Novinarima je ekskluzivno otkriveno da je Umar Sadik već potpisao trogodišnji ugovor sa Partizanom, koji će postati validan u junu.

(Specijalni izveštač HotSporta u Beleku – Stefan Smuđa)


Pored sage oko Filipa Stevanovića i ponude od 15.000.000 evra iz Nice, o kojoj je HotSport ekskluzivno izvestio fudbalsku javnost, u centru pažnje je i status Umara Sadika, za koga je u Humsku stigla ponuda od 12.000.000 evra, o čemu smo takođe prvi pisali.

Tim povodom novinarima u Turskoj obratio se potpredsednik Partizana Vladimir Vuletić, koji je dao nove informacije od onih koje je putem Tvitera objavio u petak uveče.

– Poslednjih dana u javnosti postoje nedoumice i kontroverze u slučaju Umara Sadika i njegovog pravnog statusa u Partizanu. Evo nekoliko informacija koje u potpunosti osvetljavaju njegov pravni status i budućnost u FK Partizan. Prema ugovoru o pozajmici između Rome i Partizana, Umar Sadik je Romin igrač na pozajmici u Partizanu zaključno sa 30.6.2020. godine. Ono što postoji kao opcija i kao klauzula o kojoj se govori i koja je u potpunosti Partizanova klauzula i u potpunosti je na volji Partizana je odredba po kojoj Partizan može da izvrši otkup Umara Sadika za 1.7 miliona zaključno sa 5. junom 2020. godine do 23 časa i 59 minuta. To znači u prevedenom značenju, što je novo saznanje, da Partizan ovo može da uradi i danas. Ali ono što nije moguće je da ne može istovremeno da proda Sadika sa otkupnom akcijom.

Potom je Vuletić dodatno pojasnio ovo stanovište, kako više ne bi bilo nagađanja.

– Transferna prava nad igračem FK Partizan stiče po isteku perioda na kojem je igrač bio na pozajmici. To uprošćeno znači da danas može biti otkupljen, ali da ne može biti prodat bez saglasnosti Rome. Zašto je to tako? Partizan može da bude jedini klub koji bi se pitao od 30.6.2020. godine, kada sva prava pređu na njega, a 25 dana ranije mora da ga završi. Ovo su, dakle, ugovorne odredbe koje su izazvale tektonske poremećaje zbog različitih tumačenja – pričao je Vuletić, dok je upravo Umar Sadik prolazio u povratku sa treninga i dobio pozdrav od potpredsednika.

Gde je Partizanova, a gde Romina nadležnost?

– Ako želite da čekate istek perioda pozajmice možete da prodate Sadika, ali ako to želite da radite pre, uslovi se menjaju. Laicima deluje nemoguće da nekoga otkupite, ali niste nečiji vlasnik istog momenta, ali moguće je. U ovom slučaju igrač, Sadik, danas može biti formalno otkupljen, ali pravo prodaje Partizana u zimskom prelaznom roku apsolutno je definisano učešćem Rome u postupku.

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

S obzirom na cifre koje se pominju, nije li logično da ga Partizan odmah otkupi?

– Ima logike. Pretpostavljam da su i zbog toga predstavnici kluba u Italiji na pregovorima. Bitno je i sledeće. Pitanje otkupa igrača, gde imate diskreciono pravo da ga kupite do 5. juna, ne morate da iskoristite sada, u smislu prodaje, ako vam je Roma to stavila do znanja.

Koji su naredni potezi?

– Još se čekaju završeci pregovora, ali duboko smatram da nijedna opcija ne smeta Partizanu. Otkup bi se vršio samo zato da bi se igrač prodavao. Može on biti prodat i sada, ali pitanje je koliko bi iznosio Romin uslov za prodaju igrača, dakle novac koji bi joj bio uplaćen. Od 30. juna se Roma praktično ništa ne pita.

NIŠTA OD VELIKE ŽELJE PARTIZANA: Napadač se odlučio za bliski istok!

Postoji mogućnost i da Roma odbije ponudu u junu, što bi apsolutno bilo protivpravno, ali ne bi bilo na njenu štetu.

– Možda baš zato ovoliko i traju pregovori. Govorim o hipotetičkim slučajevima. Moramo sve da uzmemo u obzir, jer bi Roma mogla da ima nepredvidivo ponašanje. Slična je situacija bila sa Radonjićem u Zvezdi. Zamislimo da 3. juna Partizan izrazi želju za otkupom i da Roma to ne prihvati. Ona krši ugovor. Ima ponudu nekog kluba od 12, 15, 18 miliona, dakle značajno veću od ove naše klauzule. U tom slučaju Roma može da kaže sebi: rizikovaćemo sudski spor, izgubićemo ga, Partizan će dobiti 1.600.000 (koliko iznosi iznos otkupne klauzule) zaradili smo 12 miliona, a izgubili manje od dva. Ponavljam, to može da se desi, to bi bilo deliktno ponašanje. Zašto mi ne bismo tražili 20 miliona? Zato što ponuda nije stigla zvanično u Partizan.

Odluka je i na igraču, a on je već svoje rekao – potpisao je ugovor sa Partizanom na tri godine, što je danas Vuletić ekskluzivno objavio.

– Igrač već ima potpisan ugovor sa Partizanom za naredne tri godine, ovo je ekskluzivna informacija. Faktički, on može da odbije Romu. Dakle, njemu Roma ne može da ponudi neke bolje uslove, a on da odbije Partizan. Plata će mu biti ista kao do sada – podvukao je potpredsednik crno-belih i na taj način obradovao navijače.

Posle ovog obraćanja, situacija je znatno jasnija, a sledeće korake Partizana i Rome saznaćemo u narednim danima…

FOTO: Miroslav Todorović / FK Partizan