0
Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Drim Tim II održao košarkaški čas Portoriku, prvi „milionski“ golman na svetu (VIDEO)

Objavljeno: 11.08.16 u 23:43

Svoju dominaciju u svetskoj košarci nastavila je reprezentacija SAD, u istoriju ušao golman Najdžel Martin.

1870. – Rođen Tom Ričardson, engleski igrač kriketa. S obzirom na način bacanja lopte, spadao je u brze bacače (fast bowler). Prvi put je učestvovao na takmičenju 1892. godine i već tada je bio odličan bacač. Odigrao je 358 mečeva prve lige u kriketu i ostvario je rekord uzevši ukupno 2,104 wiketa. U tome je jedino uspeo da mu parira A.P.Frimen sa približnim brojem bodova. Prirodno talentovan, fokusiran i nepredvidiv bacač imao je tu nesreću da se život poigrao sa njim. Nakon jedne povrede, odao se alkoholizmu i nekontrolisanom povećanju težine tako da je još neko kratko vreme uspevao da zadrži oštrinu u bacanju i brzinu, ali ga je loš način života, na kraju, ipak odvojio od profesionalnog bavljenja kriketom.

_1897 Richardson_in_the_act_of_delivery

1902. – Rođen je Alfredo Binda, italijanski biciklista. Bio je italijanski reprezentativac, trostruki profesionalni prvak sveta na drumskim trkama (1927, 1930 i 1932. godine). Na Điro d’Italija je bio prvi pet puta (1925, 1927, 1928, 1929 i 1933. godine) a 1926. godine je bio drugi. Kao brdski vozač (penjač), bio je jedan od najboljih biciklista toga doba. Nakon završetka karijere, pripremao je italijanske bicikliste za svetska prvenstva i olimpijske igre.

Alfredo Binda Pau - 1930 - Cycle Toscana

1937. – Rođen je Herbert Bruks, američki hokejaš i trener. Još dok je bio u srednjoj školi, školski tim za koji je igrao, osvojio je 1955. godine Državno prvenstvo u hokeju. Zahvaljujući odličnoj igri u narednim godinama, već 1960. godine je bio član olimpijskog tima SAD. Nakon penzionisanja kao igrač, nastavio je karijeru kao trener i postigao zavidne rezultate. U želji da poboljša hokejaški stil američke reprezentacije, osmislio je varijantu kombinovanja kanadskog i američkog stila unevši bržu igru evropskih timova i… dobio dobitnu kombinaciju! Na ZOI 1980. godine olimpijski hokejaški tim SAD pod njegovim vođstvom je osvojio zlatnu medalju a na ZOI 2002. godine osvojili su srebro. Život mu se tragično završio u saobraćajnoj nesreći, u 66. godini života. Po njegovom životu je snimljen i film.

Herb Brooks

1966. – Rođen je Najdžel Martin, penzionisani engleski fudbaler koji je igrao na poziciji golmana od 1987. – 2006. godine. Karijeru je započeo u Bristol Roversima a potom je prešao u Kristal Palas za, tada neverovatnih milion funti, i tako postao prvi golman za čiji transfer je data milionska cifra. Nakon Palasa, prelazi u Lids Junajted i na kraju u Everton (2003. – 2006. godine). Zbog povrede skočnog zgloba, morao je da prekine sa profesionalnom karijerom. Za englesku reprezentaciju je nastupao 23 puta (1993. – 2002. godine).

Najdžel Martin golman Palasa

1994. – Na 12. po redu Svetskom prvenstvu u košarci, u Kanadi, odigrane su utakmice druge grupe. Hrvatska je bez većih problema preslišala Kanadu 92:61, dok su Grčka i Kina odigrale relativno ujednačenu utakmicu ipak završenu pobedom borbenih Grka sa 77:61. Rusija je sa, dotad slabašnim izdanjem Australije poprilično lako „odradila“ utakmicu za konačnih 103:76 a SAD Drim Tim 2 je definitivno pokazao momcima iz Portorika zašto su bili apsolutni favoriti ovog 12. Svetskog prvenstva. U neravnopravnoj utakmici potukli su protivnike rezultatom 134:83! Da li bi bilo tako i da je naša plava četa učestvovala…to, na žalost, nikada nećemo saznati. Prvobitno je domaćin prvenstva bio Beograd, ali zbog sankcija UN prema našoj zemlji, organizacija je pripala Torontu. Sankcije su automatski uključivale i zabranu igranja našim sportistima na svim međunarodnim prvenstvima, uključujući i Olimpijske igre.

(Izvor:youtube/wistiti93420)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter