2
Domaći fudbal

FOTO: FK Partizan

HOTSPORT ANALIZA: Novo ruho ‘parnog valjka’ – da li je Partizan spreman za iskorak u Evropi? (VIDEO)

Objavljeno: 14.07.16 u 09:29

Partizan večeras na svom stadionu počinje novu sezonu i evro-odiseju, sa (ne)znatno izmenjenim timom, ali i sa šest meseci iskusnijim trenerom. Koliki su, dakle, dometi crno-belih?

Novi početak, novi igrači, nova priča je ispred Partizana. Iza je ostala sezona kojom navijači ne mogu biti najzadovoljniji, posebno u domaćem šampionatu u kom je Crvena zvezda dominantno osvojila titulu, a gorak ukus ostao je i kada se vrate sećanja na nastup u Evropi gde je Liga šampion izmakla za jedan gol, a zimovanje u Ligi Evrope za gotovo sekundu ili minut.

Jesu crno-beli ostvarili tri evropske pobede, od čega čak dve u gostima (Augzburg 1:3, AZ Alkmar 1:2), ali da je fudbal igra u kojoj na kraju ipak pobede Nemci, uverili su se u Humskoj sredinom decembra kada je Bobadilja zakucao bolno vreteno pravo u srce simpatizera crno-bele boje.

Nedugo posle toga na kormilo tonućeg broda stigao je Ivan Tomić, koji je uspeo da trgne ekipu, stvori novu filozofiju i kroz šest meseci bitisanja kao šefa struke je usavrši.

Da li dovoljno da bi se položio prvi ispit, videćemo već večeras od 20:15h kada će Grobari posle dužeg vremena pohitati u Humsku da bi na delu videli šta u narednih par meseci mogu očekivati od najuspešnijeg srpskog kluba kada se radi o evropskim učešćima u 21. veku.

(Izvor: youtube / DanasConferences)

Jer, po jutru se dan poznaje. Kako bi mogao da izgleda ovaj početak ‘parnog valjka’. Hoće li uopšte upaliti, eventualno krenuti ‘na gurku’ ili će odmah početi da melje.

Sudeći prema obavljenom prelaznom roku i pripremama, to bi trebao da bude lak posao za crno-bele. Jer, baš u Poljskoj je brušena forma protiv tamošnjih timova koji su lako padali. A glavni akteri bili su upravo novajlije na čiji će pogon ‘valjak’ ići ove jeseni.

Mire Radović godinama unazad demonstrirao je magičan fudbal u Legiji, i poslednjih šest meseci u Olimpiji. Jednom rečju, sve ono što nije uspeo da pokaže u Partizanu do 2006. godine. Sada će moći da ‘ispravi’ tu nepravdu.

Od napadača renomea Nikole Đurđića, koji je pre par meseci napadao odbrane Real Madrida, Pari Ser Žermena i Šahtjora u Ligi šampiona itekako mnogo se očekuje, isto kao i od Brazilca Leonarda da Silve Souze, koji istina, večeras neće moći da pomogne od pre par dana novi klupskim drugovima.

(Izvor: youtube / DanasConferences)

Iznenađenje, za neke veće, za neke manje, mogao bi da bude Marko Janković, krilni napadač, koji je u par navrata pokazivao kakav osećaj za asistencije ima, kao i vihoran prodor uz dribling kojim raspolaže.

Naravno, tu je ponajbolji fudbaler Nemanja Mihajlović, koji je kasnije ušao u pripreme, ali se njegovo majstorstvo ne meri kondicijom, već lično njegovim osećajem i raspoloženjem na terenu. Kada je ‘u plusu’, sve je moguće.

Za defanzivniji deo biće zadužene stare, proverene snaze. Na sredini Brašanac i Everton biće ‘kičma’ tima i čuvaće leđa pomenutim ofanzivcima.

(Izvor: youtube / Pogoń Lębork – PogońGolTV)

Odbrana će biti sastavljena od starih igrača, ali daleko od toga da će izgledati isto kao u prethodnoj sezoni. Pretpostavljena četvorka Vulićević, Gogua, Milenković (ili Balažic), Bogosavac, do sada nije igrala zajedno, a kako je zadnja linija tima uvek bila ‘rak-rana’ navijačima, pripreme su poslužile da sličnih grešaka iz prošlosti više ne bude.

Na golu je ostao neprikosnoveni Bojan Šaranov, koji je direktno doneo crno-belima veliki broj bodova proletos i tako ih lansirao na drugo mesto Superlige.

(Izvor: youtube / Academia Hagi TV)

Dovoljno za, apsolutno očekivani, ulazak u grupnu fazu, a onda iskorak i ‘zimu’ u Evropi? Teško je reći. Neće Tomićevi momci večeras briljirati, niti ćete posle utakmice pričati o magiji nekog novog Partizana. Budite ubeđeni u to, kao i ako bude obrnuto. Jer jedna utakmica ne mora ništa da znači.

Tako nije bilo ni kada su crno-beli dva puta ušli u Ligu šampiona, a ponajmanje kada su te 2005. godine prezimili u Evropi predvođeni na terenu sadašnjim šefom stručnog štaba. Setite se samo mučenja protiv Ocelula (1:0, 0:0) i Dinama iz Bukurešta (3:1, 0:0).

Ali, hoće li se stvoriti hemija među igračima, stručnim štabom i navijačima? Od toga bi mnogo više mogla da zavisi ovogodišnja evro-odiseja Partizana. To fudbalska javnost večeras očekuje od njih.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Najverovatniji sastav crno-belih koji će večeras otvoriti novu sezonu:

Šaranov – Vulićević, Gogua, Milenković, Bogosavac – Everton – Brašanac – Mihajlović, Radović, Janković – Đurđić.

Da li i sposoban da već večeras obezbedi miran revanš u Lubinu za sedam dana?

[/stextbox]

 

0
0

2 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter