2
Evrokupovi

FOTO: juventus.com

ANALIZA: Juve trčao više i taktički perfektno, Anćeloti pogrešio u ključnim promenama

Objavljeno: 06.05.15 u 12:01

Fudbaleri Juventusa savladali su favorizovani Real Madrid u prvom polufinalnom meču rezultatom 2:1, a kada se utisci slegnu, pogleda detaljna statistika, kao i analiza onog viđenog što ne može da uđe u brojke – jasno je da je “Stara dama“ zasluženo matirala “kralja“.  

Trener domaćih Masimilijano Alegri odlučio je da ipak izađe sa dvojicom centralnih bekova, dok je zbog dobre forme i agresivne igre u defanzivi šansu od prvog minuta dobio mlađani Stefano Sturaro. I to je bilo jedino iznenađenje u sastavu uz gotovo perfektnu taktiku koju su sproveli svi ostali igrači Juvea. 

Morata i Tevez pravi napadački tandem za razliku od Ronalda i Bejla

Alvaro Morata je upravo bio igrač odluke i ona “devetka“ koja je u utorak uveče nedostajala njegovom bivšem timu iz Madrida. Mladi Španac je uradio sve ono što je Anćeloti želeo da ima u svom timu u izostanku Benzeme, a nije jer nema još jednog igrača sa sličnim karakteristikama. Statistika je pokazala da je Morata za 78. minuta igre dobio 61% duela, dok je u vazdušnim imao maksimalnih 100%. Uz to kada se doda da je iz dva pokušaja jednom matirao Kasiljasa i imao 70 odsto uspešnosti dodavanja, jasno je da je prelomio utakmicu.  

FOTO: juventus.com
FOTO: juventus.com

Ne sme se nikako izostaviti Karlos Tevez, koji je po učinku bio igrač utakmice – asistencija, pogodak sa bele tačke i iznuđivanje najstrože kazne ide na račun Argentinca. U trenucima kada je Real držao igru, Tevez je radio ono što je nekada činio Del Pjero u najboljim danima – kao prava ‘desetka’ znao je da zadrži loptu, navuče na sebe dvojicu čuvara i po potrebi iznudi i faul (u samom finišu). 

Andrea Pirlo u 36. godini pretrčao više od svakog igrača Real Madrida

Sama statistika takođe pokazuje da je Juventus opravdano pobedio – domaći su pretrčali 7,7 kilometara više – 114,6 naspram 106,9. Vezni red Juvea je ‘preorao’ teren – Pirlo je pretrčao 11,8, isto koliko i Vidal, a Markizio 11,5, Lihštajner 11,169, dok je u Realu najviše pretrčao Džejms Rodrigez – 11,4 km. 

Real igrao bez Bejla i Ramosa

Što se tiče postavke Real Madrida, na kraju se ispostavilo da je su sve njegove taktičke zamisli i promene u formaciji na ovom meču potpuno zakazale. U formaciji 4-4-2 sa Bejlom u špicu, bez klasične ‘devetke’, Real je bio potpuno bezopasan. Velšanin je ocenjen kao najslabiji igrač na terenu, a njegova statistika je poražavajuća – 0 uspešnih driblinga, 0 stvorenih šansi, 0 završnih pasova.  

FOTO: juventus.com
FOTO: juventus.com

Drugi igrač koji je podbacio je Serhio Ramos. Iako je na prethodne dve važne utakmice protiv Atletika u LŠ i Sevilje u Primeri odigrao kao pravi ‘veznjak’, Španac je u Torinu delovao potpuno dezorijentisano, pritom je imao ogroman broj grešaka u dodavanjima, a nakon utakmice je i sam rekao da je odigrao – katastrofalno. 

Ključni momenat – izmene pola sata pre kraja utakmice

Ključni momenat u kom je Alegri takođe nadigrao Anćelotija bila je i izmena u 63. minutu kada je Ćićarito zamenio Iska. Anćeloti se vratio u svoju standardnu formaciju 4-3-3, ali iz nekog razloga je odlučio da ipak ne rizikuje do kraja ostavivši Ramosa u veznom redu, što mu je bilo znatno teže. Isko je bio daleko bolji i od Bejla i od Ramosa, a takođe pokriva nekoliko pozicija u veznom redu.  

FOTO: juventus.com
FOTO: juventus.com

Alegri je na tu izmenu odgovorio logičnim potezom – uveo je još jednog štopera – Barzaljija umesto Sturara i pojačao defanzivu formacijom 3-5-2. Rezultat svega toga je da Real Madrid nije imao nijedan šut u okvir gola u poslednjih pola sata.

Ipak, kako je lako posle bitke biti general, jasno je da bi sve bilo drugačije da je kojim slučajem onaj udarac Rodrigeza završio u mreži umesto na prečki, nezahvalno je prognozirati i revanš. 

Jasno je da Real Madrid ima kvalitetniji tim i da je i pored ovog poraza i dalje favorit po kladionicama za prolaz u finale. Međutim, bili su favoriti i protiv Borusije Dortmund pre tri sezone, kao i Barselona protiv Čelsija 2012. godine, ali na kraju znamo da nisu prošli do finala. 

Sve ovo daje nam opravdane razloge da već danas počnemo da odbrojavamo dane do revanša u Madridu naredne srede.

hotsport.rs

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

PROČITAJTE OSTALE VESTI IZ RUBRIKE

Unesite pojam i stisnite enter