1
Domaći fudbal

IZ TOPOVOG UGLA: Kazahstanski poklon Srbima

Objavljeno: 15.05.16 u 11:46

Muka muku stiže, a onda dođe „Muki“ kako tepaju Slavoljubu Muslinu. Ništa ne bi bilo od te kombinacije i tihe smene Radovana Ćurčića da je sluha imao Kairat Boranbajev. Ko je sad, pa taj?!

Tokom decembra 2015. Muslin je bio na pragu potpisivanja ugovora sa nama znanim Kairatom iz Almatija. Kazahstanci su ostali bez uspešnog Slovaka Vladimir Vajsa novog selektora Gruzije. U našem strategu videli su idelano rešenje. I kada je sve trebalo samo da se parafira gazda Boranbajev počeo je da filozofira I “zateže”. Nije bio svestan sa kim ima posla. Muslin nije želeo da popusti. Čast je čast, a vlast je vlast. Na kraju nije to bio najveći problem Kairata. Izabrao je Rusa Aleksanda Borođuka. Posle nekoliko kola bio je primoran da ga isplati i…daleko mu lepa kuća. Kestenje vadi Gruzin Kahaber Čadadze.

O Muslinu kao selektoru pričalo se nekoliko puta. Ime mu se provlačilo i dok je Božović sa Zvezdom rušio i postavljao rekorde. Iskusnog trenera mesecima je za selektora predlagao potpredsednik FSS Slaviša Kokeza, koji je na toj funkciji želeo da vidi i aktuelnog trenera Zvezde. Uostalom, Kokeza figurira kao čelni čovek našeg fudbala dok bi Tomislav Karadžić postao savetnik. Jako popularna funkcija u Srbiji. Retko ko ga nema, samo što nisu svi uspešni. Muslin je sve vreme u baštama kraj hotela Mažestik ispijao kafe i čekao. Strpljen – spašen. Slobodno vreme iskoristio je da putuje u egzotične destinacije, posetio je sina Marka koji igra u Švajcarskoj, samo je odmahnuo na par ponuda. Da li je upecao kapitalca? Još pre izbora tvrdio je:

IZ TOPOVOG UGLA: Zanimljivosti koje ovih dana obilaze fudbalski svet

„Ovako više ne ide! Mi imamo dobre igrače, ali nešto je očigledno trulo i ne valja. Očigledno je da neki igrači ne daju maksimum u reprezentaciji kao što to čine u klubovima. Možda tu ima greške i do selektora koji nije mogao da im se nametne kao ličnosti autoritet. Iza Srbije su užasni rezultati. Sada mora da se napravi tim koji će biti na okupu u naredne dve godine do četiri godine. Više ne sme da se radi poi principu „danas do sutra“. Mora da dođe novi selektor i da se krene od nule! Svetski prvaci sa Novog Zelanda moraju da uđu u reprezentaciju. Ovi stariji igrači su na zalasku karijere i nekima se treba zahvaliti. Treba uvesti disciplinu. Onaj ko nosi dres Srbije mora da daje primer drugima. Oni koji neće da se bore na terenu, ne treba ni da dolaze“.

U međuvremnu je otrpeo i “ruski napad” o navodnom protežiranju igrača u zamenu za finansijska sredstva.
Elem, sin Duja koji je radio u štampariji borbe izborio se za prvi selektorsku fotelju. Teško da bi “iz taka” mogao da hronološki nabroji sve klubove u kojima je radio. Dominiralo je francusko i rusko govorno područje. U CV se može pronaći svašta – nešto. Recimo, prvi je naslutio velike mogućnosti Zidana i pravovremeno ga gurnuo u vatru u Bordou. U Brestu je radeći kao sportski direktor pronašao i angažovao Horhea Nikolasa Iguaina. Poenta nije u ostvarenjima osrednjeg štopera. Sa umetnicom Nesni Zakarias dobio je četiri sina: Nikolas, Federiko, Gonzalo i Lautaro. Da, to je strašni špic Napolija i Argentine.
Kao selektor teško da nešto može da traži. Sve je jasno kao dan. Na dlanu. Posao selektora je da sklapa postojeće kockice. Kampanjski rad koji je olakšan savremenim sredstvima komunikacije. E sad, u normalnim zemljama svi se trude da pomognu, a u Srbiji podmeću klipove. Možda se sa Muslinom sve promeni. Ili mu bar to želimo.

Druga diskutabilna stvar je kvalitet naše reprezentacije. Jedni tvrde da imamo sjajne igrače, ali da nema ko da ih vodi. FIlozofija, patriotizam i psihologija nisu našle plodno tlo. Druga struja poteže dobro znane adute o mentalitetu, nezainteresovanosti za A tim, nesportskom životu, isluženosti…Može da se nabraja do sutra. Muslin ima dosta konaca koje treba da vuče. Kao istinski majstor u lutkarskom pozorištu. Najpre filtiranje u glavama. Gledanje istini u oči i po ko zna koji put najavljena smena generacija. I sve u hodu. Ima preko 60 godina, sigurno dosta iskustva i dvogodišnji ugovor uz automatsku opciju produžetka do eventualnog plasmana u baraž kao i na završni deo Mondijala.

IZ TOPOVOG UGLA: Totalni fudbal preuzeo primat

U ulozi predlagača novog selektora bili su Ilija Petković, savetnik predsednika FSS za pitanja A reprezentacije i Slobodan Pavković, predsednik Stručno-strukovne organizacije fudbalskih trenera Srbije. Sve je ekspresno obavljeno kako bi se na vreme izvršile pripremne radnje vezane za predstojeće prijateljske utakmice protiv Kipra (25. maj, Užice), Izraela (31. maj, Novi Sad) i Rusije (5. jun, Monte Karlo).
Radomir Antić ga je već prežalio. Ne zbog animoziteta već tihog rata koji i dan-danas vodi sa FSS.

“Suludo je pričati o nekom napretku i plasmanu na Svetsko prvenstvo u Rusiji dok nam fudbal vode ljudi koji su ga upropastili. Pa oni se nisu setili da organizuju Muslinu konferenciju za štampu, da se čovek predstavi javnosti! Šta dalje pričati? Žao mi je Muslina, gde je tu poštovanje, gde toga ima? U tu priču ne želim da se mešam” – rekao je Antić.
Muslin se nije obazirao. Naglasio je da ga ne zanima netrpeljivost Crvene zvezde i Partizana. Igrače je birao po sopstvenom nahođenju. Sve je potvrdio kada je u Gornjem Milanovcu crno-belima predao pehar za osvojen Kup Srbije. Pojasnio je odnos sa Draganom Džajićem (“loše sam interpretiran”) koji se sve manje pita u srpskom fudbalu.
Prošireni spisak najavljuje miks mladih i starih što nije nikakva novina. A kako će izgledati na delu – jedva čekamo da vidimo. Ko će znati, ovo je XXL početak Srbije.

Na spisku od 32 igrača našlo se pet “Novozelanđana”: Grujić, Zdjelar, Milinković-Savić, Maksimović i povratnik Andrija Živković. Da li oni donose naboj koji nam godinama nedostaje? Osveženje su Mihajlović (Partizan) i Pavlović (Čukarički) kao nagrada za dobre ligaške partije.
Najveći problem definitivno je defanziva. Kolarov je suspendovan, pritiskaju ga godine kao i Rukavinu koji greje klupu u Viljarealu. U cvetu mladosti nije ni Ivanović. Sve teže će da šparta pa je prirodnije da bude u središnjici odbrane. Zbog toga su pozvani levi bek Rodić i štoper Milunović. Ceh su (trenutno) platili: Filip Đorđević, Dušan Basta, Petar Škuletić, Miralem Sulejmani, Aleksandar Pantić, Filip Đuričić, Stefan Mitrović, Nenad Tomović, Duško Tošić i Radosav Petrović. Nisu se oglašavali što ne znači da neće.

IZ TOPOVOG UGLA: Dungini anonimusi osvajaju Ameriku

Smena bi mogla da bude među stativama (Stojković – Rajković), ali je najveći pomak povratak Gudelja i Tadića koji su bili apriori protiv Ćurčića.
Muslin je svestan da ne kreće od nule već debelog minusa. Iz raznoraznih razloga već imamo “izgubljene” generacije koje predvode povređeni Nastasić i Lazar Marković. Uveliko su trebali da budu nosioci igre. A nigde ih nema.

Muslin je iznenadio izborom pomoćnika. Reč je o Sergeju Gurenku. Radi se o Belorusu sa kojim je već sarađivao dok je trenirao Dinamo iz Minska, Krasnodar, Amkar i Standard. Igrao je za Lokomotivu, Romu i selekciju Belorusije. Uskoro će se pridružiti (kažu) Radiša Ilić u radu sa golmanima i još jedan stručnjak sa naših prostora.
Srbija u septembru počinje kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. To bi nam bilo prvo veliko takmičenje od Mundijala u Južnoj Africi 2010.
„Orlovi“ će igrati u grupi sa Republikom Irskom, Moldavijom, Austrijom, Velsom i Gruzijom.
Prvi meč će se igrati u Beogradu, 5. septembra kada će gostovati glavni konkurent Irska.

IZ TOPOVOG UGLA: Evo kako bi mogla da izgleda nelegalno priznata reprezentacija Kosova (SASTAV)

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Igračka karijera

1971/72 OFK Beograd

1972/1973 BASK Beograd

1973–1975 Rad

1975–1981 Crvena zvezda

1981–1983 Lil

1983–1986 Brest

Trenerska karijera

1989–1991 Brest

1992–1995 Po

1995–1996 Bordo

1996–1997 Lens

1997–1998 Le Man

1998–1999 Raja Kazablanca

1999–2001 Crvena zvezda

2002–2003 Levski Sofia

2003–2004 Crvena zvezda

2004–2005 Metalurg Donjeck

2005 Lokeren

2005–2006 Lokomotiva Moskva

2006–2007 Lokeren

2007–2008 Himki

2008–2009 Dinamo Minsk

2009–2010 Anorthosis Famagusta

2010–2013 Krasnodar

2014 Amkar Perm

2015 Standard Lijež

2016– Srbia

[/stextbox]

Pripremio: Miloš Topalović

IZ TOPOVOG UGLA: Škotski bum i Partizanova nesreća

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter