1
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Partizanovi stranci kao egzekutori doktorske disertacije Marka Nikolića (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 19.04.17 u 16:06

Leonardo je kupio mesto u srcima Grobara za sva vremena, Tavamba vrhunskom partijom sebi pesmu navijača, a Marko Nikolić doktorirao demonstraciju sile nad Crvenom zvezdom.

Dugo su navijači Partizana ‘patili’ za Aleksandrom Stanojevićem, koga su svojevremeno početkom ove decenije nazivali ‘fudbalskim Duškom Vujoševićem‘. Trenerom koji ima drugarski, ali ujedno i izrazito profesionalan odnos sa igračima. Odgovor na svaku izmenu rivala ili promenu rezultata. Napad na svaku odbranu. I što je Grobarima najvažnije – recept za pobedu protiv svakog tima Crvene zvezde.

Konačno su takvog čoveka i trenersku legendu i ‘ikonu u najavi’ dobili u liku i delu Marka Nikolića. Izuzetno mladog, ali dovoljno iskusnog. Dovoljno temperamentnog, ali ujedno i staloženog trenera koji u svakom momentu utakmice ima spreman odgovor na dešavanja na terenu.

 
FOTO: STARSPORT

To su pokazali preokreti protiv Napretka sa igračem manje u prvom delu sezone, a onda i nekoliko vezanih u poslednjih nekoliko kola Superlige, protiv Voždovca, Radnika i Novog Pazara. Tu svakako spada i jučerašnji meč sa Crvenom zvezdom, gde je Partizan na startu drugog poluvremena bio potpuno pogubljen na terenu i pretio je još jedan preokret, ali u suprotnom znaku. Vladalo je to mišljenje kod mnogih, ali ne i kod Marka Nikolića.

Od samog starta meča postavio je formaciju koja gazi rivala, kako napadački, tako i defanzivno, visokim presingom na zadnju liniju odbrane crveno-belih. Drugačije i ne može kada igrate sa četiri izrazito ofanzivna igrača, Đurđevićem, Leonardom, Jankovićem i Tavambom. A za to je potrebna hrabrost. Ovaj poslednji je po vokaciji napadač, ali je teško reći na kojoj je poziciji Kamerunac sinoć igrao.

Bilo ga je levo kod Leonarda, zatim i desno kod Marka Jankovića, uvek je bio podrška napred Urošu Đurđeviću, ali istovremeno i pomoć zadnjim veznim igračima Jevtoviću i Evertonu. Trčao je na sve strane, igrači Zvezde su se od njega odbijali kao od stene, a na sve to nadovezao se fenomenalnim solo prodorom i driblingom dvojice igrača, potom asistencijom koja je vodila do kornera, a zatim i njegovog gola za 2:1. U potpunosti zaslužen gol, a zatim i pesma sa južne tribine.

FOTO: STARSPORT

Ali, jedan drugi stranac je sinoć bio Nikolićev junak na terenu Marakane. Čovek koji je baš po dolasku novog šefa struke u Humsku procvetao i odbacio sve dotadašnje spekulacije da poseduje višak kilograma, manjak kondicije i problem sa temperantom.

Ako ga je i bilo, Leonardo da Silva Souza ga je negde usput izgubio kroz rad sa Nikolićem. Postao je najbolji strelac Superlige Srbije (ne zaboravite da je on vezni, odnosno, krilni igrač), a o asistencijama i njegovoj fudbalskoj kreativnosti je iluzorno i govoriti. Crvena zvezda je to videla previše puta ove sezone da bi sve to bila slučajnost.

Crno-beli su konačno dobili ‘dirigenta’ na terenu kog su toliko dugo čekali i kakav se u našim klubovima viđa jednom u deceniji, ako ne i duže. Na njemu je da ekipu nastavi da vodi do titule šampiona Srbije, a problem je srpskog fudbala što mu se već smeši odlazak iz istog. Sviđalo se to nekome ili ne, bez njega ništa više neće biti isto i Partizan će se ponovo ‘restartovati’.

FOTO: STARSPORT

Još jedan fudbaler kome je Marko Nikolić preokrenuo glavu jeste Everton Luiz. Već godinu i po dana ‘kičmi’ Partizanove veze kao da je ‘izrastao fitilj’ i više nije tako zapaljiv kao ranije. I on je deo crno-bele bajke, a nada svih navijača je da će ona potrajati makar još neko vreme. U suprotnom, i sedam od devet bodova protiv Crvene zvezde, i fantastična serija od 28 utakmica bez poraza, i ‘fudbalsko poništavanje’ večitog rivala… Sve bi palo u vodu bez evropskog šlaga na crno-beloj torti.

Marko Nikolić je doktorirao dominaciju nad Crvenom zvezdom. Hrabrošću, fudbalskim ‘bezobrazlukom i arogancijom’, a sve to uz dozu gospodstva, koja ga prati od povratka u Humsku. Navijači Partizana su dobili čoveka kome skandiraju u svakoj utakmici i koga bi još dugo voleli da gledaju kako komanduje pokraj aut-linije.

Ko bi uostalom menjao taj osećaj sigurnosti i poverenja kada je on na klupi u ‘večitom’ derbiju?

(Izvor: youtube / AM Video7S)

0
0

1 Komentara

  1. Sve je to super, ali ako se desi da prvenstvo nije namesteno, pa Partizan osvoji titulu, mora se raditi na fizickoj snazi za evropu, jer tamo nema ovakve boranije kao sto su napredak, zvezda, rad, backa i ostali. Brale kad nas stisnu necemo znati ko nam glavu nosi. Tako da sad polako, prvo da titulu nekako uzmemo, a onda ako Bog da, da nekako uz igrace iskombinujemo da upadnemo u Ligu Sampiona.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter