2
Evrokupovi

NAJBOLJA FINALA U ISTORIJI LŠ: Noć kada je autsajder Milan deklasirao Barsin ‘Tim snova’! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 01.06.15 u 20:45

Ostalo je još pet dana do velikog finala Lige šampiona u kom će se ovaj put sastati Barselona i Juventus. U narednih pet dana, do utakmice koju će gledati ceo svet, podsetićemo se pet najzanimljivijih finala u istoriji Lige šampiona, od njenog osnivanja 1993. godine u ovom formatu. 

Ima više razloga zbog čega smo izabrali utakmicu Barselona – Milan iz 1994. godine. Prvi je taj što su se tada sastali Barselona i jedan italijanski tim, koji je kao potpuni autsajder nadigrao Katalonce – 4:0.

Pre 21 godinu, jedno od najuzbudljivijih finala odigrali su Barselona i Milan. Ponajmanje zanimljivom zbog konačnog rezultata od 4:0 za “roso-nere“ protiv tadašnjeg premoćnog “Tima snova“, već zbog svega što je prethodilo toj utakmici.

Tog 18. maja 1994. godine, trener Barselone Johan Krojf bio je ubeđen u samo jedno – da ne može da izgubio od Milana kojeg je tada predvodio Fabio Kapelo.  

Milan-Barcelona 1994

Krojfova zamisao je bila da prekine hegemoniju Milana koja je trajala skoro deceniju unazad i da nastavi eru Barselone koju je započeo 1992. osvajanjem prvog evropskog trofeja. Bahati Johan Krojf u javnosti je u potpunosti preuzimao ulogu favorita, odnosno znatno više Milaneze nazivao potpunim autsajderima.  

– Nema sumnje, mi smo apsolutni favoriti. Kompletniji smo, konkurentniji i iskusniji od njih. Milan ne može da se uporedi sa nama. Dok oni svoju igru temelje na odbrani, mi napadamo. Pogledajte samo Romarija, on je postigao više golova nego cela ekipa Milana – rekao je Krojf uoči utakmice, što je posebno motivisalo Kapelov tim.

– Sve što je Krojf pričao mi smo dobro zapamtili. Nismo izlazili u javnost, niti smo se prepucavali s njim. Pustili smo ga da priča svoje, ali smo još kako zapamtili svaku izgovorenu reč – rekao je jedan od junaka meča Marsel Desai. 

Savicevic Barsa

Na papiru, pre utakmice, Milan je zaista važio za autsajdera. Katalonski mediji takođe su ismevali oslabljeni tim Milana. Kapelo nije mogao da računa na stameni stub odbrane Barezi-Kostakurta zbog povreda, ali se njihov izostanak nije osetio, jer je tada na scenu stupio neprelazni – Paolo Maldini. 

Milan nije više imao onaj holandskio trio Rajkard-Gulit-Van Basten, iz ere Ariga Sakija ali su te atinske večeri utakmice života odigrali Zvonimir Boban, Marsel Desai i Demetrio Albertini, a šlag na torti bio je pogodak Dejana Savićevića, koji je možda jedan od najlepših u istoriji ovog takmičenja.  

Savicevic vs Barsa
Dejo Savićević lobuje Zubizaretu za 3:0 i potop Barse

 

Fabio Kapelo nakon istorijskog uspeha otkrio je da je Johan Krojf napravio ključnu grešku izostavljanjem Mihaela Laudrupa. Naime, po tadašnjem pravilu, trener je mogao da izabere najviše trojicu stranih igrača, a kolo se prelomilo na Dancu za ovo finale. Mesto u timu zauzeli su Brazilac Romario, Bugarin Hristo Stoičkov i Holanđanin Ronald Kuman.

– Od svih njihovih igrača jedino sam se plašio Laudrupa. Za njega nismo imali odgovor. Kada sam shvatio da ga nema u sastavu, odahnuo sam. Tada sam znao da nemaju šanse protiv nas – rekao je Kapelo posle istorijske pobede i najveće u istoriji finala Lige šampiona.   

Laudrup, Romario, Stoickov

Dvostruki strelac i potpuni heroj Danijele Masaro posle utakmice nije krio da mu je idol upravo – Hristo Stoičkov. Da stvar bude još zanimljivija, Masaro je jedini tokom proslave titule ostao u Barsinom dresu sa natpisom – Stoičkov 8.

– Sa sobom iz Atine nosim tri neprocenjive stvari – dva gola i dres Hrista Stoičkova. On je moj idol – rekao je Masaro.  

Fudbaleri Milana slave titulu prvaka Evrope 1994, a Danijele Masaro ostao je u dresu Hrista Stoičkova
Fudbaleri Milana slave titulu prvaka Evrope 1994, a Danijele Masaro ostao je u dresu Hrista Stoičkova

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Barselona – Milan 0:4 
Strelci: Masaro 22, 45, Savićević 47, Desai 58
Stadion: Spiros Luis, Atina
Gledalaca: 70.000

Barselona (4-3-3): Zubizareta – Ferer – Kuman – Nadal – Serhi (Estebarans 71) – Gvardiola, Bakero, Amor – Stoičkov, Begiristajn (Euzebio 51), Romario. 

Milan (4-4-2): Rosi – Tasoti, Gali, Maldini (Nava 83), Panući – Desai, Albertini, Donadoni, Boban – Savićević, Masaro. 

[/stextbox]

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter