U odnosu na prošlu godinu, crveno-beli su smanjili dug za dva miliona evra.

Ono što je zanimalo navijače Zvezde, sada im je javno dostupno na sajtu Agencije za privredne registre (APR), gde se nalazi kompletan izveštaj kluba za 2019. godinu.


Prema zvaničnom finansijskom izveštaju bilans zvezdinog stanja i ukupan gubitak iznosi 5.371.893.000 dinara, što po kursu od 117.5 evra iznosi 45.718.238 evra! Međutim, tu nije uračunata i neraspoređena finansijska dobit u iznosu od 13.543.829 evra, tako da kada se ta cifra doda ukupnom gubitku, dolazimo do ukupnog duga Crvene zvezde od 32.174.409 evra.

Ovo piše u knjigama, što znači da crveno-beli zaključno sa 31. decembrom 2019. ima finansijki minus od 32.174.409 evra.

Dug jeste malo smanjen u odnosu na prošlu sezonu, kada je iznosio 34.348.500 evra. Navijači su sigurno očekivali veće smanjenje, pogotovo kada se uzme u obzir da je klub dve godine zaredom igrao Ligu šampiona, gde je samo od UEFA prihodovao 20 miliona evra, i još na to treba dodati prihod od ulaznica za Ligu šampiona od gotovo 5 miliona evra, kao i od prodaje igrača (Joveljić 4 miliona evra, Aleksa Terzić 1.7 milion evra i Marko Marin (2 miliona evra).

Revizor koji je potpisao finansijski izveštaj, iskazao je zabrinutost zbog ovakvog bilansa, ali ističe da klub uverava da ima plan da poboljša finansijski položaj kontinuiranim igranjem u UEFA takmičenjima i prodajom igrača, kao i novim sponzorima.

FOTO: Apr.gov.rs

– Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja. I pored navedenih činjenica, klub je u poslednjih nekoliko godina poslovao sa dobitkom, ostvario značajan prihod od UEFA za evropska klubska takmičenja, kao i od prodaje prava na registraciju igrača. Rukovodstvo smatra da će u narednom periodu klub ostvariti pozitivan poslovni rezultat koji će biti rezultat planiranih sledećih akcija: nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača i prihoda od UEFA takmičenja, restrukturiranje ostatka obaveza, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja kluba su ograničene i gotovo u celosti zavise od gore navedeni planiranih akcija kluba – piše u mišljenju revizora Milovana Popovića iz kompanije BDO, koja je radila finansijsku reviziju na Marakani.

FOTO: FK Crvena zvezda