2
Domaći fudbal

VREMEPLOV: Evo kako je Zvezda kroz istoriju prolazila u ‘prijateljskoj’ Bugarskoj (VIDEO)

Objavljeno: 16.07.16 u 00:05

Tokom svoje istorije igranja evrotakmičenja, fudbaleri Crvene zvezde šest puta su odmmerili snage sa ekipama iz Bugarske. Zabeležili su skor od tri pobede, jedne nerešenei dva poraza.

Tragom vesti da će Crvena zvezda, ukoliko savlada maltešku Valetu, igrati protiv pobednika duela Ludogorec-Mladost Podgorica, istražili smo Zvezdine mečeve kroz istoriju, kada je za rivala imala protivnika iz Bugarske.

U sezoni 1956-57, crveno-beli su igrali protiv ekipe CDNA iz Sofije, klubom koji je preteča sadašnjeg CSKA. Prvi susret četvrtfinala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona odigran je 17. februara 1957. godine u Beogradu.

Zvezda je slavila sa 3:1 golovima Bore Kostića u 6. i 25. minutu, dok je treći gol delo Vladimira Popovića u 53. Dva minuta pre kraja, Krum Janev je smanjio na 3:1.

(Youtube/CrniGuja)

Nedelju dana kasnije, klub iz Sofije je poveo sa 1:0 u 22. minutu golom Stefana Boškova iz penala, ali je Lazar Tasić poravnao na 1:1 devet minuta kasnije. Do kraja poluvremena Bugari su poveli sa 2:1, i to preko Panajota Panajotova u 39. minutu, ali to je bilo sve. Zvezda je prošla u polufinale, gde je usledio duel sa Fiorentinom.

Tačno dve decenije kasnije, sezona 1976-77. donela je duel sa Lokomotivom iz Plovdiva. U pitanju je bilo prvo kolo Kupa UEFA. Prvi susret odigran je u Plovdivu, 15. septembra 1976. Zvezda je povela sa 1:0 u 19. minutu preko Zorana Filipovića, ali je Lokomotiva preko Georgija Fidanova izjednačila u 30, a potom golom Hrista Boneva u 46.minutu i došla do preokreta.

VREMEPLOV: Šta je starije, soker ili fudbal?

Dve nedelje kasnije, 30. septembra, Bonev je Lokomotivi doneo prednost od ukupno 3:1 golom u 15. minutu, što je samo razljutilo Zvezdu. Prvo je Filipović poravnao na 1:1 u 41, pa preokrenuo već u 46. minutu za 3:3 ukupno. Samo minut kasnije, 3:1 za Zvezdu preko Vladislava Bogićevića, a Srba Stamenković je u 58. samo potvrdio trijumf Zvezde.

Na svoj treći duel sa ekipom iz Bugarske, fudbaleri Zvezde čekali su do 16. septembra 1987. godine, kada je na Marakanu stigla ekipa Trakije iz Plovdiva. Slavko Radovanović u 57, Refik Šabanadžović u 60. i Borisav Cvetković u 71. bilisu strelci, a Zvezda sa 3:0 otišla na revanš.

(Youtube/CrniGuja)

Revanš je na programu bio 30. septembra. Ako je i bilo nedoumica oko prolaska, razrešio ih je Žarko Đurović ih je razrešio golom u 11. minutu. Trakija je preokrenula golovima Atanasa Paševa iz penala i Georgija Georgijeva u 66. minutu. Do kraja meča Dragiša Binić je izjednačio u 82. minutu, i overio prolazak u dalji tok takmičenja.

(Youtube/CrniGuja)

Da li će tradicija biti nastavljena, videćemo.

Doduše, Zvezda bi prvo trebalo da preskoči Valetu, što po viđenom na prvom meču, neće biti ni malo lako.

VREMEPLOV: Fudbaleri čiji je talenat završio na dnu čaše (VIDEO)

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter