0
Evrokupovi

FOTO: as.com

NAJBOLJA FINALA U ISTORIJI LŠ: Noć kada je Mijat srušio Juve, i ‘kralju’ vratio krunu posle 32 godine! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 02.06.15 u 20:45

Nakon što smo se na početku našeg specijala ‘TOP 5 najposebnijih’ finala u istoriji Lige šampiona’, vratili u 1994, nastavljamo sa još jednim špansko-italijanskim susretom iz 1998. Na Amsterdam areni, 20. maja te godine, tadašnji naš reprezentativac Predrag Mijatović postigao je jedini pogodak protiv Juventusa za sedmu evropsku krunu Real Madrida, posle pauze od 32 godine.  

Real Madrid je novu evropsku titulu čekao više od tri decenije, tačnije od 1966. godine kada je u finalu savladao – beogradski Partizan.  

Nešto više od tri decenije kasnije, na klupi Madriđana sedeo je veliki Jup Hajnkes, dok je na drugoj strani bio ništa manje legendarni Marčelo Lipi. U takozvanom sudaru titana, presudio je pogodak Predraga Mijatovića u 66. minutu. 

Real Madrid - Juventus 1998

Ta 1998. godina, možda je ostavila i najveći trag u karijeri bivšeg napadača Partizana Peđu Mijatovića. Naime, u maju je doneo evropsku titulu Real Madridu, a samo mesec dana kasnije na SP u Francuskoj bio je tragičar pošto je u osmini finala promašio penal protiv Holanđana pri rezultatu 1:1.

Interesantno, u oba ova susreta Mijatović je igrao protiv Edgara Davidsa. Mijatović je u LŠ ‘presudio’ Davidsovoj ekipi, ali mu se ovaj revanširao – golom u finišu meča za pobedu Holandije – 2:1.

– Nemoguće je zaboraviti stvari koje ti obeleže karijeru. Ne samo lepe – kao što je gol za Real Madrid protiv Juventusa, za 32 godine čekanu titulu prvaka Evrope – nego i ružne, poput tog čuvenog šuta u prečku iz jedanaesterca. Život je hteo da najveću profesionalnu sreću i bol doživim te 1998. Onoliko koliko se često setim radosti i ponosa u trenutku kada sam obradovao sve madridiste ovog sveta, toliko puta evociram momenat kada sam rastužio celu tadašnju Jugoslaviju. Bile su to dve neprocenjive sportske i životne lekcije. Nekad pobeđuješ, a nekad gubiš i to je stvar sa kojom fudbaleri moraju da nauče da žive – rekao je Mijatović 15 godina kasnije.  

Mijat 1998

On je takođe otkrio šta se dogodilo na dan finala, maja 1998. godine.

– Fernando Sans rekao mi je posle ručka – bićeš naš heroj danas. Bio sam uzbuđen što su moji saigrači tako nešto očekivali od mene. “Poludeo sam“ i potrčao ka njemu. Rekao sam mu da smo veče pre toga Davor Šuker i ja ležali u krevetu, zažmurili i maštali o pobedi i složili se da ne smemo da propustimo ovu priliku da osvojimo Ligu šampiona – prisetio se Mijatović, koji je te sezone kuburio sa povredama, a i uoči finala sa njim je posebno radio fizioterapeut Pedro Hueka.

– Nekoliko dana pre finala rekao mi je da nije siguran da li ću biti dovoljno spreman. Samo sam ga pogledao i odgovorio mu – igraću tu utakmicu u kakvom god stanju budem bio.

https://www.youtube.com/watch?v=r3QRo9a70Cs

S druge strane, za Juventus je iz te sezone zanimljiva priča o učestalim osudama o nameštanju utakmica. Tadašnji predsednik FS Italije Kararo javno je govorio da je Juventusu te godine bila “poklonjeno“ titula u Seriji A.

–  Juventus tada nije imao ni blizu toliko jak tim da bi osvojio titulu. Osvojio je zahvaljujući sudijama. Šampionat 1998. godine jedini je koji je bio u korist Juventusa – govorio je Kararo. 

Ipak, Marćelo Lipi se nije mnogo obazirao na takve “kafanske“ priče, već je svoj tim u Evropi doveo do finala, ali nije uspeo da prebrodi i najveću prepreku.

[stextbox id=“hotsport_text_box“]

Real Madrid – Juventus 1:0
Strelac: Mijatović 66
Stadion: Amsterdam arena
Gledalaca: 48,500

Real Madrid (4-1-2-1-2): Ilgner – Panući, Sančiz (Sančez 81), Jero, Roberto Karlos – Redondo, Karembe, Sedorf, Raul (Amaviska 89) – Mijatović (Šuker 89), Morijentes.

Juventus (3-4-1-2): Peruci – Montero, Julijano, Toričeli – Di Livio (Takinardi 46), Dešan (Konte 77), Davids, Pesoto (Fonseka 70) – Zidan – Del Pjero, Inzagi.

[/stextbox]

1
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter