1
Evropske lige

IZ TOPOVOG UGLA: Škotski bum i Partizanova nesreća

Objavljeno: 10.05.16 u 15:56

Senzacionalan uspeh Seltika uz reinkarnacije Reala i Mančester junajteda

Lisabonska pobeda Seltika nad Interom i danas se smatra jednim od najvećih iznenađenja u Kupu šampiona. Zbog toga su se „kelti“ i našli u ovoj grupi. Društvo Seltiku, koji nije uspeo da ponovi taj uspeh, prave oporavljeni Real i regenerisani Mančester juanjted. Na sledeći trijumf čekali su do devedesetih.
Real, najbolja ekipa pedesetih, tada nije blistala na svom bunjištu. Šezdesetih se sve promenilo. Bio je neprikosnoven u Španiji, ali ne i silan u Evropi. Real je osvojio osam od 10 titula prvaka, dva kupa, ali je „kantu“ u Kupu šampiona prigrabio samo 1966. U isto vreme nadolazio je kvalitetni Seltik i oporavljen Bezbijev Mančester juajted koji je obnovio tim posle tragedije u Minhenu.
REAL

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Prvak: 1961,62,63,64,65,67,68,69
Kup: 1962,70.
Kup šampiona: 1966.

[/stextbox]

Totalna dominacija u Španiji nije mogla da zadovolji probirljive navijače Reala. Prva sezona dekade prekinula je njegovu dominaciju u Kupu šampiona. Iz takmičenja ga je izbacila Barselona. Vratili su se u finale 1962. Vodili su dva puta protiv Benfike da bi na kraju doživeli poraz od 3:5!

Sledeće sezone odmah ga je izbacio Anderleht. Povratak u finale usledio je 1964. Trijumfom od 3:1 Inter je dokazao da je vladar evropskog fudbala. Naredne godine u ¼ finala Benfika je bila nepremostiva prepreka. Svo to vreme Real je osvajao prvenstva i postao prvi španski klub sa pet uzastopnih titula.

Posle poraza u finalu kupa 1961.naredne sezone osvojili su duplu krunu. Silbolična prekretnica nastala je 1964. Posle 11 sezona od belog dresa oprostio se Alfredo Di Stefano. Na tome je insistirao bivši saigrač, nekadašnji kapiten, a tada trener Migel Munjoz. On je ostao upamćem po najdužem stažu na klupi „belog baleta“ od 1960.do 1974.
Novi igrači koji su narednih godina nosili igru Reala poznati su kao „Ye Ye“ tim. Dva dana pred finale sa Partizanom u Briselu 1966. “Marka“ je objavila sliku na kojoj su četiri igrača Reala sa perikama nalik frizurama Bitlsa. Radilo se o referenci na pesmu „She Loves You (yeah, yeah, yeah)“ koja je tada bila veliki hit i u Španiji.

Iako su poveli, “crno-beli” nisu izdržali pritisak. Bilo je dosta nagađanja. Jedan od razloga bila je rasprodaja Gegićevog tima, ali i fer-plaj na kome je insistirao strelac Velibor Vasović. Nije rušio, a mogao je, protivničkog fudbalera posle čega su kola krenula nizbrdo. U daljem toku karijere sve mu se dobrim vratilo.

Samo dva fudbalera iz šampionske 1960. bila su ponovo u timu: Paćin i Fransisko Hento. Zanimljivost je bila da su prvu postavu, za razliku od prošlosti, činili isključivo Španci. Pobeda od 2:1 Realu je donela šestu tiulu prvaka Evrope. U finalu Interkontinentalnog kupa bolji je bio Penjarol.

IZ TOPOVOG UGLA: Prokletstvo Bele Gutmana i 60. godine velikana iz Milana

Nade da se radi o početku nove dinastije nestale su već početkom sledeće sezone. U četvrtfinalu izbacio ih je Inter. U polufinalu 1968. Real je ispao od Mančester junajteda. U drugom kolu 1968/69. bolji je bio bečki Rapid. U istoj fazi sledeće godine isprečio se Standard iz Liježa.

Real je od 1967. do 1969. tri puta uzastopno bio prvak Španije. Posle poraza u finalu kupa 1968.od Barselone sledeću priliku za osvajanje imao je 1970. Sa 3:1 bio je bolji od Valensije. Real je zaigrao u Kupu kupova i stigao je do finala. Čelsi je bio bolju i dva meča pošto je prvi okončan bez pobednika, a tada se nisu izvodili penali.

Godine posle 1966.u Realu se nazivaju „Period pustoši“.
Zvuči neverovatno, s obzirom na broj pehara koje je klub osvajao, da su na trofej koji su najviše želeli i nekako ga smatrali svojim morali da čekaju do 1998. Legendarni gol Peđe Miajtovića ostavio ih je u životu.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

SELTIK
Prvak: 1966,67,68,69,70
Kup: 1965,67,69
Kup šampiona: 1967.

[/stextbox]
Seltik je prvi evropski klub sa triplom krunom. Ali nije dobro počeo šezdesete. Do 1965.osvojili su samo jedan nacionalni i tri kupa Glazgova. Od 1965.na klupu je seo Džok Stein (umro je na terenu tokom utakmice) sa kojim je počela najplodnija era u klupskoj istoriji. Odmah su 1966.osvojili ligu i to su ponovili devet puta uzastopno do 1974! Liga kup im je pripao pet puta uzastopno od 1966.do 1970.dok su kupu iz 1965.pridodali još dva 1967. i 1969.
Konačan dokaz njihovog kvaliteta došao je do izražaja i u Evropi. Igrali su u polufinalu Kupa kupova 1966. da bi 1967. u prvom pokušaju osvojili Kup šampiona! Naredne godine ispali su u prvom kolu, a 1969. u četvrtfinalu.

Još jedno finale Seltik je igrao 1970. Tada je Fejenord pobedio posle produžetaka sa 2:1.
Seltik se 1967. pridružio malom broju klubova koji su osvojili pet pehara u jednoj sezoni: ligu, nacionalni i liga kup,Kup šampina i Kup Glazgova. U finalu Interkontinentalnog kupa izgubili su od argentinskog Rasinga iz Aveljanede.
Zlatne Seltikove godine obeležili su Džimi Džonston, Bobi Mardok, Bili „Cazar“ Meknil…a krajnji period i Keni Dalgliš velika zvezda Liverpula sedamdesetih.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

MANČESTER JUNAJTED

Prvak: 1965,67
Kup: 1963.
Kup šampiona: 1968.
[/stextbox]

IZ TOPOVOG UGLA: Dungini anonimusi osvajaju Ameriku

Posle tragedije u Minhenu Mat Bezbi je šezdesetih počeo da stvara tim „novih beba“. Osnova je bio kapiten Bobi Čarlton. Zahvaljujući ukidanju zakona o maksimalnim platama u engleskom fudbalu stigla su neka poznata imena poput Denisa Loua. Bilo je i sjajnih igrača iz podmlatka.
Prvi uspeh bilo je osvajanje FA Kupa 1963. Sledeće sezone bili su drugi, a u Kupu kupova ispali su u ¼ finalu od kasnijeg osvajača Sportinga iz Lisabona.

Mančester junajted 1965. osvaja prvu titulu posle minhenske tragedije. Sledeće godine u polufinalu Kupa šampiona ispali su od Partizana dok su u šampionatu bili četvrti.
Pošto su 1967.ponovo bili prvi ukazala se još jedna šansa u Kupu šampiona. U finalu odigranom na Vembliju „bebe“ su posle 1:1 u regualrnom delu sa 4:1 savladale Benfiku. U prvenstvu su bili drugi iza gradskog rivala Mančester sitija.

U Junajtedovom timu tada su bila dva igrača osvajača „Zlatne lopte“: Lou i Čarlton. Pridružio im se 1968. Severni Irac Džordž Best.
Pokušaj odbrane trona išao je do polufinala gde se isprečio Milan. U ligi su bili tek 11. Signal da se Bezbi povuče što je na kraju i uradio.
Junajted je morao da čeka više od 20 godina kako bi se vratio u vrh evropskog fudbala.

Pripremio: Miloš Topalović

IZ TOPOVOG UGLA: ‘Janjičari’ svetskog fudbala

0
0

1 Komentara

  1. Sve spomenute klubove je institucija maltretirala.

    Da ne beše franka masona imali bi više titula od lopova.

    Sve u memoarima Santjaga Bernabea.

    Niko ne sme od novinara dan danas da postavi pitanje Zašto su najjači tim sveta rasformirali?

    Pa u suprotnom niti bi Englezi pokrali nemce na SP niti bi real video titule.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter