Od kada je fudbala, postoji i dilema o tome ko je najbolji,svako od nas ima svoj sud o tome ko je obeležio eru, dekadu, godinu… Evo šta kaže nauka o tome ko je najbolji fudbaler 2019. godine

Međunarodni centar za sportske studije (CIES) je nezavisna istraživačka i obrazovna organizacija smeštena u Švajcarskoj. Zajedno sa kompanijom za analizu sportskih performansi ‘Instat‘ analizirali su igre i učinke fudbalera širom sveta.


Ukoliko se pogleda podatak o performansama koju je su sakupili, Lionel Mesi je po učinku i doprinosu timu najbolji fudbaler u 2019. godini. Drugi je Hakim Zajeh, dok je treći Kilijan Mbape. Rijad Marez nalazi se na četvrtoj pozici, Anhel Di Marija je na petom mestu, poziciju iza njega zauzima Nejmar, Timo Verner je na sedmom mestu, Ćiro Imobile je na osmom mestu, Kevin de Brujne na devetom, dok deseto mesto zauzima Endru Robertson.

Zanimljivo je da je Kristijano Ronaldo po podacima ‘Instata’ i CIES-a  o performansama u prethodnoj godini tek na 25. mestu, a najbolje plasirani Srbin na listi je Dušan Tadić koji se nalazi na 30. poziciji.