Možda to ne izgleda tečno i brzo kao recimo kod Pari Sen Žermena, Liverpula i Napolija, ali je pas igra Crvene zvezde za svaku pohvalu.

Filozofija stručnog štaba Crvene zvezde jasno se oslikava na statistiku, a želja da svaki napad krene od poslednje linije, bez preskakanja igre, jasno se vidi kroz poredak igrača koji su razmenili najviše dodavanja.


Na vrhu tandema je Zvezdin defanzivni dvojac sa desne strane Vujadin Savić – Filip Stojković. Štoper i bek, osim što odlično funkcionišu van terena, prve su opcije jedan drugom i na zelenoj podlozi, pa su u dosadašnjem delu sezone razmenili 235 dodavanja.

Drugi na spisku dvojaca je Milan Borjan – Miloš Degenek, koji je razmenio 199 lopti, samo tri više nego Degenek i Branko Jovičić.

Australijski reprezentativac neretko je kao opciju birao i Milana Rodića sa kojim je razmenio 187 dodavanja, ali i Savića sa kojim je kombinovao jednom manje.

Upravo štoper koji je ovog leta zadužio crveno-beli dres igrač je sa najviše dodavanja u timu Vladana Milojevića – 997. Degenek je u vrhu statistike i po procentu uspešnosti pasova sa 86 odsto, a ispred njega su samo Jovičić sa 88% (961/1.095), Krstičić (702/809) i Babić (697/801) sa po 87%.

Kad su u pitanju isključivo utakmice u Ligi šampiona, najveći procenat uspešnih dodavanja ima trio Branko Jovičić, Nenad Krstičić i Vujadin Savić čije su lopte u 81% slučajeva stizale do odredišta.

Nema sumnje, brojke jasno govore o izvanrednoj saradnji crveno-belih fudbalera i funkcionisanju Zvezdine strategije uopšte.