23
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

NOVA BURA U SRPSKOM FUDBALU: Zvezda dobija odavno prežaljenu titulu?!

Objavljeno: 23.12.16 u 10:15

Ukoliko se donese odluka kao u Hrvatskoj, ovo će sigurno izazvati dosta prašine u srpskom fudbalu.

Iako zvanično stoji da je 27. puta bila šampion naše zemlje, Crvena zvezda bi mogla da dobije i 28. titulu šampiona Srbije. Naknadno, posle 71 godine.

Kako prenosi dnevni list ‘Alo’, Crvena zvezda bi mogla da dobije naslov prvaka iz 1946, godine, iz posleratne sezone koja se do dana današnjeg nije računala kao zvanična.

Te sezone su se, posle Drugog svetskog rata, igrala prvenstva u bivšim zajedničkim državama Jugoslavije, a u primeru Hrvatske, Hajduk iz Splita je već proglašen za šampiona te 1946. godine.

KALINIĆ ZAPREPASTIO EVROPU: Svi pričaju o neverovatnom potezu hrvatskog fudbalera! (VIDEO)

Navodno, Crvena zvezda već sprema dokumentaciju za žalbu i isterivanje pravde.

Da će se do smrti boriti za pravdu, podseća i Miodrag Petrović Mališa, legendarni golman Zvezde iz te godine, koji danas ima punih 90 godina.

– Odavno ratujemo sa našim fudbalskim savezom u vezi sa tom spornom titulom i voleo bih da nam se konačno ona i dodeli. To je deo istorije kluba i ostala bi sramota za sva vramena ukoliko se taj podatak ne bi promenio. Hajduk je uradio istu stvar u Hrvatskoj, njima je po raspadu Jugoslavije uvažena titula osvojena na republičkom takmičenju. Imam 90 godina, jedini sam preživeli iz te Zvezdine generacije fudbalera i moja je obaveza da se do kraja borim za pravdu, za Zvezdinu stvar, za Zvezdinu istoriju i čast. Mnogo me boli ta nepravda… – istakao je legendarni golman crveno-belih.

Šta će biti od svega, ostaje da vidimo, ali ukoliko se desi da Crvena zvezda zaista dobije ovu 28. titulu, biće zanimljivo videti i reakciju drugih klubova.

0
0

23 Komentara

  1. KLeo , kleo , mnogo lupetaš , a ništa ne znaš !!!! Vi niste ni učestvovali u tom takmičenju , a da jeste i da ste bili prvi , prišili bi vi davno sebi još jednu titulu . Srećno vam badnje veče , tebi i svim tvojim „dećkima“ !!!!

    0
    0
    Odgovori
  2. Vidim gosn Celo da ti kosa ponovo raste od srece. Ja govorim o tituli Narodne Republike Srbije ,vec FNRJ. To je ogromna razlika. To je mnogo nizi nivo da bi je stavili u rang osvojenih drzavnih sampionata. To ne moze biti 28ma titula sto bi da trazite. Eventualno bi vam se to prvenstvo. NR SRBIJE moglo priznati kao osvojeno ,ali ne i kao titula drzavnog sampionata.Titula sampiona FNRJ ni u kom slucaju ne bi mogla biti priznata Zvezdi iz razloga koje sam prethodno naveo. Naknadnom pamecu i bolesnim umovima megalomana i ljubitelja najnajovaca velikih brojeva,postavljam pitanje ko im uopste daje za pravo da menjaju istoriju. Prvak NR SRBIJE za 1946.g. je bila SRBIJA . To je jedina istina i zasto bi se FSSrbije, njemu odezela ta titula kad ona ima i simbolicko znacenje pobede nad hrvatskim savezom koji je do tada slovio znatno mocnijim i starijim od fss.
    To bi bilo skrnavljenje istorijskih cinjenica,a one moraju biti sacuvane za buduca pokolenja.U ostalom, tada je za taj tim navijala cela Srbija a ne samo konjicka masa vipavijovaca. I to je argument vise protiv te ideje. U ostalom zasto bi vi meni kao pfc fanu ,kao i svim fanovima drugih klubova oduzeli tu titulu,ona je i svih nas a ne samo vas. OK, igrali su tada vasi igraci, pa to je valjda za ponos i neka se to, ponavljam- neka se to pripoveda,i to je istorijska gradja i nasledje, ali i postavljam vam pitanje,vama nadripatriotama i onlyoversima , kako to da tu strast otimanja pomirite sa svakodnevnim forsiranjem iskljucivog i za vas samo rezervisanog patriotizma?
    Ta titula pripada svim navijacima fudbalske Srbije, ne samo vama,delije! Nadam se da razum moze i kod vas proraditi. Ponavljam i da to nije drzavna titula i ne moze se stavljati u isti rang sa drzavnim sampionatima,pametnjakovici!!!! I na samom kraju,ponavljam, koliko god i kako god nakradete i ukradete,mi cemo vam na dugi rok ponistiti. Jer, mi smo srpski Juve! Pitas Celavko kako ste krali, znate vi dobro kako. Kurvanjski,podlo i diskretno sudijskim namestaljkama i smicalicama,prebijanjem nasih treneraa,ponavljanjima meceva nakon toga, lopovskim registracijama igraca sto je uefa sankcionisala i razotkrila vas lopovluk. Krali ste igrace i skretali ih na Autokomandi,ponasate se decenijama kao lesinari,kao hijene, lovite tudji plen,da bude jasnije. Eto,i sad zacuti(te).U ime morala, istorije i istine!

    0
    0
    Odgovori
  3. Vidite, vi cigosi pricom o mecu pfc sa Zeljom i precutkivanjem najordiranijije namestaljke cigancice i cevapdzija na Kosevu nista i da pomenete. Tada ste se udruzili sa ujacima iz Spllta da Partizanu uzmete zasluzenu titulu jer je za vas bila nedostizna. Uvek ste bili fuklje i ussi ,odnosno vasske, no polako samo. Proci ce i ovo vreme zla.
    E, sad, ova nazovi titula iz 1946…. Prvenstvo je odigrano kao prvenstvo republika i Srbija je osvojila titulu,to pise u svim dokumentima i Fsj i sada Fss to tako vode. Zvezda je nesto ranije osnovana i ona je predstavljala fakticki Srbiju,dok su ostali stvarno bili sastavljeni od izabranih igraca vise klubova.Hr je dominantno po broju igraca sacinjavao tim Hajduka. U selekciji Srbije bilo je nekoliko samo igraca drugih ekipa, ostataka bsk i jugoslavije,ali je tacno da je Zvezda dala dominantan broj igraca. Mislim da je krajnje nekorektno i maliciozno traziti da se titula prizna Zvezdi jer je igrala zvanicno Reprezentacija Srbije. A drugo, bilo je,makar i par igraca,dakle i drugih izvan Zvezde. Kad bi se to moglo tako naknadnom pamecu prisvajati trofeje, onda bi Partizan u nekoliko sportova,pa i u fudbalu ,kad je predstavljao sam Jugoslaviju, mogao traziti pripisivanje svetskih titula u Vaterpolu, odbojci, kosarci jer je dominirao brojem svojih asova u tim slavnim selekcijama Juge,pa sada i Srbije. Ipak, to bi bilo krajnje nekorektno, jer to derogira znacaj trofeja za drzavu u sport cele zemlje u korist jednog kluba. Uopste nije problem kao broj ta titula sve i da se pripise, ali ta titula SRBIJE ima vrlo bitno istorijsko znacenje jer je znacila trijumf nad ostalom bracom a i predstavlja unikat i kao takva jos vise dobija na istorijskoj vrednosti. I sami znate da je HNS znatno ranije osnovan od FSS pa titula Srbije ima najvecu mogucu vrednost u istorijskom smislu.. U ostalom, Zvezdi je dosta toga napripisivano kradjama kroz decenije da nema potrebe za jos jednom takvom kradjom. Znam ja u cemu je caka, zure ka trecoj zvezdici, ma nema problema ni to, mozete je odmah prisiti i macku o rep, Evropa vas ceka. Tu se broji i sve vidi. Partizan ne ceka svojih pet minuta kao sto ste vi docekali da bi posredili sve svoje bolesne dugogodisnje nezajazljivosti.Proci ce vreme bolesnika, samo polako,a onda u igri postenih sportskih odmeravanja uvek smo u stanju da vas ponistimo koliko god krali i dopisivali!!!

    0
    0
    Odgovori
    • Koja si ti dijabola i lažov , gospon Kleo . Ovo što si napisao , ne da su laži u koje niko normalan ne veruje , već u ove nebuloze ne veruješ ni ti . Kažeš višedecenijske krađe , od strane tebi mrskog kluba ??? Navedi i jednu titulu koju niste „dobili“ a da je niste i „zaslužili“ ??? Otimali ste sve igrače u svim sportovima iz bivše nam države , pa su tako uz pretnju odlaska u JNA u mornaricu ili na granicu , svi koji su iskazali veliku“ljubav“ prema vojnom klubu , donosili „titule“ generalima u upravi jsd . Niste imali ni publiku , sem vojnih lica , dođoša i „oslobodilaca“, koji su pretili pištoljima na stadionu JNA , navijačima Zvezde , uz tvrdnju da su protiv države i naroda !!!! To ste vi ,to je istina , to su fakti !! Velika laž je da Evropa ne zna ko smo , zna ona titulu 1991. Svet zna titulu te iste godine, a vi paćenici , puni kompleksa i frustracija , nikada nećete dostići visine jednog kluba (vaše noćne more) , koji se zove CRVENA ZVAZDA -BEOGRAD !!!!!

      0
      0
      Odgovori
    • Koji si ti bolid,neverovatno.Izvini,kad je to ceo partizan predstavljao reprezentaciju u bilo kom sportu?Kako možeš takve nebuloze da napišeš.U fudbal pogotovo nema šanse jer ste oduvek bili iza Zvezde,pa i Hajduka,tu negde sa Dinamom a bilo je igrača iz dosta klubova tadašnje zemlje koji su igrali za reprezentaciju.Isto važi i za košarku jer vas tu nigde nije bilo 31 godinu a kasnije su bili bolji od vas Jugoplastika,Cibona sa Draženom,jedno vreme i Bosna,tako da si se nalupetao za sve pare.Čak i u „vašem“ vaterpolu niste bili dominantni,kako volite da predstavljate jer su tu uvek bili hrvatski i crnogorski klubovi jako dobri,Mladost,Jug,Jadran,Primorje a kasnije je Bečej bio dominantan godinama kod nas,dok ga vi niste ugasili.
      Nigde se Zvezdi ne žuri,ona će stići do te 3.zvezdice za 3 godine a za Evropu samo vi ćutite.Zadnje sezone ste ispali u prvom kolu,nikad ništa niste ni primirisali a nju pominjete.
      Nadam se da je prošlo vreme bolesnika,poput Marjanovića,Tadića,Karadžića i da vam više niko nikad neće poklanjati titule a u poštenom odmeravanju snaga,nemate šta da tražite u nijednom sportu.

      0
      0
      Odgovori
  4. Musavi Bane … PFC je u narednoj sezoni osvojio te bodove na terenu a tvoj lopovski klub je igrajuci ponovljenu utakmicu u Sarajevu (koju je izgubio izmedju ostalog) samim tim priznao da je krao i nakon toga bez blama igrao u klubu sampiona …. toliko o informisanju !

    0
    0
    Odgovori
    • Musavac si ti! Šajberovo kolo je namešteno, priznao to tvoj usrani Partizan ili ne! Ja sam bio na utakmici na stadionu JNA. Dokaza koliko hoćeš, od ponašanja igrača Željezničara nakon golova, kašnjenja sa početkom utakmice i kraj je bio tek nakon kraja utakmice u Sarajevu (neke umetničke slike su delili samo da bi opravdali kašnjenje), a i neigranje Mehmeda Baždarevića na toj neregularnoj utakmici jer nije hteo da učestvuje u lakrdiji. Željezničar sa Baljićem, Bahtićem, Nikićem, Škorom, Radmilom Mihajlovićem i Baždarevićem je mogao da igra EGAL sa Partizanom, a ne da izgubi 4-0…

      0
      0
      Odgovori
  5. Sprema nam se opet neko poskupljenje,prodaja drzavne imovine ili nesto slicno,pa se narodu baca prasina u oci.Ta Sajberova titula je zavrsena prica,odluku je doneo sud koji je ipak bio mnogo ozbiljniji kao i tadasnja drzava.Bio sam na toj utakmici Partizan-Zeljeznicar,secam se da je pocetak drugog pol.na Kosevu ,Sarajevo-C.Zvezda kasnio vise od 15 min.!Tako da o postenju i jednih i drugih je izlisno pricati.To prvenstvo je trebalo ponistiti.O ovoj tituli iz 46″ ne znam nista,ali i ako im je dodele ne menja stvar.Dodeljena im je i prosle sezone,pa nista.Zar je bitno ko ce dobiti titulu u drzavi u kojoj je ,,slucaj Vracar 2-6″proglasen regularnim.Samo je Evropa merilo vrednosti.

    0
    0
    Odgovori
    • Zanimljivo je samo,kako nisi zapamtio da je upravo utakmica partizan-Zeljo kasnila 20 minuta i da je zavrsena znatno kasnije od svih ostalih,da bi mogli znati rezultat iz Sarajeva i postici koliko golova vam je trebalo,sto je na kraju i namesteno 4:0 iako je Zeljo imao bolju ekipu od vas ali ste gajili odlicne odnose i pustili su vas.Zasto ne napises istinu do kraja.Ta titula nikako nije vasa i zasluzena.Da ne pominjem titule iz ovog veka,sto ste osvojili jer ne verujem da je ijedna zasluzena,sve vam je sredjivao Rajo Bozovic sa Zetom a kasnije i Karadzic i Bogi Stepanovic.

      0
      0
      Odgovori
  6. Haha haha… Prvo se informiši pa onda lupaj gluposti!!! Ta cuvena Sajber titula je u Partizanovim vitrinama,oteta od jadnog Vardara,i 6 bodova koji su vam oduzeti pa voljom tadašnjeg državnog vrha vraceni(zahvaljujući cemu ste osvojili sledeće godine sampionat). Bolje se pokrijte usima i cekajte nekog novog Toleta da bi nam se opet primakli male komsije…

    0
    0
    Odgovori
  7. Glupost koju samo musavci mogu da smisle. Ako neko treba da se zali i da mu se vtati titula to je Partizan zbog cuvene mucke Sajbera i Miljanica.

    0
    0
    Odgovori
    • To nisu bile mućke,već pravedna kazna za sve koji su nameštali utakmice.Ako je počelo prvenstvo sa tim kaznama,tako je i trebalo da se završi a ne da ga nakon par godina grobari iz vlasti poništavaju.Možda su određeni klubovi na kraju taktizirali jer su znali da imaju određenu prednost u bodovima i da im je to dovoljno za određeni rezultat.Da bi nakon nekoliko godina neko sve to poništio i promovisao svoj klub za nezasluženog prvaka.

      0
      0
      Odgovori
  8. IMA JOŠ JEDNA TITULA KOJA JE ZVEZDI ODUZETA I DATA PARTIZANU 1989. NAŠ SUD JE PRESUDIO U KORIST PARTIZANA I PORED TOGA ŠTO JE UEFA BILA SAGLASNA DA JE TITULA ZVEZDINA. NEPRAVDE SE MORAJU ISPRAVITI .

    0
    0
    Odgovori
    • Bas naprotiv,partizanu su pripisali dve titule za zelenim stolom,sto je nevidjeni apsurd.Te titule su osvojili Vardar i Zvezda i trebalo bi ih njima vratiti.Prvenstva su pocela sa jednom odlukom,po tadasnjem zakonu i tako su i morala da se zavrse a ne da naknadno Mirko Marjanovic utice na sudstvo,kad je bio na vlasti.Tako da partizan sada ima dve titule vise,koje nije zasluzio a ako bi se potegla istraga o namestenim prvenstvima,bojim se da ne bi imao skoro nijednu.

      0
      0
      Odgovori
      • Smešan si ko burleska! Partizan je tada imao 6 bodova više od Vardara ali vaš Šajber i Miljanić su hteli da treniraju strogoću. Nepravdu je ispravio tadašnji predsednik Ustavnog suda Milenko Delić a ne Mirko Marjanović koji je bio nebitan, koji je postupio po zakonu i savesti.

        0
        0
        Odgovori
        • Ti si jos smesniji i kratke pameti.Te sezone je ponisteno citavo kolo jer su mnoge utakmice bile sumnjive a najvise tekma partizan-Zeleznicar jer,iako su svi morali da pocnu u isto vreme to poslednje kolo,partizan je nenajavljeno poceo sa 20 minuta zakasnjenja.Kad je saznao rezultate ostalih utakmica,koje su bile zavrsene,on je postigao gol,koji mu je bio potreban za titulu a golman Zelje Janjus je to pustio,sto su svi mogli da vide i svi znali tada.Na osnovu toga je ponisteno citavo kolo sa punim pravom a kasnije je ponovljeno i Zvezda je postala prvak.Sajber nikako nije mogao da bude Zvezdin jer je Dalmatinac i potpuno ispravan covek u svemu.Naredne godine je 12 klubova pocelo sa kaznom i minus 6 bodova,medju kojima su bili i partizan i Zvezda a Vardar nije.Prvenstvo je zavrseno po tim pravilima i Vardar je postao sampion.Mirko Marjanovic je bio siva eminencija tadasnje vlasti i posle Slobe,najbitniji covek u vlasti,koji je naredio tom Delicu da preinaci ta dva prvenstva i dodeli partizanu nezasluzene titule i to je jedina i prava istina.

          0
          0
  9. Po uzoru na grobara iz prvog komentara, tražim pravdu i češljanje svih finansijskih papira kk partizan u zadnjih 15 godina, i da isplate i vrate dugove prema svojim trenerima igračima i stručnom osoblju, država za poreze i komunalije, jer se od „ljubavi“ ne živi. Ako treba nek se ugase i krenu iz početka. Isto Vazi i za FK partizan, nek iznesu dokumenta i nek pokažu dugovanja, i da lepo vrate stadion koji nije njihov, nek ugasiti klub ako je potrebno kupiti livadu i krenuti od beton lige..

    0
    0
    Odgovori
  10. …i treba AKO je tako..i JA se BORIM za CAST, ZA PRAVDU, ZA ISTINU… A TO ZNACI, DA SE KKcz i FKcz SVI DUGOVI NAPLATE, DA NE ODU U ZABORAV I DA SE TEK ONDA KRENE NA ‘ZDRAVIM“ SPORTSKIM OSNOVAMA DALJE, pa MAKAR ONI I IZ NAJNIZE ZASLUZENE IM LIGE „KRENULI“..PA I PO CENU DA SE PONOVO KKcz UGASI, KAO I FKcz , SAMO DA PRAVDA NA KRAJU-POBEDI !!! SVE PO ZAKONU !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter