0
Domaći fudbal

FOTO: uefa.com

NA DANAŠNJI DAN: Rođeni su „gutač sedmeraca“ i Savo Milošević

Objavljeno: 02.09.16 u 12:51

Dan koji obiluje bravurama naših košarkaša i vaterpolista. „Golman hobotnica“, „Div sa sedam ruku“, „Gutač sedmeraca“, „Čarobnjak među stativama“…znate li o kome je reč?

1937. – Preminuo je Pjer de Kuberten, otac modernih Olimpijskih igara i osnivač Međunarodnog Olimpijskog komiteta. Inspirisan drevnom Grčkom i sportskim duhom antičkog doba, rešio je da obnovi tradiciju poštovanja sporta i nadmetanja čovečanstva na sportskim borilištima umesto na ratnim bojištima. Nakon osnivanja Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK), 1894. godine, izabran je za generalnog sekretara a ubrzo su osnovane i prve moderne Olimpijske igre, 1896. godine, u Atini. De Kuberten je osmislio 1912. godine, disciplinu moderni petoboj za OI. Sa funkcije predsednika MOK-a odstupio je 1924. godine a ostao je njegov počasni predsednik do svoje smrti, 1937. godine.

pjer de kuberten foto-quotationof

1944. – Rođen je Abas Arslanagić, jugoslovenski rukometni golman i trener. Po mišljenju mnogih, najbolji rukometni golman ovih prostora ikada a pitanje je da li će se skoro roditi neko poput njega. Rukometom je počeo da se bavi sa 14 godina u svom rodnom gradu, Derventi, da bi nastavio u beogradskom Partizanu a nedugo zatim odlazi u Banjalučki Borac. Odigrao je 232 utakmice kao golman i postigao 18 golova. Sa Borcem je osvojio 4 nacionalna prvenstva i 5 kupova u tadašnjoj Jugoslaviji. Sa reprezentacijom Jugoslavije je odigrao 125 utakmica a debitovao je 1965. godine, u Ljubljani, u meču protiv Nemačke. Reprezentativni bilans mu je zlatna medalja na OI u Minhenu 1972. godine i dve bronze na Svetskim prvenstvima 1970. i 1974. godine. Kao trener, bio je selektor posleratne Hrvatske, zatim Bosne i Hercegovine a takođe i Katara. Trenutno trenira banjalučki Borac. Abas je ostao poznat po tome što je uveo novine u načinu na koji se brani gol. Kada je branio sedmerce, prvi je počeo da izlazi sa linije na tri metra i dizao bi ruke iznad glave. Isto je primenjivao i kada je branio udarce sa krila, kako bi smanjio ugao pod kojim protivnički igrač može da uputi loptu ka njegovom golu. Zahvaljujući svemu tome, bio je odličan u odbrani sedmeraca. Zato je i dobio mnoge nadimke poput “čarobnjak među stativama”. Neke od njegovih tehnika odbrane i dan-danas koriste rukometni golmani širom sveta.

abas foto-biscani

1967. – Rođen je Andreas Meler, bivši nemački fudbaler I reprezentativac. Odličan strelac, asistent i tehničar. Po mišljenju mnogih stručnjaka, možda i jedan od najboljih ofanzivnih veznih igrača Nemačke ikada. Fudbalsku karijeru je započeo u Ejntraht Frankfurtu kao junior a zatim i kao senior. U sezoni 1988/89. osvojili su Kup Nemačke pobedivši Verder Bremen u finalu 4:1. Takođe je nastupao i za Borusiju Dortmund, Juventus i Šalke 04. Sa Juventusom je osvojio Kup UEFA 1993. godine, pobedivši svoj bivši klub Borusiju u obe utakmice, a kada se posle Italije vratio ponovo u Borusiju, pobedio je Juventus, 1997. godine, kada su osvojili Ligu šampiona. Iste godine je osvojio sa Borusijom i Interkontinentalni kup pobedivši brazilski Kruzeiro (2:0). Sa svakim klubom za koji je igrao, ima poneki trofej. Bio je i selektor nemačke reprezentacije od 1988. – 1999. godine. Osvojio je dve srebrne (Svetsko juniorsko prvenstvo 1987. i EP u Švedskoj 1992. godine) i tri zlatne medalje (SP u Italiji 1990., US Kup 1993. i EP u Engleskoj 1996. godine). Srpski fudbal je mnogo više poštovao ranije nego sada, iako smatra da imamo kvaliteta ali nam nedostaje bolja disciplina i fokusiranost na meč. Nekada su nas on i njegovi saigrači zvali “evropskim brazilcima” jer smo igrali s ljubavlju ii sa dušom. Smatra da nam taj aspekt igre veoma nedostaje da bi postigli uspeh na svetskoj sceni. Na žalost, uvek su nas drugi bolje razumevali nego mi sami sebe.

meler foto-fifa

1973. – Rođena je partizanova “devetka”, Savo Milošević, jugoslovenski fudbaler i reprezentativac. Igrao je na poziciji napadača. Sa nepunih 14 godina je nastupio za Partizan a za seniorski tim je debitovao 1992. godine. Odigrao je 98 utakmica i postigao velikih 65 golova. Nakon Partizana, odlazi u Aston Vilu za tada, neverovatnih 3,5 miliona funti. Mnogi smatraju da je to bio jedan od većih promašaja kluba s obzirom da je na 90 odigranih utakmica postigao samo 29 golova. Svetla tačka nastupanja za ovaj tim je osvajanje Engleske Lige kupa, 1996. godine. Nakon Aston Vile igrao je za Real Saragosu, Parmu, Osasunu i Rubin Kazanj. Izgleda da mu je igranje po španskim klubovima prijalo jer je davao poprilično veliki broj golova. A i boravak u ruskom Kazanju je dobro iskoristio jer je sa njima stigao do prve titule ruskog prvaka u klupskoj istoriji. Za reprezentaciju SR Jugoslavije, SCG i Srbije je nastupao 102 puta i dao 37 golova. Na Evropskom prvenstvu 2000. godine, bio je proglašen za najboljeg strelca šampionata sa 5 postignutih golova, isto kao i Patrik Klojvert, s’ tim što je Savo odigrao jedan meč manje od Holanđanina.

2001. – Na Evropskom prvenstvu u košarci, u Turskoj, odigrane su završne utakmice preeliminatornih rundi za konačan plasman po grupama. Ukrajina – Izrael 65:88, Francuska – Litvanija 76:65, Letonija – Slovenija 99:93, Španija – Turska 79:84, Estonija – Hrvatska 69:81, SR Jugoslavija – Nemačka 86:73, Italija – Rusija 64:58 i BiH – Grčka 77:101. U četvrfinale su, zahvaljujući prvim mestima u svojim grupama, savo euro 2000 foto-uefadirektno prošle Turska, Francuska, Rusija i, naravno, SR Jugoslavija. Jedino je naša ekipa imala maksimalni učinak u grupi od tri pobede bez ijednog poraza.

2002. – Na Svetskom prvenstvu u košarci, u Indijanapolisu, odigrane su utakmice u drugom krugu takmičenja, za plasman u četvrtfinale, pri čemu prve četiri ekipe iz grupe su išle dalje a ostale dve iz obe grupe su se borile za plasman od 9. do 12. mesta. Sastali su se Portoriko i SR Jugoslavija. Tradicionalno nezgodna ekipa po nas uspela je da slavi sa samo jednim košem razlike i pobedi rezultatom 85:83. U našoj ekipi najviše poena je postigao Stojaković (26) a najbolji u skokovima (10) i asistencijama (3) je bio Bodiroga. Naredna dva meča su bila između sledećih ekipa: Turska – Španija 64:87 i Brazil – Angola 86:83. U drugoj grupi su se sastali Novi Zeland – Nemačka 64:84, Rusija – SAD 82:106 i Argentina – Kina 95:71.

2006. – Na Svetskom prvenstvu u košarci, u Japanu, odigrana je utakmica za treće mesto. Sastali su se SAD i Argentina. Amerikanci su u polufinalnom meču izgubili od Grčke sa 101:95 koja je igrala kao u transu i zasluženo prošla u finale. Argentinci su poraženi od Španaca(75:74) koji su upravo i nas zaustavili u osmini finala, tako da plava četa nije ni ušla u četvrtfinale. Pitanje osvajača bronzane medalje nije dovedeno nijednog trenutka u pitanje, pošto su Amerikanci kontrolisali igru tokom čitavog meča i pobedili Argentinu rezultatom 96:81.

2006. – Na Evropskom prvenstvu u vaterpolu, u Beogradu, odigrane utakmice u prvom krugu. U grupi A sastali su se Španija – Slovačka 13:8, Rumunija – Rusija 13:10 i Srbija – Holandija 17:10. U grupi B su odigrani mečevi između ekipa Slovenija – Grčka 6:19, Italija – Nemačka 8:11 i Hrvatska – Mađarska 11:16.

2011. – Na 37. EP u košarci, u Litvaniji, odigrano je nekoliko utakmica u grupnoj fazi: Španija – Engleska 86:69, Portugal – Poljska 73:81, Turska – Litvanija 68:75, Srbija – Izrael 89:80, Latvija – Italija 62:71 i Francuska – Nemačka 76:65.

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter