1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

PRISEĆANJE LEGENDE ČEŠKOG FUDBALA: Kad god čujem ime Partizan, pred očima mi je naša beogradska sramota

Objavljeno: 15.02.18 u 17:07

Pred utakmicu koji njihov šampion, Viktorija iz Plzenja, igra večeras u Humskoj protiv Partizana, češki mediji prisetili su se legendarne utakmice Partizana i Sparte 1966. godine.

Crno-beli su tada na putu ka istorijskom finalau Kupa šampina, u kojem su poraženi od madridskog Reala, prethodno u četvrtfinalu eliminisali Spartu uprkos zaostatku od 4:1 nakon prve utakmice u Pragu.

Čuvene „Partizanove bebe“ su u beogradskom revanšu slavili protiv Čeha sa 5:0 i tako prošli u polufinale gde ih je čekao slavni Mančester junajted.

– Kad god čujem ime Partizan pred očima mi je ta misteriozna utakmica iz 1966. godine. To je bilo jedna od mojih najvećih životnih sramota. Neposredno posle utakmice nismo ni bili svesni svega što se dešavalo, tek kada smo se vratili kući postali smo svesni sramote, priseća se Vaclav Mašek, član generacije Sparte koja je 9. marta 1966. gostovala u Humskoj.

Češki mediji su tada nakon utakmice pisali o trovanju igrača praškog kluba, koji se gotovo nisu videli na terenu stadiona JNA. Ipak Mašek je takve tvrdnje potpuno odbacio.

– Čuo sam za tu priču o pilulama, ali kunem vam se, to nije tačno. Ja sam dodirnuo loptu samo 5 puta tokom utakmice. Dešavalo se puno toga uoči utakmice, večera je počela sa sat vremena zakašnjenja, na autobus smo čekali dva sata. A tek osveženje! Piće nije služeno iz zatvorenih flaša, sipali smo limunadu u čaše i mešali, to nisam video nigde. A tek kafa… Ne znam da li je bilo nešto u toj kafi, ali naš najbolji igrač na toj utakmici bio je Pepik Vojta, koji kafu nije pio uopšte- reakao je Vašek, koji smatra da bi Viktorija mogla da eliminiše Partizan u ovom dvomeču:

– Ne gledam fudbal očima fanatika, iako je Plzenj veliki rival Sparte poštujem tu ekipu. I mislim da je vreme da Partizan bude eliminisan-, zaključio je nekadašnji reprezentativac Čehoslavačke.

0
0

1 Komentara

  1. Koji su grobari prevaranti…nadrogirali pa odrali protivnike….svaka cast…sad mi jasno sta im je u kosarci…PIJU IZ LIMENKI…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter