0
Domaći fudbal

HS INTERVJU – SAŠA ZDJELAR: Prvi put progovorio zbog čega je plakao posle derbija! O Marinu, ’milionima’, nesrećnom Hagu…

Objavljeno: 20.01.20 u 00:00

Vezni red ’parnog valjka’ danas je nezamisliv bez ’zlatni orlić’ iz Novog Zelanda koji je, čak i prema rečima tadašnjeg selektora Veljka Paunovića, fudbalski i ljudski, sada u potpunosti sazreo.

(Specijalni izveštač HotSporta u Beleku – Stefan Smuđa)

Ako napravite anketu za jednog od najboljih igrača Partizana u ovom trenutku, u vrhu liste sigurno će biti Saša Zdjelar. Dok Umar Sadik, Sejduba Suma, Bibras Natho, Takuma Asano i ostali ’kupe kajmak’ golovima i ofanzivnim akcijama, iza njih je uvek beskompromisni vezista koji im u svakoj situaciji ’čuva leđa’.

Čvrstini, koja ga inače krasi na terenu, Zdjelar je ove sezone pridodao i ofanzivne karakteristike, pa su njegove asistencije (protiv Malatije), duge dijagonalne lopte koje po pravilu prethodne golovima Partizana (Molde), na kraju i fantastičan pogodak (protiv Vojvodine), ostavile novi ’potpis’ u njegovoj igri.

HOTSPORT SAZNAJE: Pada rekord – cena koju Partizan traži za Sadika ponuđena je za drugog igrača!

Kao i uvek, bio je sjajan sagovornik, te je bez pogotova odgovarao na svako pitanje, čak i ono vezano za privatnu stvar koja mu je pala prilično teško.

Da krenemo od aktuelnosti na pripremama, nekako su ’hajlajt’ do sada ’milioni’ koji se spominju za Partizanove igrače (spominje se 15 miliona evra za Filipa Stevanovića i 12 za Umara Sadika). Kakvo je tvoje mišljenje o svemu tome?

– Mislim da je mnogo lepo za klub kao Partizan da u ovom trenutku, posle svega što se letos dešavalo u Sloveniji i mnogo finansijskih problema, toliko igrača ima ponude. Ja tim mladim momcima želim da im se sve to ostvari, jer mislim da je to velika stvar za njihove karijere. Mislim da će im to mnogo pomoći u daljem razvoju jer će dobijati šansu da igraju preko granice.

Da li si ti imao priliku da pričaš sa, recimo, Fićom Stevanovićem i udeliš mu neki savet.

– Nisam, jer sada svi dolaze sa nekim savetima, imaju šta da im kažu… Od mene je savet, a mislim da je pravi, da momak treba da ide. To je, kao i za Strahinju Pavlovića, ogroman korak u karijeri i sigurno će fudbalski napredovati u svakom smislu. Čim ti klubovi daju toliki novac, znači da imaju plan za njih.

FOTO: FK Partizan / Miroslav Todorović

Kakva je tvoja situacija, ima li ponuda kod tebe?

– Za sada sam tu. Nisam razgovarao o tome. Ako bude bilo – biće, ali za sada nema ništa. Moja želja? Teško je o tome razgovarati. Ako mi dođe adekvatna ponuda, za koju smatram da je dobra za mene i karijeru, onda ću otići. Ali, ako ne budem imao nešto što mi odgovara, onda je moja želja da ostanem.

Jedan si od igrača koji nisu gubili derbije i nekako si uvek ti bio taj ’recept’ za pobede. Pogotovo u duelima sa Markom Marinom. Sada, kada je on otišao iz Crvene zvezde, da li možeš nešto više da kažeš o tome?

– Pre svega, poželeo bih mu sreću tamo gde je otišao. Što se tiče derbija, on dođe kao nagrada za celu sezonu tokom koje se boriš i daješ sve od sebe. Potom dolazi ono najlepše i moj motiv da njih pobedim i ljubav prema klubu preraste sve ostalo. Preovlada u svakoj situaciji na terenu, svakom duelu… On i ja nemamo ništa nenormalno, prijatelji smo van terena, samo se tako nameštalo da dosta stvari u utakmici zavisi od nas dvojice. Pa od toga ljudi i celokupna javnost nameste da ode u drugom smeru. Na terenu nikoga ne puštam, čak i kada sa ocem igram stoni tenis, to uvek bude ’na krv i nož’.

MILETIĆ ZA HOTSPORT: Iznenadile ga reči trenera da će ostati u Partizanu, a potom je detaljnije govorio o ‘nestanku’ Dinge! (VIDEO)

Nešto što je obeležilo minulu jesenju polusezonu jesu i tvoje suze posle ’večitog’ derbija, koji je Partizan dobio sa 2:0. Saši nije bilo lako da o tome govori.

– Deka mi je umro dan pred utakmicu. Šta da ti kažem… Takva je bila situacija. Deka je dugo bio u lošem stanju i tako se namestilo. On sam je želeo da ja igram. Popričao sam sa trenerom dan pred utakmicu i mislim da sam u tom trenutku doneo pravu odluku. To je bila utakmica za moju porodicu, za moju podršku njima. Ne mogu da kažem da zaborave, ali da im makar malo bude bolje.

Foto: FK Partizan

Prošla su dva meseca od nesrećnog ispadanja u Hagu, kakva su iz ove perspektive sećanja na tu završnicu i dva primljena gola u samom finišu.

– Lično mislim da je prva utakmica u Beogradu mnogo toga odlučivala. Da je ona dobijena, sve bi kasnije mnogo lakše funkcionisalo, čak i u Hagu, koja je na kraju donosila odluku da li prolazimo ili ne. Imali smo sve, a na kraju nismo uzeli ništa. To je jako bolno za sve nas. Ali, opet smo se izdigli, pobedili u poslednjoj utakmici i pokazali u Ligi Evrope da možemo da igramo sa najboljim ekipama. Taj AZ Alkmar ima odličnu ekipu, to pokazuju u domaćem prvenstvu gde pobeđuju i Ajaks. Igrali smo protiv njih na vrhunskom nivou, ali fudbal je takav.

Šta se desilo u poslednjih desetak minuta u Hagu?

– To ne može niko da objasni… Jednostavno, tako se namestilo da primimo te golove kako smo ih primili. Cela ta situacija do kraja… Imam osećaj da je bolje da su oni ostali sa 11 igrača, nego što su imali jednog manje. To je moje viđenje, jer mislim da su tada manje napadali, nego kada su imali igrača manje. I opet, taj nesretan prvi gol koji nam je srušio sve, onda i taj drugi… Ne možemo nikoga da krivimo, ali opet, ostaje veliki žal jer znamo kako smo sklopili ekipu i kroz šta smo sve prošli od letnjih priprema.

KOMEDIJA U BELEKU: Asano dao najurnebesniji intervju u karijeri – preko ‘Google translate’! (VIDEO)

Nemanja Miletić i  Bojan Ostojić su u ranijim intervjuima za HotSport rekli da bi u slučaju prolaska četvrtfinale Lige Evrope bilo vrlo realan domet crno-belih.

– Slažem se. U tom trenutku imali bismo ekipu koja bi bila još tri ili četiri meseca duže zajedno, prošla bi kompletne pripreme. Ako se ne varam, AZ sada igra protiv LASK-a iz Linca i protiv njih bi nam bilo mnogo lakše nego, recimo, Intera. Sigurno bismo bili jači za ta tri meseca, ali i Lazara Markovića, igrača koji se retko viđa na našim prostorima. On bi nam u tim evropskim utakmicama mnogo doneo, a siguran sam da bi i klub malo drugačije gledao na celu situaciju i pokušao da napravi tim koji bi bio još konkurentniji u tom takmičenju.

Odmerili ste se i sa slavnim Mančester junajtedom. Koji je to nivo fudbala u odnosu na srpski?

– To je, u svakom smislu, nivo iznad našeg. Ali, ni mi nismo igrali tako loše. U redu, u utakmici tamo smo primili rani gol, na individualne greške, potom se uvukao strah, povukli se previše… Ali u Beogradu smo pokazali da smo ozbiljan tim, koji igra na ozbiljnom nivou i da smo u dosta situacija mogli da ih ugrozimo. To saznanje je vrlo bitno da za sve ono što ovde sada pravimo. Lepo iskustvo za sve momke, da pokažemo sebi da možemo da igramo na tom nivou.

U toku su pripreme za prolećni deo sezone, ali titula je sa ove distance prilično udaljena, čak 11 bodova.

– Idemo utakmicu po utakmicu, pa dokle stignemo. Daćemo sve od sebe da dobijemo sve mečeve do kraja sezone, ali ni ne zavisi sve od nas. Ipak je tamo neka ekipa koja je ispred nas i zavisiće od dosta stvari. Imamo dva derbija i daćemo sve od sebe da pobedimo u svim duelima do kraja. Ako tako bude, i ako nas sreća malo pogleda kao što nije u Evropi, mislim da svašta može da se dogodi.

Kako sa ove distance gledaš na epizodu u Olimpijakosu?

– Kao veliko iskustvo. Sve što sam naučio tamo doneo sam ovde i to će me voditi kroz život. Sve što sam video tamo. U tom trenutku je to bio možda preveliki zalogaj za mene. Dolazim iz OFK Beograda, a niko od igrača nije znao za mene. Mnogo je bilo teško. Primera radi, kao konkurenciju na svojoj poziciji sam imao četiri ’A’ reprezentativca svojih zemalja i nije bilo lako izboriti se za mesto u veznom redu. Sada, Olimpijakos nije ni izbliza toliko moćan kao što je bio kada sam ja bio tamo. Ali, neke stvari se nisu namestile kako sam možda ja zamišljao i morao sam da odem. Tamo se dešavaju neke čudne stvari i mnogo sam srećan što sam napustio tu sredinu.

SVE ‘GLASNIJE’: Nije samo Sadik na meti Napolija, još jedan igrač Partizana je…

Koja je neka tvoja želja za budućnost, koja liga je najpribližnija tvom stilu igre?

– Recimo, Italija. U svakom slučaju bih voleo da se okušam u nekoj od ’liga petice’, da probam i vidim kako sve to izgleda i da pokušam da dokažem sebi da ja tamo mogu da igram – zaključio je Saša Zdjelar intervju za HotSport.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter