0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

MILIVOJE ĆIRKOVIĆ ZA HOTSPORT: Istorijski uspeh reprezentacije Srbije

Objavljeno: 10.06.15 u 15:30

Svojevremeno vladar desne aut-linije u ekipi Partizana, Milovoje Ćirković, danas član stručnog štaba fudbalske kadetske reprezentaje Srbije, sa punom pažnjom ispratio je dešavanja u susretu osmine finala Omladinskog svetskog prvenstva u Novom Zelandu.

Kao što je dobro poznato, Srbija je savladala Mađarsku nakon produžetka sa 2:1, i tako je sebi overila kartu za četvrtfinalni duel.

Gotovo da nema fudbalskog fana u Srbiji koji barem milion puta na „Jutjubu“ nije pregledao čuveni penal kojeg je izveo Ćirković i kojim su crno-beli izborili svoj prvi plasman u Ligu šampiona 2004. godine.

Jedanaest godina kasnije, igrač čiju karijeru smo zapamtili po antologijskom komentaru kolege Predraga Strajnića, bio je u sličnom raspoloženju kao nekada reporter RTS televizije.

Ćirković je ovog jutra, u 91 minutu, iz sveg srca urlao: „Ajmo, Ivane„. I Ivan Šaponjić je doneo, ipostavlo se tako, četvrtfinala vredan izjednačujući gol s Mađarima i tako je „Orlićima“ kaparisao duel sa reprezentacijom SAD koja je dobila Kolumbiju.

Radovao se selektor Veljko Paunović. Radovala se cela Srbija. Radovao se i Milivoje Ćirković….

– Ma kako nisam gledao, gledao sam naravno meč – kao iz topa odgovara proslavljeni fudbaler.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

I dalje se pamte prodori po desnoj strani Parnog valjka i centaršutevi po zemlji…

– Navio sam sat na 6:00 ujutro, ali je pukao neki grom i to me je probudilo… Prvo bih želeo da čestitam momcima i stručnom štabu za plasman u četvrtfinale – priča Ćirković u dahu, tako da nije bilo potrebe da mu postavljamo previše pitanja.

Ćirkoviću je, kao i široj fudbalskoj javnosti, zapalo za oko to što je igra čete Veljka Paunovića na najvišem nivou od prvog dana turnira u Novom Zelandu.

– Prvu utakmicu u grupi, naši su bili mnogo bolji i nesrećno smo izgubili od Urugvaja. Stvarli smo šanse, ali lopta nije htela u gol. Isto tako je bilo i danas. Ali, dobar rad i kvalitet se isplate. To se toliko puta pokazalo u sportu. Ovog puta smo nagrađeni, sreća nam se osmehnula u 91. i 119. minutu – istakao je Ćirković.

Kao čovek čija je dužnost u reprezentaciji Srbije da prati igru iz prekida, Ćirković je primetio još jedan važan detalj u igri „Orlića“ na aktuelnom Mundijalitu.

– Radim u stručnom štabu kadetske reprezetnacije kao pomoćnik sa specifičnim zaduženjima za prekide. A baš su prekidi koji su ovim momcima na Novom Zelandu obezbedili plasman u četvrtfinale. Dali smo gol posle auta, dali smo gol posle slobodnog udarca, dali smo gol iz kornera. Sva četiri gola na Mundijalitu su došla kao posledica prekida. To je jedan vrlo važan segment igre u modernom fudbalu – apostrofira srpski stručnjak.

Nakon generacije „Zlatnih Čileanaca, Srbija ponovo dobija jednu mladu selekciju koja sebi trasira put ka zvezdanom nebu svetskog fudabala. Svestan toga je i Ćirković.

– Ovi momci bi trebalo da pokažu pravac u kojem srpski fudbal mora da ide. Sada imamo istorijsku priliku protiv Amerike da prođemo u polufinale. Ne moram da pričam da bi to bio istorijski uspeh za našu zemlju. Već su ovi momci uradili dovoljno – podvukao je Ćirković u razgovoru za HotSport.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Šanse postoje u meču sa Danskom

Naravno, nezaobilazna tema razgovora o bilo kojoj fudbalskoj selekciji Srbije, morala je da bude i ona o A timu. Srbiju čeka okršaj sa Danskom u Kopenhagenu, a rezultati u dosadašnjem delu kvalifikacija za Euro 2016 nam ne idu na ruku.

Uprkos tome, Milivoje Ćirković smatra da izabranici Radovana Ćurčića poseduju kvalitet.

– Znam da su izlizane fraze o tome da posedujemo kvalitet. Ali u ovom slučaju to je stvarno tako. Srbija može da pobedi ne samo Dansku, već bilo koju drugu selekciju na svetu. Dobro se zna kako ti momci igraju fudbal, u kojim su klubovima, a sada kako će se taj meč završiti, to nam svima preostaje da vidimo – naglasio je Ćirković.

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter