0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: SAD jedva do bronze, rođen je „revolveraš“ Bogdanović

Objavljeno: 18.08.16 u 10:30

Bilo je to vreme kada profesionalci još nisu igrali za SAD, pa ni rezultati nisu bili kao danas.

1933. – Rođen je Žist Fontejn, francuski fudbaler. Karijeru je započeo u marokanskom klubu USM Kazablanka a nastavio je u francuskom klubu Nice (1953. – 1956. godine) za koji je odigrao 69 utakmica i dao 44 gola. Nakon njih, prešao je u Stade Reims (1956. – 1962. godine) i odigrao 131 utakmicu sa postignutih 122 golova. Nastupao je i za francusku reprezentaciju za koju je dao čak 33 gola u 21. utakmici. Na Svetskom fudbalskom prvenstvu u Švedskoj, 1958. godine, postigao je 13 golova, što je bio rekord u to vreme. Dodeljena mu je „Zlatna kopačka“. Tokom 1958. i 1960. godine, bio je najbolji strelac francuske lige. Nakon fudbalske karijere, uplovio je u trenerske vode. Bio je selektor francuske reprezentacije, doduše, samo na dve prijateljske utakmice i to bez uspeha a sa Marokanskom reprezentacijom bio je treći na Afričkom kupu nacija 1980. godine. Takođe je trenirao Luchon, Toulouse i PSG. Francuski fudbalski savez ga je, 2003. godine, proglasio za najboljeg francuskog fudbalera u poslednjih 50 godina. Takođe se nalazi na listi 100 najboljih fudbalera po izboru FIFE i Pelea, 2004. godine.

Fontejn,SP Švedska 1958 - strategija

1990. – Na 11. Svetskom prvenstvu u košarci, u Argentini, odigrala se velika borba za poslednju od tri medalje, bronzanu. U „klinč“ su ušle dve, do tada, kolosalne ekipe. Portoriko protiv SAD. Obe ekipe su u grupnoj fazi bukvalno počistile sve svoje dotadašnje protivnike i završile sa maksimalne tri pobede. Naša reprezentacija je u prvom krugu izgubila od Portorika (82:75) pa su, kao drugoplasirani otišli na duel sa SSSR-om, Grčkom i Brazilom. Sadašnji polufinalisti su se već sreli u drugom krugu pri čemu je Portoriko slavio sa košem razlike (81:79) ali fortuna je htela da SSSR ubedljivo pobedi Portorikance u borbi za plasman u finale rezultatom 98:82 a sa druge strane Drim Tim je imao taj „peh“ da naleti na našu plavu kaznenu ekspediciju koja im je održala čas košarke i pobedom ih ostavila u samo u trci za bronzu (99:91), dok su plavi otišli u finale. Borba Portorika i USA je bila veoma neizvesna što govori i rezultat u regularnom toku meča 96:96 (48:53, 48:43) pa je produžetak odlučivao pobednika. Bilo je dodatnih 9:11 i ukupan rezultat 105:107 za Amerikance. Samo koš razlike. Stekao se utisak da su oba protivnika bila izjednačena u svim aspektima igre pa je samo jedan siguran pogodak, ovaj put, odlučivao pobednika.

(Izvor:youtube/LaBoticadePuertoRico)

1992. – Rođen je Bogdan Bogdanović, srpski košarkaš. Pozicija na kojoj igra-bek. Karijeru je započeo u KK Zvezdara a potom u KK Žitko sa kojim je osvojio treće mesto na završnom turniru juniorske lige u sezoni 2009/10. Na juniorskom turniru Evrolige 2010. godine, nastupao je za FMP i postigao pobedonosni koš protiv Unikahe u polufinalnom meču. Od 2010. – 2014. godine nastupa za Partizan. Na žalost, dok je bio trener Vlada Jovanović, nije imao zapaženiju minutažu što se promenilo dolaskom Duška Vujoševića na čelo Partizana. Sa Partizanom je četiri puta osvajao Prvenstvo Srbije, dva puta Jadransku ligu i dva puta Kup Radivoja Koraća. Na meču protiv CSKA, 17. januara 2014. godine, postigao je 27 poena za pobedu svog tima i time zabeležio rekord karijere u Evroligi. Već sledećeg meseca postiže rekord karijere u ABA ligi sa postignutih 32 poena u meču protiv Cibone, uprkos porazu Partizana u tom meču.

ODGOVOR JE U SLICI: Evo zašto je Srbija bolja od Hrvatske (FOTO, VIDEO)

Od 2014. godine nastupa za Fenerbahče, kod našeg trenera Željka Obradovića. Učestvovao je na završnom turniru Evrolige gde je njegov tim poražen u polufinalu od CSKA iz Moskve. Sledeće sezone 2015/16. Fenerbahče osvaja titulu prvaka Turske u Kupu i to zahvaljujući Bogdanovoj trojci u poslednjim sekundama meča. Dolaze do finala Evrolige gde ih je, ponovo, porazio CSKA i to u produžecima. Na NBA draftu, 2014. godine, biraju ga Phoenix Suns ali, izrevoltirani Bogdanovom odlukom da nakon sezone 2015/16. ostane još jednu godinu u Fenerbahčeu, odlučuju da ga proslede Sakramento Kingsima. Na Svetskom prvenstvu u Španiji, 2014. godine, osvaja sa našom reprezentacijom srebrnu medalju.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Pripremio: Ivan Gajin

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter