1
Evropske lige

BOBAN BAJKOVIĆ ZA HS: Zamalo nam se avion srušio prošli put kad smo pobedili Omoniju, lakše sa Olimpijakosom nego sa Kipranima

Objavljeno: 14.09.20 u 14:45

Osam godina kasnije, Crvenoj zvezdi na evropskom putu ponovo stoji Omonija. Aktuelni kiparski prvak je tada dosta namučila crveno-bele koji su tek preko penala, a zahvaljujui odbrani Bobana Bajkovića, prošli u naredno kolo kvalifikacija za Ligu Evrope.

Puno vremena je prošlo, a sada crveno-beli ponovo idu na megdan ovoj kiparskoj ekipi i ko bi bio bolji sagovornik pred gostovanje Omoniji od sada već bivšeg golmana, Bobana Bajkovića.

Na početku razgovora za HotSport, Bajković se prisetio pritiska koji je tada bio na ekipi jer nije puno ljudi verovalo u pozitivan ishod na Kipru.

– Sećanja su kao da je bilo juče, sećam se i slavlja i napetosti pred utakmicu jer je malo ko verovao da možemo proći. Bio sam heroj, ali bili su i ostali igrači. Sećam se i slavlja posle u avionu sa navijačima, imao je avion da se sruši od slavlja i ljudi. Zauvek ću pamtiti tu utakmicu, rekao je za HotSport Bajković.

Jedna od prvih asocijacija na Zvezdin prethodni duel sa Omonijom, sem prolaza, jeste velika vrućina tada na Kipru.

– Nije bilo mnogo toplije nego u Beogradu, ali je bilo previše sparno. Sada kada igra Zvezda već je 16. septembar i nadam se da će malo splasnuti temperatura. Bilo je mnogo teško zbog vremena, ja sam kao golman, koji ne trči, bio ceo mokar.

https://www.youtube.com/watch?v=VN23fKfZvgc

Kada je gledao snimke, Bajković je uočio koliko je nestrpljiv bio i želeo da odbrani penal da je imao nekoliko velikih iskakanja sa gol crte.

– Jesam, kada sam gledao snimke nisam mogao da verujem da sudija nije vratio. Ovaj poslednji penal što sam odbranio za prolazak i nekako, ali onaj jedan na početku sam baš izašao. Tada nije bilo kao sada da golman mora samo po gol liniji. A i izgleda su sudije čekale da se ono sve što pre završi pa me nisu vraćale. Ko će ga znati… Uglavnom, gledao sam snimak i priznajem – baš sam izašao. Bio sam nestrpljiv da što pre odbranim i da idemo kući. Sad po novim pravilima da vide ove moje penale što sam odbranio sve bi ih vratili, rekao je kroz osmeh Bajković.

Nakon prolaza Omonije, stigao je Bordo. Najveća rana u karijeri Bobana Bajkovića, kako sam priznaje.

– Bordo je jedan od najtežih dana u mojoj karijeri, a i noći. Sada kad se setim toga, još me boli. Kad neko voli klub… A ja sam još napravio penal, nebitno ko je pogrešio pre toga i promašio loptu. Izgleda je tako od Boga moralo biti ali tu utakmicu nikada neću prežaliti. Bilo je puno dobrih utakmica, mnogo puta smo slavili ali najbolje pamtitim taj Bordo. Pogotovo sa Robijem, dobijali smo puno i derbija. Pa ja sam bio najsrećniji kada pobedimo u derbiju, više nego bilo koju drugu evropsku utakmicu. Bordo je teška utakmica pogotovo u dresu kluba za koji sam sve dao. Što bi stari zvezdaši rekli: Nema velike radosti dok te ne strefi tuga. To je bilo tako u slučaju Bordoa. Vratilo nam se narednih godina.

Da se prilike ponove i na Kipru opet izvode penali ove sezone su veće jer se u svim rundama kvalifikacija za Ligu šampiona sem plej-ofa igra samo jedan meč.

– Izgleda da će se ove godine puno utakmica rešavati na penale pošto nisu dvomeči. Žao mi je što se protiv Omonije ne igra kod nas na Marakani jer mislim da ne bi bilo nikakvih problema jer smo puno kvalitetniji od njih. Ali sve se videlo, ako se malo opustiš čak i neka tamo Tirana bude teška. Omonija je kvalitetniji rival, ali mi smo bolji. I ovde u Turskoj smo na žrebu navijali da bude Omonija jer je bilo i jačih ekipa.

Nekadašnji golman Zvezde smatra kako je veća prepreka Zvezdi u Evropi Omonija od Olimpijakosa, zbog psihičkog pritiska.

– Ako prođemo Kiprane mislim da imamo velike šanse protiv Olimpijakosa jer je Omonija psihički teža utakmica. Ako prođemo u plej-of bićemo rasterećeniji protiv Grka, a u tom slučaju sve ide bolje, prati te sreća… Mislim da je Omonija presudna i prođemo li njih, igraćemo Ligu šampiona. Olimpijakos je bratski tim, ali smo ih dobili još kada su bili jači prošle sezone i mislim da imamo velike šanse. Najviše na psihičkoj bazi jer bismo u tom slučaju već obezbedili jesen u Evropi.

I ove sezone Bajković će u Turskoj trenirati golmane, ali je promenio klub te sada radi u Denizlisporu čiji je šef stručnog štaba Robert Prosinečki.

– U novom klubu je zaista dobro, uslovi su sjajni i imamo dobre igrače, reprezentativce. Doveli smo tri, četiri vrhunska igrača i nadamo se da će ove sezone biti mirna luka, sredini tabele. Međutim, videćemo. Turska liga je vrlo jako takmičenje što se videlo i protekle sezone kada se do poslednjeg minuta nije znalo ko ispada i ulazi. Na sreću, niko nije ispao. Svako može svakoga da pobedi, nije ono kao kod nas dođe Bačka Palanka i mi damo pet golova na Marakani. Toga ovde nema, ni Galatasaraj, ni Bešiktaš, a ni Fener u ligi ne mogu nikoga pobediti 5:0. Mnogo je važan start, psihički će biti lakše ako se dobro zaletimo sa par dobrih rezultata, zaključio je priču za HotSport Bajković.

0
0

1 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter