0
Evropske lige

IZ TOPOVOG UGLA: Ljubičasti dragulj

Objavljeno: 05.05.16 u 22:53

Da se nešto ozbiljno iza brda valja moglo se naslutiti još na tradicionalnom tirniru “Stevan Ćele Vilotić”. FS Belgije pre nekoliko godina insistirao je da se pojavi i odmeri snage sa tradicionalnim učesnicima poput Srbije i Mađarske, ali i sve boljim Izraelcima, Ukrajincima…Shvatili su da samo na najjačim takmičenjima mogu proveriti potencijal igrač koji su, u međuvremenu, postali velike zvezde jedne od najboljih svetskih reprezentacija.
Naravno, nisu svi prošli, a dodatna selekcija iznjedrila je nove adute.

“Bilo je krajnje vreme da podvučemo crtu – rekao je svojevremeno Julian Kuls, velika zvezda Briža i koordinator mlađih selekcija Belgije – Imali smo par sjajnih generacija, a onda se pojavio vakum. Promenili smo sistem rada, selekcije, otvorili se prema Evropi i polako počeli da stajemo na noge. Od dobre osnove bilo je lako nastaviti sa nadgradnjom uz pomoć sjajnog selektora Marka Vilmoca.

Belgija se već ustalila u promociji mladih, ali neverojatno talentovanih fudbalera. Tako rekorde kao najmlađi igrači u istoriji belgijske “Jupiler” lige drže Ni Lampti (16 godina i 6 dana), Romelu Lukaku (16 godina i 11 dana) i Selestin Babajaro (16 godina i 27 dana). A na četvrtom mestu je Juri Tilemans koji je u dresu Anderlehta debitovao sa 16 godina i 83 dana. Prve minute upisao je 28. jula 2013. godine u porazu (3:2) od Lokerena. Zanimljivo, tu je utakmicu je sa klupe posmatrao i Romelu Lukaku danas jedan od najboljih strelaca Premijer lige.

Samo 65 dana kasnije Tilemans je postao najmlađi Belgijac koji je zaigrao u meču Lige šampiona, ali bio i treći najmlađi igrač u istoriji tog takmičenja. Ništa čudno, Tilemans je od prvog dana iskazivao neverovatan talent, pa je sada na meti brojnih klubova. Žele ga Juventus, PSG, Atletico Madrid, Menhengladbah, ali i drugi evropski velikani. Konkurencija je baš žestoka.

(Youtube/WorldOfFootballHD)

Najbolji igrač “Goalovog” izbora 50 najboljih mladih fudbalera sveta produkt je veoma uspešne omladinske škole Anderlehta iz koje su proteklih godina ponikli Lukaku, Felaini, Kompani, Benteke, Vicel, Fertongen…
Tilemans je izdanak, sada i zaštitni znak progama „Ljubičasti talenti“ koji su u Anderlehtu osnovali pre 10 godina. U tom programu se mladi talenti posebno pripremaju za seniorska iskušenja, ali i za najviše svetske fudbalske nivoe. Ali, dečake pripremaju i za život bez fudbala. Pametno, samo retki talenti iz mlađih dana briljiraju i na seniorskom nivou.

„Glavni pokretač našeg programa “Ljubičasti talenti” je škola. I vaspitanje. Svesni smo da neće svi uspeti u fudbalu i toga moraju biti svesni i naši polaznici“ kaže Žan-Fransoa Lenvan, jedan od osnivača programa , pa nastavlja – Jednu utakmicu 10 ljudi će videti na drugačiji način, svako bi slepom čoveku taj dvoboj opisao na drugačiji način.“

U takvoj se okolini razvijao i talentovani Juuri Tilemans, zahvalni vezista koji može igrati „šesticu“ (zadnji vezni), „osmicu“(centralni) i „desetku“ (“lažna devetka”).
„Juri je na startu imao velikih problema. Njegovi prijatelji su sa 16 ili 17 godina imali puno slobodnog vremena. On ne. Već se kao mladić, kroz ovaj program, morao priviknuti na život zrele osobe. Belgijski je reprezentativac još od detinjstva. Rano je počeo da igra i za prvu ekipu. Uz to se školovao jer je to bilo jako važno njegovoj porodici“ – rekao je njegom menadžer Kristof Anrota.
Zanimljivo, Tilemans je odrastao u porodici koja je preferirala džudo, pa je naučio da respektuje svakog rivala, jer u džudou nema potcenjivanja.

IZ TOPOVOG UGLA: Da li je Korzika sledeća teritorija koja će tražiti fudbalsku nezavisnost?!

„Nešto slično sam već prošao s Tibom Kurtoom čija je porodica volela odbojku. A verujte, istinska ljubav za sportom pomaže u odrastanju bilo kog deteta“ – tvrdi Anrota
Juri Tilemans se vrlo brzo prilagodio seniorskim zahtevima, a tamo ga je „pod svoje“ uzeo Fabris N Sakala. Defanzivac, koji je i dalje član Anderlecta, osoba je koju i sam Tilemans vidi kao starijeg brata.
„Dobro se sećam njegovog prvog treninga sa seniorima. Rekli su nam da će nam se pridružiti mlad igrač, a on se odmah sjajno snašao. Na prvom treningu dao je sjajan pogodak. Ali, bez obzira na godine, u svojoj igri pokazao je ozbiljnost, ali i predanost. Bio je malo sramežljiv, ali to je sasvim normalno“ – pojasnio je N Sakala i nastavio – Stvarno se dobro zabavljamo, često i smejemo. Tilemans je pre treninga praktikovao da veže pertle na mojim kopačkama kako bi zakasnio na trening. Ja sam ga pak redovno pobeđivao u FIFA- videoigrici. Joj, kako ga je to ljutilo. Već je i tada imao svoje favorite, najčešće je igrao sa Juventusom ili Mančester sitijem.“
Tilemans je već sa pet godina stigao u Anderleht, a odmah je pokazivao tehničku superiornost. Sada je konačno postao i lider na terenu.

IZ TOPOVOG UGLA: 4×4 za svetsku slavu!

„On je vrlo pozitivna osoba. Pošto ima 18 godina kod njega možemo očekivati uspone i padove. Tilemans je klasa. Igra odlično, sjajan je organizator. Po meni je on prava “osmica”, igrač koji može da asistira i pogađa, ali i bez toga može da bude najbolji na terenu. Moderan vezni igrač. Često pričamo, često ga svi u ekipi savetujemo“ – zaključio je N Sakala.
Tilemans napreduje velikim koracima i uskoro bi mogao da promeni sredinu.

„I dalje je čvrsto na zemlji. Nikada nije izdao poverenje klupskih čelnika. Juri je baš zaljubljen u Anderleht. Klub je njegov život I u njemu se najprijatnije oseća. Ali, zna i šta želi u fudbalu“ – poručio je Anrota i otkrio malu tajnu:
„Jedna će stvar sigurno presuditi u izboru njegovog novog kluba. Koja? Razgovor sa trenerom.“
Hoće li Tilemans konačno debitovati za reprezentaciju, biti član Belgije na Evropskom prvenstvu u Francuskoj?
„On sigurno ima te kapacitete. Bez obzira na strašnu konkurenciju verujem da će biti u selekciji. Već je bio na širem spisku za utakmicu sa Velsom. U junu će preći u novi klub, a taj će izbor biti i važan faktor za njegovu reprezentativnu budućnosti. Zato moramo biti pametni“ – završio je Kristof Anrota.

Pripremio: Miloš Topalović

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter