0
Fudbal

HS MONDIJAL – SVE JE SPREMNO ZA POČETAK: Jedanaest gradova i dvanaest stadiona izgledaju lepše nego ikad, dobro došli!

Objavljeno: 14.06.18 u 10:00

Došao je i taj dan koji smo sa svi sa velikim nestrpljenjem čekali.

Četiri godine, koliko traje ciklus između dva šampionata ljubitelji najvažnije ‘sporedne stvari’ na svetu čekali su ovaj dan.

Da bi sve proteklo u najboljem redu domaćini su se porudili da sve bude kao pod konac i da spremno dočekaju kako učesnike, tako i navijače i turiste. Iako sa mnogih strana osporavani, a najviše na političkoj osnovi domaćini su uradili sve u roku i po najvišim standardima koje propisuje FIFA. Svetsko prvenstvo 2018 igraće se na 12 stadiona u 11 gradova, a ovo je priča upravo o tome, kako su se za Mondijal spremili u zemlji čuvene votke i još čuvenijih pisaca. Pa krenimo redom.

MOSKVA

Glavni grad Rusije ujedno je i jedan od najvećih na svetu, sa oko 12 miliona stanovnika. Znamenja ove metropole po kojima je poznata u celom svetu sigurno su Kremlj, Lenjinov muzej, Crveni trg. U Moskvi će se igrati 12 utakmica na prvenstvu i jedini je grad u kome će se igrati na dva stadiona. Sedam mečeva biće odigrano na stadionu Lužnjiki, koji ima kapacitet nešto veći od 80 hiljada, a pet utakmica biće na terenu Spartaka, Otkriti areni, koja prima oko 45 hiljada gledalaca.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Svečana ceremonija otvara šampionata biće odražana na Lužnjikiju, utakmicom grupe između Rusije i Saudijske Arabije. Olimpijske igre održane u Moskvi 1980. godine bile su razlog izgradnje ovog velelepnog kompleksa, ujedno i stadiona sa najvećim brojem mesta u zemlji.

Srbija svoj meč u Moskvi igraće na stadionu Spartaka u poslednjem kolu grupne faze, 27. juna, dok će Lužnjiki biti domaćin prvog polufinala i finala 15. jula.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

KAZANJ

Glavni grad Tatarstana, imaće čast da ugosti najveće svetske fudbalske zvezde. Ovaj grad nalazi se na istoku Rusije, na ušću reke Kazanjke u Volgu, a u njemu stanuje nešto više od milion ljudi. Grad je centar mašinske industrije i komunikacija, ali i islama.

Na Kazanj areni biće odigrana četiri meča u grupnoj fazi i još dve utakmce u nokaut delu. Kazanj arena dom je fudbalera Rubina, a prima 45 hiljada ljudi,  ovo je još jedan relativno nov stadion, otvoren pre pet godina.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

SOČI

Grad na obali Crnog mora jedno je od omiljenih letovališta u Rusiji, blizu je granice sa Gruzijom, a u njemu živi 350 hiljada ljudi. Velika čast pripala je Sočiju, kada mu je 2014. godine dodeljena organizacija Zimskih olimpijskih igara.

Na stadionu koji je izgrađen zbog potreba Olimpijade staje oko 40 hiljada ljudi. Od tada stadion Fišt je uglavnom prazan, a povremeno se koristi za odigravanje prijateljskih mečeva. Na ovom borilištu biće odigrana osmina finala i četvrtfinale. Ono što je zanimljivo je činjenica da su organizatori ponudili navijačima besplatne karte za voz do ovog mesta udaljenog manje od 1.700 kilometara od Moskve.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

SARANSK

Glavni grad republike Mordovije nalazi se u basenu reke Volge i ima oko 300 hiljada žitelja.

Prestonica Mordovije biće domaćin četiri utakmice grupne faze na Mondijalu. Na veliko iznenađenje mnogih ovaj grad stavljen je na spisak domaćina prvenstva, na uštrb većih i sportski bogatijih centara. Po završetku šampionata kapacitet stadiona biće smanjen na 25 hiljada sedećih mesta, jer tamošnji klub Mordovija deo je treće lige, a njihove mečeve prati po hiljadu navijača.

Zanimljivo je napomenuti da je stanovnik ovog grada i slavni glumac Žerar Depardje, koji je 2013. godine dobio državljanstvo ove zemlje, a lokalni bioskop nosi njegovo ime.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

KALINJINGRAD

Grad je smešten na krajnjem zapadu Ruske Federacije, centar je Kalinjingradske oblasti. U njemu je naseljeno nešto manje od pola miliona ljudi, a taskođe mesto je rođenja slavnog filozofa Imanuela Kanta.

Stadion u ovom gradu jedan je od najmanjih na prvenstvu, sa kapacitetom od 35 hiljada, što je donja granica za Svetsko prvenstvo, što se tiče broja gledalaca. Na tom stadionu igraće će se četiri utakmice, a jedna od njih biće 22. juna meč između naše selekcije i Švajcarske. Posle Mondijala ovo će biti dom kluba Baltka, koji se takmiči u drugom po redu rangu.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

JEKATERINBURG

Ovaj grad se nalazi u centralnoj Rusiji i sedište je Sverdlovske oblasti. Industrijski je i kulturni centar Uralske federalne oblasti, a u njemu stanuje oko milion i 300 hiljada stanovnika, četvrti je po veličini u Rusiji, a bio je poznat i kao Sverdlovsk, po boljševičkom lideru Jakovu Sverdlovu. Ovaj grad najudaljeniji je od prestonice i do njega bi vam trebalo čak 26 sati putovanja.

Na stadionu u Jektarinburgu odigraće se četiri utakmice grupne faze. Kapacitet stadiona je 45 hiljada mesta, a sve to zahvaljujući montažnoj tribini. Naime ovaj sportskki kompleks privukao je mnogo pažnje baš zbog tog dela tribine koji je dodat, jer da nije njega na ovom mestu ne bi mogle da si graju utakmice po propisima FIFA-e. Iz tog razloga dodata je tribina sa oko 12 hiljada mesta, koja će biti srušena kada se sve završi. Gledaoci sa tih poziciji imaće malo je reći čudan pogled, a ono što je sigurno neće moći da vide semafor.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

NIŽNJI NOVGOROD

Centar Nižegordske oblasti glavni je grad Povolškog federalnog okruga, a nalazi se na ušću Oke i Volge. Mesto je stanovanja oko milion i 250 hiljada ljudi, što ga stavlja na peto mesto po broju stanovnika. Do 1990. godine nosio je ime Gorki, po piscu Maksimu Gorkom.

Kapacitet stadiona u ovom gradu je 45 hiljada, a na njemu će biti odigrano šest utakmica.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

VOLGOGRAD

Kako sam naziv kaže, ovaj grad nalazi se na reci Volgi, a poznat je  kao ‘grad heroja’, jer se u njemu odigrala Staljingradska bitka. Jedno vreme nosio je naziv Staljingrad i ima oko milion ljudi.

Volgograd arena kapaciteta je 45 hiljada mesta, a biće domaćin četiri duela. Ovaj stadion izgrađen je na nekadašnjem bojnom polju, a radnici su tokom izgradnje pronašli više od 200 granata i drugog naoružanja, kao i tela dvojice neidentifikovanih sovjetskih vojnika.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

ROSTOV

Jedan je od najstarijih gradova u Rusiji u poznatom ‘zlatnom okrugu’. Iako je službeni naziv grada Rostov, ne bi li se razlikovao od Rostova na Donu, poznat je i kao Rostov Veliki i u njemu živi oko 30 hiljada ljudi.

Na stadionu Rostov arena igraće se šest mečeva, pet u grupi i jedna osmina finala. Kapacitet ovog objekta je 45 hiljada i dom je istoimenog kluba.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

SAMARA

Ovaj grad centar je Samarske oblasti i nalazi se na ušću Samare u Volgu. U njemu stanuje milion i sto hiljada ljudi. U vreme Drugog svetskog rata bio je rezervna prestonica Sovjetskog Saveza, kada su Nemci ugrozili Moskvu. Ovaj grad poznat je po dobroj votki i kozacima, a na centralnim trgovima biće velikih ekrana za prećenje mečeva.

Kosmos arena, namenski je sagrađena za Mondijal. Izgled samog stadiona inspirisan je tehnikom vezanom za svemirska istraživanja,  pošto je to tradicija grada, teren i tribine prekriveni su staklenom kupolom. Ovaj objekat biće domaćin šest utakmica, a prvu će odigrati naša selekcija protiv Kostarike 17. juna. Stadion je kapaciteta 45 hiljada sedećih mesta.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

SANKT PETERBURG

Poslednji, ali ne i najmanje važan je nekadašnji Petrovgrad, odnosno Lenjingrad. Grad je od izuzetnog značaja za državu i nosi status federalnog grada, a centar je Lenjingradske oblasti i Severozapadnog federalnog okruga. Nakon Moskve, drugi je po broju stanovnika, kojih ima skoro pet miliona. Nalazi se na ušću reke Neve u Finski zaliv, a osnovao ga je Petar Veliki. Centar grada pod zaštitom je UNESKO-a. Mnogi čuveni ruski književnici i pesnici živeli su i stvarali u ovom gradu, a među njima Aleksandar Puškin, Fjodor Dostojevski, Nikolaj Gogolj, Ana Ahmatova, Aleksandar Blok, Josif Brodski i mnogi drugi, a mesto je rođenja i predsednika Rusije Vladimira Putina.

Na novom stadionu u ovom gradu, koji prima 67 hiljada gledalaca biće odigrano sedam mečeva, a među njima i meč ze bronzanu medalju. Sama izgradnja ovog kompleksa koštala je 670 miliona dolara.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

Činjenica koju treba napomenuti je da vam za ulazak na stadione u Rusiji, za vreme trajanja šampionata nisu dovoljne samo karte, već morate imati i ‘Fan ID’ ruske vlade. Ta kartica  se dobija nakon slanja ličnih podataka na pomenuti sajt, a informacije obrađuje ruski FSB. To je još jedna u nizu preduzetih mera radi bezbednosti kako učesnika, tako i svih posetioca.

Mondijal može da počne!

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter