6
Domaći fudbal

FOTO: STARSPORT

HOTSPORT ANALIZA: Strani fudbaleri – zlo srpskog fudbala? (VIDEO)

Objavljeno: 01.08.16 u 22:15

Nakon dvomeča sa Valetom, veliki broj ljubitelja fudbala je osuo paljbu po Crvenoj zvezdi, verujući da veliki broj stranaca u crveno-belom dresu uništava srpski fudbal. No, da li je to baš tako i zašto su zapravo stranci neophodni srpskom fudbalu, odgovorićemo u daljem tekstu.

Valeta, prvi meč – Fibel, Ibanjez, Le Talek, Donald, Ruiz, Kanga, Mouče, Vijeira.

Valeta, drugi meč – Fibel, Ibanjez, Le Talek, Donald, Mouče, Kanga, Vijeira.

Ludogorec, prvi meč – Fibel, Ibanjez, Le Talek, Donald, Kanga, Mouče, Ruiz.

Od 42 mesta za igrače na prethodne tri utakmice u kvalifikacijama za Ligu šampiona, Crvena zvezda je na strance „potrošila“ čak 22. Za mnoge preterano, dok nije mali broj onih koji su Zvezdu, više ili manje direktno, optužili da na ovaj način ubija srpski fudbal. Razlog – stranci zauzimaju mesto igračima koji, prema mišljenju dotičnih kritičara, znaju kako se igra za Crvenu zvezdu.

Ipak, radi demanta nije neophodno ići dalje od sezone koja je za nama, a u kojoj su crveno-beli bili na dobrom putu da ugroze rekord Benfike u broju uzastopnih pobeda.

Tokom današnje konferencije za medije pred revanš meč sa ekipom Ludogoreca, trener Crvene zvezde Miodrag Božović, nakon pitanja novinara HotSporta o ulozi stranaca u timu, nije krio koji igrač ima najveće zasluge za prošlosezonske igre:

– Mičel Donald. Kada je on došao, povezali smo redove i zaigrali kako bi trebalo.

(Youtube/HB BROS)

Takođe, Božović je pohvalio i Ibanjeza i Vijeiru i Le Taleka, da bi potom istakao verovatno ključnu stvar – kvalitet tih igrača.

HOTSPORT ANALIZA: Jedna dileme za Miodraga Božovića pred meč sezone sa Ludogorecom?

U tome, upravo, i jeste ključna stvar. Mičel Donald, Damijan Le Talek, Luis Ibanjez i Hugo Vijeira su, svaki na svoj način, igru Crvene zvezde prošle godine digli na jedan viši nivo. Rezultat toga jeste, pre svega, prelazak Marka Grujća u Liverpul. Ukoliko vam nije jasno zašto, stiže podsetnik – Grujić je fenomenalne partije počeo da pruža tek kada je dobio dobrog parnjaka u veznom redu, na kog je mogao bez problema da se osloni. A poverenje u saigrača jeste jedan od osnovnih preduslova za dobre partije, a zatim i sticanje samopouzdanja.

Marko Grujić je, na osnovu sjajnih igara u domaćem šampionatu, dobio poziv Liverpula. Probajte da zamislite šta bi tek usledilo ukoliko bi neki novi talenat Crvene zvezde ponovio Grujićeve partije – u Ligi šampiona ili Ligi Evrope? A tih igara teško da bi bilo da nije bilo Mičela Donalda. Neverovatne sezone Crvene zvezde teško da bi bilo da nije bilo Luisa Ibanjeza, Vijeire, Le Taleka…

Posledica te sezone jeste prilika da, pobedom nad ekipom Ludogoreca, Zvezda obezbedi još minimum osam evropskih mečeva ove jeseni, a time otvori vrata nekom novom Grujiću da se istakne.

Licemerno je zamerati bilo Zvezdi, bilo Partizanu oslanjanje na kvalitetne strance, jer bez kvaliteta teško je doći do rezultata, a kvalitet ne poznaje ni naciju, niti boju kože, već čisto fudbalsko znanje i umeće.

(Youtube/HB BROS)

Njega smo, priznaćete, u poslednjih dvadesetak godina u debelom manjku. A to krivica stranih fudbalera nije…

I da, zaboravih… Konkretan odgovor – da li stranci uništavaju srpski fudbal?

Pa, ukoliko smatrate da je Marku Grujiću transfer u Liverpul uništio karijeru, onda je odgovor da.

U svim ostalim solucijama, odgovor je nedvosmislen – ne, stranci ne uništavaju srpski fudbal. Uništava ga nedostatak one stavke koju njima (često bez razloga) spočitavamo – kvaliteta.

No, to je već mnogo puta ispričana priča za koju je, nažalost, potrebno imati sluha za prihvatanje kritike. A to našem narodu, nažalost, nije jača strana.

(Youtube/Análise de Futebol)

HOTSPORT ANALIZA: Regionalna liga veća utopija ili spas fudbala na Balkanu? (FOTO) (VIDEO) (ANKETA)

0
0

6 Komentara

  1. Зашто не објављујете коментар кад објашњавам овом дебиластом брнкету да не брине он за Лудогорец него нек брине како да превазиђе кризу у фрањевачком клубу!!!?????? Што се тиче државних пара баш ме занима да ми одговори ако зна а вероватно незна јер је забораван ко веверица чије паре је давао Мирко М,Тадић,Ђурић,Богићевић,Верано Милија тата,Додик за ИгокеаФрањевци,сада Ружић и Вучелић,Нис,Мтс????? Немој да ме убеђује да су вадили из џепа !!!!! Гледај ти бр(у)нко да се најзад вратиш из Пољске преко Крушевца то ти је најбоља веза за средину табеле!!!!! А што се тиче странаца па искрено осим Катаија Звезда нема домаћег фудбалера са искуством за међународну сцену. За разлику од фрањеваца који имају Михаиловића,Радовића,Ђурђића,оног из Богосавца код Шапца и тако даље па пуцају и у супер лиги и Европи!!! Нека странаца а наши момци нек играју домаћу лигу и нек се кале имају и покрај кога!!!!

    0
    0
    Odgovori
  2. Autor teksta je potpuno pogresno postavio stvari jer je kao parametar uzeo trenutne igrace Zvezde koji su zaista pun pogodak. Pored njih su mozda jos 2-3 stranca pravila razliku u Zvezdi (Kastiljo,Kadu,Gaj) dok su ostali zaista jeli minutazu domacim talentima koji su bezali glavom bez obzira (Maksimovic,Simic,Ozegovic,Srnic,Kovacevic,Stojkovic,Djurdjevic,Matic,Djuricic…). Dobar stranac nije zlo srpskog fudbala,ali likovi poput Edsona,Parkera,Onjila,Sisica,Bronovi kog…odnosno likova koji su ih doveli su najvece zlo.

    0
    0
    Odgovori
  3. Samo mogu stranci biti od pomoci. Inace ne znam koji biser moze da kaze da ga stranci ubijaju. Ko da nam je krenulo niz brdo kad su poceli da dolaze strani igraci a do tad bilo med i mleko. Dajte molim vas. Stranac ili ne nije bitno uopste bitno je nesto drugo a to je pojacavanje konkurencije na svim pozicijama bez obzira koje nacije je igrac. Pa ti bato ako si bolji od tog recimo Vijere ili Donalda lako ce oni sesti na klupu ili ce se lako prodati…

    0
    0
    Odgovori
  4. Ma kakvo zlo. Igrali smo sa Kairaton sa domaćim igračima i izgubili na početku. Stranci treba da budu što više u postavi i po neki domaći, mada je teško naći domaćeg dobrog igrača u našoj ligi.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter