3
Fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT UGAO: Ko bi rekao da će Tavamba ‘ugasiti’ mnogo veće zvezde – Pešić nije ni na vidiku (VIDEO)

Objavljeno: 07.12.18 u 20:15

Nekada tek kada izgubite ono što ste imali, shvatite koliko zapravo vredi. Takav je slučaj sa bivšim napadačem Partizana, Leandreom Tavambom, sada fudbalerom Al Tavuna u sve jačoj profesionalnoj ligi Saudijske Arabije.

Leandre Tavamba bio je veliki deo Partizanove ‘duple krune’ 2017. godine, a onda je Aleksandar Pešić već u narednoj sezoni briljirao i doneo titulu prvaka Srbije Crvenoj zvezdi. Kamerunac je bio uspešniji u Evropi, dao mnogo važnih golova, za razliku od bivšeg mladog reprezentativca Srbije, kome zvezdaši i dalje pamte onaj promašaj iz 90. minuta u Moskvi protiv CSKA.

Iz različitih razloga, potencijalno sumnjivog godišta kamerunskog igrača ili boljeg tržišnog marketinga Crvene zvezde, tek prvi ofanzivac Partizana je prodat u Saudijsku Arabiju za 1.500.000 evra, a najbolji napadač crveno-belih za čak tri puta veću cifru.

Tavamba je otišao nekako ‘tiho’, u ne preterano poznati Al Tavun, dok je Pešić prodat u daleko poznatiji klub, Al Itihad, sa mnogo većom tradicijom i, naravno, jednom od najvećih avio-kompanija na svetu iza sebe.

Međutim, od kako je u avgustu počela sezona u Profesionalnoj ligi Saudijske Arabije, kako joj je pun naziv, realnost ove dvojice napadača je skroz obrnuta od mnogih očekivanja.

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Al Itihad Aleksandra Pešića je na ubedljivom poslednjem mestu na tabeli, dok je Tavambin Al Tavun na četvrtoj poziciji i došao je na poziciju koja bi ga na kraju sezone odvela u azijsku Ligu šampiona.

Srbin se, očigledno, nije snašao u novoj sredini i na 13 utakmica je postigao samo jedan gol (istina, izuzetno lep), ali sa druge strane, Tavambina statistika je impresivna. Na 11 utakmica postigao je osam golova i trenutno je, pogađate, prvi strelac lige!

Pogled na zvezde, nekada, i svetskog fudbala koje je ostavio iza sebe je zapanjujuć. Najistaknutiji su: Bafetimbi Gomis, bivši golgeter Liona, Marselja, Svonsija i Galatasaraja; Ahmed Musa, koji je zimus gostovao na ‘Marakani’ baš kao igrač CSKA iz Moskve, ranije i napadač Lestera; Nordin Amrabat, izdanak škole Ajaksa koji se proslavio u PSV-u iz Ajndhovena i Galatasaraju.

Poznatija imena sigurno su: Đulijano, nekada veliki as Dnjepra, Zenita i Fenerbahčea; Ismail Bangura, koga je Evropa upoznala u dresu kijevskog Dinama; Hoze Manuel Hurado, dete Real Madrida kog smo najviše zapamtili po nastupima u dresu Atletiko Madrida, Šalkea i Votforda Espanjola; Konstantin Budesku, koga je prošle godine malo delilo od potpisa za Crvenu zvezdu; Andre Kariljo, bivši igrač Sportinga, Benfike, Votforda…

FOTO: STARSPORT

U Humskoj su neizmerno cenili Tavambu i njegove kvalitete, on je imao sjajnu statistiku i golove u važnim utakmicama, dao ključan gol u ‘večitom’ derbiju na ‘Marakani’ koji je doprineo tituli, tresao mreže Olimpijakosa, Videotona, Dinama iz Kijeva, Skenderberga, Jang Bojsa, Viktorije Plzenj…

Ali je i pored toga, neretko, zbog svog stila igre na terenu bio na udaru kritika navijača. A danas, čak i ‘redovni kritičari’ shvataju koliko bi želeli da sada imaju Kamerunca u svojim redovima.

Tavamba je harizmom osvojio Srbiju, sada je sve veća zvezda u bogatoj Saudijskoj Arabiji, a granicu pomera svakom novom utakmicom. Definitivno je vanserijski stranac kojim će se Partizan uvek ponositi.

Slavoljub Muslin je još jedno nama poznato ime koje briljira u Saudijskoj Arabiji, na klupi Al Fajha. Bivši selektor Srbije je takođe tema o kojoj bi moglo da se priča u kontekstu da ‘shvatamo šta smo imali tek kada smo izgubili’, ali to je već neka druga priča…

Zapratite najjaču sportsku instagram stranicu HotSport. Hvala na poverenju.

0
0

3 Komentara

  1. Kakva glupost …porediti igrace po jednoj sezoni…(i to u saudiskoj arabiji)
    Na stranu sto ni pesic ni tavamba nisu neki igraci
    Ali to sto je pesic prodat za dupli vece pare je totalno razumljovo
    Covek je tokom svoje karijere igrao na vecem nivou , ima iskustva igranja u francuskoj i italijanskoj ligi , bio je najbolji strelac jsla (nije neka jaka liga , ali opet tavamba cak to nema)
    Pored toga mladji je od tavambe

    0
    0
    Odgovori
  2. zvezda ima jači marketing i jaču transfer kuhinju za uvaljivanje igrača koji tek kada odu iz zvezde vidi se koliko vrede, vidite Radonjća, nema nigde a brajko 12 milki evrića dktorova sposobnost je ogromna još iz vremena kada je bio van granica naše zemlje

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter