0
Domaći fudbal

FOTO: Nebojša Petrović - Anadolu Agency

PROSLAVLJENI SRPSKI FUDBALER I OLIMPIJSKI ŠAMPION O ‘VEČITIMA’: Razočaran sam nastupima Zvezde i Partizana, TSC me je oduševio!

Objavljeno: 19.09.20 u 16:46

Sinoć smo imali priliku da gledamo pravu fudbalsku predstavu. TSC je kao debitant u Evropi odigrao spektakularan meč sa Steuom.

Član zlatne generacije jugoslovenskih fudbalera sa Olimpijskih igara u Rimu 1960. godine i dugogodišnji član Izvršnog komiteta UEFA Dušan Duda Maravić u intervjuu za ‘Anadolu Agency (AA)’ kaže da nikada u životu nije video slična uzbuđenja kao u duelu TSC-a iz Bačke Topole i bukureštanske Steaue.

– Za 20 godina karijere, obavljao sam funkciju delegata na 191 zvaničnoj međunarodnoj utakmici i verujte mi da ovako nešto nisam doživeo. Sećam se revanša polufinala Kupa šampiona 1986. godine, kada je Barselona jurila prednost Geteborga iz prve utakmice od 3:0. Legendarni Piči Alonso je postigao tri gola, Barsa je slavila sa 3:0 i posle penala prošla dalje, da bi u finalu, kakve li koincidencije, izgubila baš od Steaue. Tada su delegati utakmice sedeli u počasnoj loži odmah pored predsednika domaćeg kluba. I zamislite scenu, na početku reda sedi Albert od Monaka, a na centralnom mestu pored Luisa Nunjeza, ja iz Bajmoka. Ali, ta drama na Nou Kampu nije bila ni približno uzbudljiva kao ova u Senti. Fudbaleri TSC-a nisu ni svesni da su ovom grandioznom partijom ušli u istoriju svetskog fudbala. Svaka im čast – rekao je Maravić.

Maravić kaže da je bez daha pratio urnebesnih 120 minuta borbe i penal-rulet koji se na kraju osmehnuo gostima iz Rumunije.

– Velika šteta zbog eliminacije, zamislite radost tih momaka da su posle ovakve drame uspeli da se plasiraju u naredno kolo. Odolevati sa deset igrača klubu koji ima ogromno evropsko iskustvo, a zatim sa dva igrača manje postići dva gola i ostati u igru, svojstveno je samo pravim sportskim herojima. Da ne grešim dušu, Rumuni takođe zaslužuju čestitke jer su u Srbiju doputovali desetkovani zbog problema sa koronavirusom. Nisu otkazali utakmicu, već su poslali na teren nekoliko mladih igrača i ispostavilo se da je jedan od njih i rešio pitanje pobednika. Taj mali golman, Razvan Dukan, ima svega 19 godina, a bio je hladnokrvan u odsudnim trenucima i poneo epitet junaka utakmice. Ma čudesna noć, zaista. Dugo posle meča nisam mogao da zaspim jer sam bio pod utiscima – istakao je Maravić.

PROČITAJTE JOŠ: LUDNICA I GOLEADA NA ‘GUDISONU’: Everton ‘petardom’ ispratio VBA, het-trik Kalvert Luina, sudija isključio igrača i trenera gostiju! (VIDEO)

Svojevremeno uvaženi funkcioner UEFA i FIFA pristao je da se osvrne i na neke tehničke detalje neverovatne utakmice u Senti.

– Mislim da je trener Sabo morao ranije da reaguje i da povuče iz igre momka koji je krajem prvog poluvremena zaradio crveni karton. Videlo se da je nervozan i da je pitanje trenutka kada će biti isključen iz igre. Šteta i zbog Silađija koji je zaslužio neslavan epitet tragičara meča. Imao je fenomenalnu šansu u produžecima, umesto da napravi još neki korak… ili je gol ili ga ovaj ruši s leđa za penal. On je požurio sa udarcem i pogrešio. A odmah posle toga dobija direktan crveni karton zbog neopreznog starta i ostavlja ekipu na cedilu. Nema veze, niko ništa ne sme da im zameri. Siguran sam da će TSC posle ovoga postati najomiljeniji klub u Srbiji, a da će utakmica sa Steauom zauzeti specijalno mesto u narednom biltenu UEFA i ostati upamćena u istoriji pod pseudonimom ’Čudo u Senti’. I kakva tragedija što se igralo bez publike… Užas – smatra Maravić.

Za razliku od malenog TSC-a, dva najpopularnija srpska kluba nisu bila na nivou svog renomea u mečevima protiv Omonije i Sfintula.

Razočaran sam partijama Crvene zvezde i Partizana. Neshvatljivo mi je da moj bivši klub posle dva uzastopna učešća u Ligi šampiona nije stekao iskustvo i rutinu da ovakve utakmice rešava na superioran način. Ne želim nijednog trenutka da potcenim ili omalovažim šampiona Kipra, ali zna se vrlo dobro šta Zvezda predstavlja u evropskim okvirima. Ovi mlađi treneri ne vole kada im mi stariji pametujemo i govorimo šta treba da rade. Međutim, ne mogu da se otmem utisku da je odluka da Falćineli šutira penal bila pogrešna. Tek je došao, nije se ni zagrejao. Bilo je pogubno izlagati ga tolikoj odgovornosti u tako stresnom trenutku. I pored toga, apsolutno podržavam Dejana Stankovića i nadam se da neće klonuti duhom posle prvog neuspeha u trenerskoj karijeri. On je vrhunski motivator, čovek ogromnog iskustva, ali problem je u kvalitetu ekipe. Mislim da stranci koje trenutno ima na raspolaganju ne zadovoljavaju kriterijume Crvene zvezde. Deki je bio igrač svetske klase, ali on ne može da izađe na teren i da daje golove – pričao je Maravić.

Kao osvedočeni ljubitelj domaćeg fudbala, nije Maravić propustio ni televizijski prenos iz Moldavije sa utakmice Sfintula i Partizana.

– Za mene je nedopustivo da jedan igrač Partizana uđe u utakmicu na način kako je to uradio Sadik. Potpuno odsutan, dekoncentrisan. Mislim da Stanojeviću niko ne bi zamerio da ga je zamenio već posle 15 ili 20 minuta. Savo je donekle uspeo da ga dovede u red, sada je na Saletu jako težak zadatak. Sadik nesumnjivo poseduje kvalitet, ali je sporan njegov pristup utakmici koji je na utakmici protiv Sfintula bio očajan. Moldavci su igrali dekadentan fudbal, svi njihovi kvaliteti svode se na puki entuzijazam i trku do poslednje kapi znoja. Ali je i Partizan morao da bude agresivniji, da konstantnim presingom davi njihovu poslednju liniju, da im ne dozvoli ni trenutak predaha. Čak i po cenu da u kontri prime gol, odnos snaga na terenu je bio takav da bi Partizan u tom slučaju dao četiri ili pet komada bez problema. Bolje 5:1, nego strepnja do poslednjeg minuta da se ne ispadne iz Evrope. Čestitke Partizanu na prolazu i nadam se da će sva tri srpska kluba igrati grupnu fazu Lige Evrope – konstatuje jedan od najpriznatijih fudbalskih radnika u Srbiji Dušan Duda Maravić.

FOTO: Nebojša Petrović – Anadolu Agency

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter