0
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

TRENER GOLMANA CRVENO-BELIH: Ne može svako da izdrži pritisak na ‘Zvezdinoj crti’

Objavljeno: 24.03.19 u 17:11

Velike zasluge za dobre rezultate tima Vladana Milojevića ima odbrana.

Crveno-beli su primili najmanje golova u dosadašnjem delu Superlige, a na proleće su iz svoje mreže golmani loptu vadili samo tri puta. Velike zasluge za ovakvu statistiku pripadaju treneru golmana Crvene zvezde Dušanu Gašiću.

Tokom pauze od igrača Zvezde reprezentativne obaveze imaju Milan Borjan u kanadskoj reprezentaciji i mladi Miloš Gordić u omladinskoj reprezentaciji Srbije.

– Čast je imati reprezentativne golmane u ekipi. Borjan je već dugo član najjače selekcije Kanade, dok Miloš Gordić redom prolazi reprezentatvine selekcije Fudbalskog saveza. Drago mi je da su svojim radom i igrama u Crvenoj zvezdi zadržali status reprezentativaca. Nadam se da ćemo naredni put u mladoj reprezentaciji imati još jednog golmana, Aleksandra Stankovića. Dok rade odvojeno od kluba golmani su fokusirani na konkretne utakmice koje očekuju njihove ekipe, pripremaju se nešto drugačije od onog na šta su ovde navikli. Svakako je privilegija biti deo najboljeg tima svoje zemlje i ponosan sam na svoje golmane, otpočeo je priču Gašić za klupski sajt.

Za to vreme na Marakani se radi punom parom, a neretko se na delu terena gde Gašić radi sa golmanima mogu videti reketi, teniske i stonoteniske loptice i slični rekviziti, nekarakteristični za fudbalski teren.

– Jedan deo treninga na pauzi je nešto intenzivniji, dok ne uđemo u takmičarski ciklus pred utakmicu. Imamo dosta rekvizita i različitih vežbi koje radimo u zavisnosti od zahteva na treningu i od teme. Sigurno je najinteresantnije gledati kada se vežba reakcija, koristimo lopte raznih veličina kao i teniske rekete, mreže koji služe da golman što bolje održi fokus i da reakciju podiže na što viši nivo.

FOTO: FK Crvena zvezda

Odbrana penala Zorana Popovića na utakmici protiv Mladosti jedan je od najlepših momenata ovog proleća kada je Zvezda u pitanju.

Popović je na delu pokazao da smo napravili odličan izbor kada smo ga doveli. On je odličan golman, odličan čovek, poseduje sve karakteristike koje treba da bi bio u ovako velikom klubu. Spreman je da nosi pritisak i odgovornost koji postoje kada stanete na gol Crvene zvezde. Svaku šansu koju je dobio iskoristio je na najbolji mogući način. Fenomenalnu partiju pružio je u Lučanima, odbranio je penal na odličan način, nogom, što nije baš tako često. Krenuo je na drugu stranu, ali uspeo je nogom da zaustavi loptu. To je naša filozofija, bitno je samo da lopta nikako ne završi u golu, nije bitno kako ćete je zaustaviti. Mi se pripremamo pred svaku utakmicu za penale, analiziramo ekipu, apostrofiramo ko su najčešći izvođači penala, imamo model po kome radimo. Moj stav je da je golman uvek u prednosti prilikom izvođenja jedanaesteraca, jer ako ne odbrani nikom ništa, a ako odbrani on je heroj.

Golmanska pozicija u crveno-belom taboru sa sobom nosi veliki pritisak.

– Jako je teško i specifično biti golman Crvene zvezde. Takođe, nije lako naći profil golmana za ovaj klub jer, pored svih fudbalskih karakteristika, tehničko-taktičke obučenosti, pored fizičkih predispozicija, za golmane ovde je najvažniji mentalni sklop. Znamo svi da, pored sto odbranjenih lopti, jedna greška koja se napravi jedina se pamti. Trik je da ta greška bude što jeftinija, da ne košta mnogo ekipu. U Zvezdi golmani nemaju mnogo posla, a ipak moraju da ostanu koncentrisani svih 90 minuta i da telo sve vreme bude spremno za iznenadnu reakciju, do koje na kraju možda neće ni doći. To u priči deluje vrlo lako, ali na terenu je dosta drugačije. Lakše je braniti u klubu gde ima više posla, jer količina reakcija održava fokus. Nama se to dešava u Ligi šampiona, gde su utakmice potpuno drugačije. Golman mora da bude vrlo adaptibilan da bi dobro obavljao svoj posao u Zvezdi.

FOTO: STARSPORT

Gašić pomno prati i rad mlađih golmana Crvene zvezde.

– Trenutno imamo dvojicu mladih golmana u Grafičaru, Aleksandra Stankovića i Strahinju Savića. Prvi golman omladinaca Miloš Gordić ima već profesionalni ugovor, i on se nalazi na vratima prvog tima. Mi pratimo njihov rad i razvoj, vreme će pokazati šta će biti, ali za sada sve ide dobrim tokom. Stanković je sigurno neko ko je najbliži profilu golmana koji može kvalitetno da brani u našem prvom timu. Naravno, tek ga treba videti i u nekom ozbiljnijem takmičenju, na primer kroz Superligu sledeće godine i onda u odnosu na to donositi dalje odluke. Veliko bogatstvo ovih mladih momaka je što u ovom trenutku u prvom timu imamo trojicu fantastičnih golama od kojih mogu da nauče mnogo. Retko koji mladi golman je u takvoj situaciji i verujem da će im rad uz njih mnogo pomoći u daljoj karijeri, poručio je Gašić.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter