17
Domaći fudbal

LIČNI UGAO: Tri utiska posle Totenhemove evropske lekcije fudbala (FOTO)

Objavljeno: 07.11.19 u 16:20

Vicešampion Evrope je sinoć odigrao briljantnu utakmicu na stadionu ‘Rajko Mitić’ u korist čelnika EKA koji žele da naprave zatvoreno takmičenje bogatih klubova Evrope.

Nema se šta zameriti fudbalerima Crvene zvezde. Narod je takav, ‘posao’ mu je da uvek bude optimista i veruje u pobedu, ali je realnost na terenu drugačija. To je juče demonstrirao vicešampion Evrope Totenhem koji je u dve utakmice i nešto više od 180 minuta postigao čak devet golova protiv Crvene zvezde, četiri na ‘vrućem’ beogradskom ‘tepihu’, četiri iz fudbalskih udžbenika, četiri iz savršeno odrađenih fudbalskih video igara.

Možda bi utakmica otišla u nekom drugom pravcu da je u 23. minutu Milan Pavkov iskoristio ‘zicer’ jedan na jedan sa Paulom Gazanigom, ali je Argentinac pročitao nameru napadača Crvene zvezde i odbranio. Takve promašaje veliki timovi kažnjavaju, a Totenhem je juče dokazao da je veliki tim. Ne jedan nivo kako bi to rekao strateg crveno-belih Vladan Milojević, već više nivoa iznad Crvene zvezde i srpskog fudbala.

Razlika u kvalitetu dva tima je velka, to su dve različite dimenzije, dve suprotne fudbalske galaksije, zato sam odlučio da pišem o tri utiska koja su na mene ostavili fudbaleri Totenhema, Crvene zvezde, ali i navijači.

SON I DRUGARI SA NEKE DRUGE PLANETE

Lepo je gledati kada Liverpul, Mančester siti i Totenhem igraju u Premijer ligi preko ‘malih ekrana’, ali je to još lepše bilo videti uživo. Kao da igrate FIFA igricu na konzoli sa džojstikom u rukama. Kratki pasovi, stoprocentno precizni, brzo utrčavanje u prostor, nesebičnost i nekomplikovanje u završnoj trećini terena. Realizacija jednostavna i vrhunska. Falili su samo oni ‘žuti kružići’ oko fudbalera Totenhema koji olakšavaju igraču video igara koji potez sledeći da napravi, koje dugme da pritisne, da li ‘x’, ‘trougao’, ‘krug’ ili ‘kocku’.

Hjong Son izgledao je sinoć, baš kao i u Londonu, kao da radi na baterije. Lasom ga uhvatiti ne možeš. Oko sebe je imao super raspoloženog Ndombelea, Alija, Kejna, Lo Selsa i Rouza, a kada je tako odbrani Mančester sitija i Liverpula nije lako, a kamoli defanzivcima Crvene zvezde.

FOTO: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

Bile su to sve školske akcije, brze sa malo dodira, iza leđa odbrane. Kao iz najboljih fudbalskih almanaha. Evropska fudbalska lekcija koju u stručnom štabu Crvene zvezde treba dobro da analiziraju i u budućem vremenu teže ka takvom pristupu najvažnijoj igri na svetu.

Što bi jedan moj kolega ogorčen porazom sinoć rekao, ne trkaju se ‘Stojadin’ i ‘Ferari’.

FS SRBIJE I HITNA ‘REFORMA’ SUĐENJA I SUDIJSKE KOMISIJE

Navikli su fudbaleri Crvene zvezde i Partizana u domaćem prvenstvu čim ih protivnički igrač namršteno pogleda da padnu i za to dobiju faul. A, u Evropi to nije tako. Svaki čvršći kontakt sa Dajerom, Sisokom i Ndombeleom doveo je do situacije da se Dušan Jovančić i Njegoš Petrović nađu na travi, sudija Karlos del Sero Grande je samo slegao ramenima, a Son, Lo Selso i Kejn su bili pred golom. Dva od četiri pogotka su tako pala.

Veliku ‘krivicu’ za to snosi FS Srbije koji nikako da ‘reformiše’ Sudijsku komisiju i suđenje u Superligi Srbije. Čak i van svih lakrdija koje gledamo sa dosuđenim i nedosuđenim penalima, dovoljno je videti faulove koji se na sredini terena sude, a koji su za Ligu šampiona i Ligu Evrope komedija.

FOTO: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

Nisu krivi igrači, oni su samo naviknuti na uslove koje imaju iz nedelje u nedelju, a nije lako ‘prešaltati se’ sa superligaškog kriterijuma na ‘elitni’ fudbalski kriterijum suđenja. Zato to u srpski fudbal mora uvesti FS Srbije kao odgovoran za Sudijsku komisiju i deljenje pravde.

‘Reforma’ je potrebna i to hitno. Čelnici srpskog fudbala, probudite se! Zvezda i Partizan već treću godinu zaredom igraju najbolji evropski fudbal, mnogo kasnite…

SLIKANJE I ‘ŠEROVANJE’

‘Brojka’ od 42.381 navijača na tribinama nije mala, mada smo ne tako davno navikli da kada Crvena zvezda igra veliku evropsku utakmicu ljudi jedni drugima ‘sede na glavama’. To sada više nije tako, tribine stadiona ‘Rajko Mitić’ nisu bile ispunjene do poslednjeg mesta, a razlog su cene karata. Ali, prazna mesta sinoć nisu bila najveći problem, već ona popunjena pre svega na ‘zapadu’.

Lični utisak je da navijanje juče nije bilo na nivou onog na koji smo navikli. ‘Sever’ i ‘Delije’ nisu podbacile, kao i uvek bile su ‘motor’ navijanja na našem najvećem stadionu, ali je Crvena zvezda visokom cenom ulaznica izgubila onu svoju vernu publiku pre svega sa ‘zapada’.

FOTO: FK Crvena zvezda/Nikola Mitić

One koji su stalno tu, da li se igralo protiv Javora ili Barselone. One koji se istinski raduju i one koji znaju da kude. Znaju na poziv ‘Severa’ da ustanu i budu vetar u leđa. Zbog paprenih cena karata deo njih se preselio na ‘jug’, a deo je odustao. Njih su zamenili oni kojima je dolazak na stadion moda, ne ljubav prema Zvezdi. Oni kojima 30 hiljada dinara služi da naprave dobru ‘fotku’ i šeruje na društvene mreže.

Tako je juče u vreme koreografije umesto da grmi sa sve četiri tribine da se sledi krv u žilama Sonu, Kejnu i drugarima, ‘grmelo’ samo sa ‘severa’ i ‘juga’, ‘istok’ je dao podršku, a centralni deo ‘zapada’ je slikao i šerovao. Za nih su na kraju ‘lajkovi’ pobedili, ni Zvezda, ni Totenhem.

0
0

17 Komentara

  1. Pa zar stvarno moslite da je problem u našem fudbalu bilo koji drugi osim tog da igrači koji iole vrede odmah odlaze iz zemlje koja je ionako mala. Pa nemože se igrati kvalitetan fudbal sa ovom klasom igrača to je njihov maksimum. Nemožete od njih očekivati nekakve bravure i fantastične igre kad oni to neznaju i nemogu da urade, jer oni koji to znaju su prodani odma, a stranci koji znaju neće doći za te pare kod nas(žalosno jer se sve vrti oko novca). I dok nedođu pare kod nas u vidu bogatih pojedinaca koji će kupiti ove naše klubove(zarad prestiža, ugleda i zarađivanja novca), i spasiti ih jada i bede u kom se sad nalaze gde su umešani politika i kriminal. Tek tad možemo uživati u kvalitetnim igračima a samim tim i kvalitetnom fudbalu, u kom neće biti politike i kriminala već samo istinskog uživanja u sportu koji svi volimo.

    0
    0
    Odgovori
  2. Zvezdas sam ,ali nazalost nema igru to je ono idimi dodjimi sve ove strance da oteraju pa tek onda da igraju svaka cast Marinu ali nema sa Kim da igra Zvezda nikad gore nije igrala odbrana suplja nikad gora napad rastimovan Milojevic mora da uvede ofanzivnu igru ovo je smesnl bruka

    0
    0
    Odgovori
  3. Iz ličnog ugla gospodine Noveski vi treba da se ostavite novinarstva i da pređete na severnu tribinu ili budete lična pudlica Zvezdana Terzića. Nemate vi pojma. Nije Totenhem odigrao nikakvu briljantnu utakmicu već je rasturio Zvezdu koja nema blage veze i koja je imala dvije šanse zahvaljujući lošoj odbrani Engleza koji su napravili katastrofalne greške. pokušavati da u pingpong ligi izjednačite Partizan i Zvezdu po suđenju je čisti ciganski metod i pokušaj da se od onih 53 penala u protekle tri sezone i desetak ove napravi privid da je partizan privilegovan u pingpong ligi približno kao Zvezda. E ja vam kažem da je Zvezda za tri sezone i trećinu ove izvela više penala nego partizan za 10 godina. Zvezd ane igra ništa, igra kukavički, igra bunker i nema karakter. Igrači koji u Srbiji igraju namještene utakmice ne mogu biti konkurentni u Evropi i nema ih nigdje u derbiju, ne mogu da prođu drugačije nego da prime devet komada od Totenhema, a koliko će tek primiti od Bajerna. Šta mislite?

    0
    0
    Odgovori
  4. Darko Noveski je zaista dobro izneo svoje zapažanje ali nije izneo jedan mnogo važan faktor a to su SRPSKI TRENERI, koji svi kao jedan gaje davno prevaziđeni fudbal, iz kasnih 60-tih. Svi su ostali na tom nivou! Svi gaje spor, neborben, jalov fudbal, bez snage u duelima, bez presinga i bez brze tranzicije! Ovo je problem za FSS, koji pod HITNO mora doneti strategiju razvoja za savremeni fudbal u Srbiji, na svim takmičarskim nivoima. FSS mora pod HITNO organizovati seminare za trenere saveznog ranga, na kojima je obavezno prisustvo svakog trenera. Onaj ko ne prisustvuje seminaru, treba mu privremeno oduzeti licencu! Predavači na seminarima treba da budu najuspešniji treneri sveta a to su ovi koji vode zapadne klubove u LŠ ili LE! Da nisam nešto pogrešio?!

    0
    0
    Odgovori
    • Zar stvarno misliš da su treneri krivi za kvalitet našeg fudbala? Kada se neko gura i mora stalno da bude prvak države, ti kriviš trenere? Ne vidiš poklonjene pobede, kladionice, smešne penale isudijske odluke i komentare tih odluka? Ne vidiš ulogu navijača koji upravljaju klubovima i njihova ubistva za prevlast? Ili se zezaš ili imaš naručen komentar. Ne verujem da si toliko glup. ili moguće da jesi.

      0
      0
      Odgovori
      • gaga :tebi i ostalima tvoje vrste :zaboravite na radost jos najmanje 12godina.ova drzava je nasla nacina da se obracuna sa ustaskom prosloscu

        0
        0
        Odgovori
      • Gaga, ne sporim ništa što si napisao, govorim uopšteno o svim trenerima u Srbiji u SLS i PLS. Ne sporim da nema svega toga što si ti naveo, ali time ne treba da se bavi trenerska organizacija! Ona treba da se bavi edukacijom trenera. Ne poričem da ima sumnjivih rezultata, penala i sudijskih odluka ali to ne sprečava ekipe Rada, Voždovca, Inđije, Napretka, Radnika i ostalih ligaša da igraju savremeno, odnosno da igraju brzo, borbeno do koske, sa brzom tranzicijom, sa presingom, da igraju napadački kao što je slučaj u Holandiji! Kod nas sve ekipe igraju isto tj., sporo, mlako, sa vraćanjem lopte na svoju polovinu, sa sporim zadnjim veznim igračima koji nikako da krenu brzo napred, sa visokim presingom. sa telefonskim centaršutevima! Reci mi jednog srpskog trenera čiji tim igra savremeni brzi, borbeni fudbal sa puno energije, sa 1 ili 2 dodira lopte?! Taj klub ne postoji! Eto, ja mislim da je ovo jedan od glavnih nedostataka srpskog fudbala!

        0
        0
        Odgovori
    • U potpunosti se slazem. Navijac sam Zvezde, ali ne shvatam one koji kazu da se igracima nema sta zameriti. Pa dodijalo mi je da gledam kako nasi lako gube lopte i obavezno posle takve greske primimo gol, a trener kaze nema sta da zameri. A nasi treberi i njihova taktika, to je vec posebna prica. Stalno izvlacimo neka iskustva, a vozovi prolaze. O strancima da ne pricamo, cak se i Marin uklopio u sivilo.

      0
      0
      Odgovori
  5. Nemoj novinarcicu da stavljas u isti kos zvezdu I Partizan.Odlicno znas I ti I svi mediji kod nas ko je favorizovan I ko namesta meceve.Istirija sporta,fudbala ovo ne pamti.Zvezda placa ceh I te kako!

    0
    0
    Odgovori
    • sačekaj utakmicu mančester partizan pa poliži svoj tekst o našem fudbalu i stavljanju u isti koš partizana sa državnim projektom.Nećeš se ti hleba najesti od pisanja.

      0
      0
      Odgovori
    • Miloje u super ligi Srbije igra istu taktiku od kako je postao trener Crvene Zvezde, vracanje lopte unatrag pa ako se ukaze sansa onda u napad.Zvezda se brani protiv Indjije Javora Radnika,sta onda da ocekujemo od evropskih utakmica.

      0
      0
      Odgovori
    • Mnogo veci problem od sudjenja je trenerski kadar.u srbiji ne postoji niti jedan dobar trener,a takodje u svetu niti jedan trener sa ovih prostora(izuzetak 1 ili 2 )u celom svetu. Diplome i licence „bata djora“su se dobijale u maderi i sl. Kako onda moze milojevic da nesto pokaze ovim igracima?pa oni bi ovako igrali i bez trenera.tim nije napredovao niti u jednom elementu od kada ga je on preuzeo.gubi redovno utakmice od trenera koji nikog nije trenirao(milosevic),pa je potpuno normalno da imamo sve promasaje u prelaznom roku.da li je klub objavio koliko miliona evra je baceno na pogresne transfere?toliki broj promasaja u dovodjenju igraca ne naprave ni mnogo,mnogo bogatiji klubovi.

      0
      0
      Odgovori
  6. Odlicno napisano. Svaka cast novinaru. Zvezdina uprava nema dodir sa realnoscu kako obican narod zivi tj pravi ljubitelji fudbala. Zato ce nam se fudbal totalno unisti ti pre svega sto fudbal treniraju deca bogatih roditelja koji imaju da plate deci kampove, kopacke, treninge, skolice fudbala itd. Zato imamo sve manje i manje talenata.

    0
    0
    Odgovori
  7. Delije na severnoj, a sezonci i clanovi na juznoj tribini. Ko je bio na zapadu i istoku? Uprava mora da odgovara za ovo.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter