Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino razgovarao je danas sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom o povratku navijača na utakmice u toj državi.

– Očigledno je da fudbal bez navijača nije ista stvar. Ali, zdravlje je najvažnije. Moramo da vidimo šta se dešava u ovom periodu kada ponovo počinjemo da živimo u kontaktu sa drugim ljudima – rekao je Infantino posle sastanka.


Njemu je to bio prvi od nekoliko planiranih sastanaka sa državnim čelnicima. Fudbalske utakmice na kraju prošle sezone u Italiji su se, posle pauze zbog nacionalnog karantina igrale bez publike, a nova sezona će početi za 10 dana.

Broj žrtava od posledica korona virusa u Italiji je prešao 35 hiljada, što je najveći broj u Evropi posle Velike Britanije. Potvrđeni broj zaraženih je više od 280.000.

Italijanski premijer je za vikend izrazio čvrsti stav da je protiv otvaranja tribina fudbalskih stadiona za navijače.

– Što se mene tiče, odlazak na stadion znači neizbežno okupljanje, ne samo na tribinama, već i na ulazima i izlazima. To je apsolutno neprikladno – izjavio je Konte.

Sastanku Kontea sa Infantinom prisustvovao je i predsednik Fudbalskog saveza Italije (FIGC) Gabrijele Gravina, koji je kazao da je premijer više zabrinut zbog povratka dece u škole ovog meseca. Gravina je, takođe, naveo da će Konte razmotriti pitanje navijača.