

Utisak su popravili početkom šezdesetih kada su osvojili Kup Italije i prvo izdanje Kupa kupova. U njemu su igrali kao poraženi u finalu Kupa Italije 1960.pošto je Juventus, kao osvajač duple krune, igrao u Kupu šampiona 1961.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]FIORENTINA
Prvak: 1956.[/stextbox]

Vulverhepton Vonderersi su bili tri puta prvaci Engleske pedesetih! Ipak to nije razlog što se svrstavaju među najbolje klubove tog perioda. Među prvima su sagradili reflektore i organizovali niz značajnih prijateljskih utakmica sa klubovima iz drugih država.

Najpoznatija pobeda bila je ona iz 1954.protiv Honveda. Posle toga britanski mediji proglasili su „“vukove“ Bilija Rajta za Svetke prvake!

Tadašnji urednik „L Ekipa“ Gabriel Ano, kao reakciju na to, napisao je:

– Pre nego što proglasimo Vulverhempton neka odu u Moskvu i Budimpeštu. Takođe, postoje i drugi respektabilni klubovi. Da spomenem samo dva: Milan i Real. Treba organizovati svetsko ili bar evropsko prvenstvo klubova. Veće i prestižnije od Mitropa kupa i originalnije od takmičenja reprezentacija.

Ostalo je istorija…

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]VULVERHEMPTON
Prvak: 1954,58,59[/stextbox]

Pripremio: Miloš Topalović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter