0
Fudbal

FSS NE ODUSTAJE: Željko Kojić najavio žalbu u svom govoru

Objavljeno: 13.05.16 u 22:09

Govor Željka Kojića, potpredsednika FSS na Kongresu FIFA
Na Kongresu FIFA jedna od tema bio je prijem FS samoproglašene države Kosovo u članstvo Svetske fudbalske federacije, a ovde možete pročitati govor Željka Kojića, potpredsednika FSS, koji zajedno sa Nebojšom Ivkovićem, generalnim sekretarom, prisustvovao Kongresu ispred FSS.
c

– Zadovoljstvo mi je što mogu da vas sve pozdravim u ime Fudbalskog saveza Srbije. Kao što vidite javio sam se za diskusiju povodom 15. tačke dnevnog reda, pitanja od izuzetnog značaja za Fudbalski savez Srbije, a koje istovremeno može da ima ozbiljne implikacije na buduće odnose u svetskom i evropskom fudbalu. Mislim da je dosta delegata upoznato sa stavom našeg saveza po pitanju prijema Fudbalskog saveza Kosova u medjunarodne fudbalske organizacije UEFA i FIFA. Kao i svih proteklih godina, kada smo se principijelnim stavovima i pravnim argumentima protivili prijemu ovog saveza u članstvo krovnih fudbalskih organizacija, tako i ovoga puta, na današnjoj sednici, naš savez će glasati protiv prijema.

Kao što vam je verovatno poznato, pre desetak dana, na 40. Kongresu UEFA u Budimpešti FS Kosova je primljen u članstvo Evropske fudbalske konfederacije, čime su formalno ispunjeni uslovi iz člana 11. stav 2. važećeg Statuta FIFA, da se ovaj savez primi u članstvo FIFA. Delegati Kongresa UEFA su sa 28 glasova podržali prijem, 24 saveza se izjasnilo protiv, a dva listića kojima se glasalo su bila nevažeća. Duboka podeljenost delegata Kongresa UEFA po ovom pitanju, svakako govori da su postojale ozbiljne pravne dileme u pogledu validnosti prijema FS Kosova u članstvo UEFA. Moram da istaknem, da su delegati Kongresa UEFA, na istoj sednici odbili da daju saglasnost na promene člana 5. stav 1. Statuta UEFA, kojim bi se eventualno stvorio pravni okvir za prijem. Nepromenjeni član 5. stav 1. Statuta UEFA glasi:

„Pravo na učlanjenje u UEFA imaju nacionalni fudbalski savezi koji se nalaze na evropskom kontinentu, u zemlji koju Ujedinjene nacije priznaju kao nezavisnu državu, i koji su odgovorni za organizaciju i primenu pravila u vezi sa fudbalom na teritoriji svoje zemlje“.

ZDRAV RAZUM JE DEFINITIVNO UMRO: FIFA udarila šamar Srbiji (FOTO)

I pored toga na Kongresu UEFA je odlučivano o prijemu FS Kosova u članstvo, po našem mišljenu potpuno nestatutarno i pravno neutemeljeno, jer je posle odbijanja da se promeni navedeni član Statuta UEFA, ovu tačku trebalo skinuti sa dnevnog reda. Tako je Kosovo postao prvi slučaj kada je UEFA odlučivala i primila u članstvo fudbalski savez koji je u zemlji koja nije član Ujedinjenih nacija.

Imajući u vidu prethodne činjenice, kao i jedan broj proceduralnih nedostataka o kojima je govoreno na Kongresu UEFA, želim da vas obavestim da Fudbalski savez Srbije, zajedno sa angažovanim advokatskim timom priprema podnesak CAS-u – Arbitražnom sudu za sport u Lozani. Verujemo da će ovo nezavisno sudsko telo, koje ima nadležnost da rešava u ovakvim slučajevima i čije odluke smo kao članovi fudbalske organizacije obavezni da poštujemo, doneti pravičnu odluku po ovom pitanju.

Želim da istaknem da Fudbalski savez Srbije, a to je bio naš stav i na Kongresu UEFA, nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima naše planete i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoje veštine i znanj uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, zalažemo se da se u našem sportu primenjuju važeća pravila i da se savezi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu primati u članstvo naših organizacija – UEFA, a kasnije i FIFA. U protivnom, otvoriće se drugi slični slučajevi, tako da bi u budućnosti UEFA i FIFA mogli da budu izloženi mnogim zahtevima za prijem u članstvo, a da zemlje iz kojih su savezi nisu punopravni članovi UN.

Stav Fudbalskog saveza Srbije je da u čitavom slučaju ima jako puno politike i motiva koji treba da budu izvan delovanja sportskih, u našem slučaju fudbalskih organizacija. Mora se imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj Rezoluciji Saveta bezbednosti UN br. 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), uključeni su u sistem fudblskog sporta gde nadležnost ima Fudbalski savez Srbije. Postavlja se pitanje kako će ovi klubovi ubuduće egzistirati i kako će se takmičiti. Kao veoma važno i načelno pitanje pitanje postavlja se kako će savezi čije matične države nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmice. Takođe, postavlja se pitanje kako je rešeno pitanje bezbednosti i sigurnosti na stadionima na teritoriji Kosova i kako će se čitava situacija generalno odraziti na stanje na ovoj teritoriji.

Na kraju, želim još jednom da istaknem da je Fudbalski savez Srbije protiv prijema Fudbalskog saveza Kosova u članstvo FIFA i da će i posle ovog Kongresa nastaviti sa pravnom borbom, koja bi imala za cilj da opovrgne odluku UEFA Kongresa o prijemu FS Kosova u članstvo ove Konfederacije. Naravno, na vama je da procenite ovo što smo danas izneli i da u skladu sa vašim razmišljanjima i pravnom regulativom, kroz demokratski postupak, donesete odgovarajuću odluku. Smatramo da svi zajeno treba da ostanemo dosledni principima koji su fudbal učinili onim što danas jeste, rekao je Željko Kojić, potpredsednik FSS.

NOVOST U FIFA: Samura prva žena generalni sekretar u istoriji

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter