0
Evrokupovi

DVA PRIJATELJA, DVA LIDERA, JEDNA FILOZOFIJA: Ko će koga nadmudriti – Pep Gvardiola VS Luis Enrike!? (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 06.05.15 u 12:25

Polufinale Lige šampiona već nam je donelo jedan taktički fantastičan, ali i dinamičan meč, a duel u Torinu, bio je uvertira za ono što nas očekuje večeras – Barselona – Bajern Minhen.  

Katalonski tim koji izaziva strah i trepet u Evropi poslednjih godina takav je upravo zbog revolucije koju je sproveo Pep Gvardiola. Španac je u svom debitantskom poslu u seniorskom timu stvorio jedan od najvećih timova u istoriji fudbala koji je osvojio 14 trofeja za četiri sezone.  

Da krenemo od samog početka – Pep Gvardiola je po preuzimanju klupe Barselone prodao mega zvezde poput Ronaldinja i Deka, odrekao se još osmorice igrača – Lilijana Tirama, Đanluke Zambrote, Edmilsona, Olegera Pesasa, Đovanija dos Santosa, Santija Eskera, Krosasa i Enrikea. 

U tim je doveo Pikea, Danija Alveša, Keitu, golmana Pinta, Hleba, Kaseresa, dok je iz B tima prekomandovao Serhija Busketsa. Tokom naredne četiri sezone, Pep je dvaput pokorio Evropu, tri puta Španiju i dva puta svet.  

Gvardiola 2009

Tačno tri godine nakon odlaska, Pep se vraća na “Kamp Nou“ gde će ga na klupi sačekati njegov istinski naslednik u fudbalskoj filozofiji i višedecenijski prijatelj  – Luis Enrike. 

“Ljubav“ počela još 1992. godine

Zanimljivo, malo ko zna da su upravo Pep Gvardiola i Luis Enrike, davne 1992. godine predvodili Španiju do zlatne medalje na OI u Barseloni. Gvardiola tada početnik u čuvenom “Timu snova“ Johana Krojfa, a Luis Enrike vedeta Real Madrida.  

Luis Enrike i Pep Gvardiola u sezoni 2000/2001
Luis Enrike i Pep Gvardiola iza Rivalda i Zendena u sezoni 2000/2001

Ipak, njihovo prijateljstvo je tada počelo i traje do danas. Posle te 1992. godine, na novi susret čekalo se četiri godine – leta 1996. Enrike prelazi iz Reala u Barselonu gde završava karijeru 2004. godine kao kapiten. Kapitensku traku nasledio je upravo od Gvardiole 2001. godine kada je Španac odlučio da pređe u Romu. Pep i Lućo su za pet godina osvojili dve titule u Primeri, dva Kupa kralja, i po jednom Kup pobednika kupova, Superkup Evrope i Superkup Španije.  

Enrike, Zoze i Pep
Luis Enrike i Pep Gvardiola igrači i Žoze Murinjo pomoćni trener Barselone u sezoni 1996/1997

 

Tri godine zajedno kao treneri – jedan u Barsi, drugi u Barseloni B

Da je Enrike predodređen da u svemu bude Pepov naslednik potvrdilo se nekoliko godina kasnije, tačnije leta 2008. godine kada je Lućo postavljen za trenera Barselone B upravo umesto Gvardiole koji je preuzeo A tim. 

Gvardiola je beležio fantastične rezultate sa Barsom, a Enrike sa Barsom B. Lućo je u prvoj sezoni zabeležio najveći uspeh B tima – treće mesto u drugoj ligi Španije – Segundi. Na klupi Barselone B ostaje do 2011. godine kada preuzima Romu, a potom i Seltu, nakon čega je ponovo došao kao naslednik Gvardiole na klupu Barselone (između Pepa i Luća na klupi po sezonu sedeli Tito Vilanova i Herardo Martino)

Pep i Enrike
Luis Enrike trener Barselone B i Pep Gvardiola trener Barselone u sezoni 2010/2011

 

Pepova VS Lućova Barsa

Luis Enrike svojom filozofijom podseća na Gvardiolu, ali ne u svim segmentima. Od Pepa je preuzeo detaljan sistem rotacije kojim je uspeo da finiš sezone dočeka bez povrede i sa pravom formom svakog igrača. Prepoznatljiva formacija 4-3-3, sa visokom presingom svih 11 igrača na polovini protivnika i potom brzom transforamcijom u napad, Enrike je doneo veliki broj pobeda ove sezone. 

Ipak, za razliku od Gvardiole, Enrike je unapredio igru iz kontri, kao i iz prekida. 

Kada pogledamo ovaj tim Barselone, jasno je da je najveći pečat što u igri, što po imenima najviše ostavio Gvardiola. U odbrani je doveo Danija Alveša i Đerara Pikea koji su postali među najboljima na svetu i to i dalje jesu već sedam godina. Takođe, doveo je Đordija Albu, Serhija Busketsa je učinio najboljim defanzivnim veznim na svetu, Havijera Maskerana naučio da razmišlja i bude agresivan kao Pujol, Andresa Inijestu je ‘probudio’ oslobodivši mu mesto u timu prodajom Deka, dok je Lionel Mesi postao klasičan napadač i pod Pepovim vođstvom osvojio tri Zlatne lopte.  Dakle, petorica standardnih prvotimaca Barselone danas, igraju na svojim pozicijama od prve Pepove sezone 2008/2009, dok je šesti Maskerano na svojoj poziciji takođe zahvaljujući Gvardioli.

Gvardiola i Mesi

Ipak, i Enrike je doneo određene velike promene – Mesi je posle tačno pet godina, formacijski gledano, vraćen na poziciju desnog krila, dok je mesto ‘devetke’ preuzeo Luis Suarez. Odrekao se Aleksisa Sančeza i Seska Fabregasa i pružio potpuno poverenje Ivanu Rakitiću. 

Bajernova problematika – odsustvo Robena, Riberija i Alabe 

Gvardiola ima brojne kadrovske probleme zbog kojih će morati da se prilagodi više nego ikada. Jasno je da je Bajern sa Robenom i Riberijem pa i Alabom potpuno drugačiji tim. Odsustvom ovih igrača, Pep mora da se odrekne bokova, jer su jedini bočni igrači po svojim karakteristikama – preostali bekovi – Huan Bernat, Rafinja i Lam. Ipak, svima je jasno da će Rafinja i Bernat imati previše obaveza u odbrani stoga iz ovog ugla deluje da će Pep teško napasti po bokovima, gde je Barsa upravo najčešće dolazila u teške pozicije da se brani. 

Huan Bernat - Bajern

Nema sumnje, večeras na “Kamp Nou“, kao i za šest dana na “Alijanc areni“, očekuje nas sve ono zbog čega obožavamo fudbal. Ukoliko pobedi Barselona, to takođe na neki način ide na račun Pepa, a ako pobedi Bajern – to će možda biti i najveće Gvardiolino dostignuće u dosadašnjoj karijeri.

https://www.youtube.com/watch?v=1AXAFLRAQf0

hotsport.rs

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter