0
Fudbal

FOTO: Aleksandar Ilić

MILOŠ ŽIVKOVIĆ ZA HOTSPORT: Islanđani imaju mentalitet sa kojim bi mogli do finala!

Objavljeno: 03.07.16 u 15:35

Centralni bek Radničkog Miloš Živković u prošloj sezoni nosio je dres Vikingura iz Rejkjavika. Na Islandu je proveo godinu dana, zbog toga smo ga pozvali da sa nama podeli očekivanja od večerašnjeg meča u kome će Island protiv Francuske tražiti poslednju kartu za polufinale EP.

Pored toga Živković nas je iz prve ruke upoznao sa islandskim fudbalom i tamošnjim mentalitetom.

U proteklih nekoliko nedelja čitali smo razne senzacionalne tekstove. Od toga da na Islandu igraju potpuni amateri, pa do toga da pojedinci u nacionalnom timu rade više poslova. Ono što su mnogi predstavili kao svojevrsnu seznaciju Živković objašnjava kao normalnu pojavu.

– Ljudi na Islandu su odgajani u takvom okruženju i pod mentalitetom u kome je multitasking potpuno normalan. Poseduju neverovatnu radnu etiku. Pisanje medija je delom istinito, zbog toga što su na Islandu svi amateri dok ne potpišu svoj prvi ugovor sa nekim inostranim klubom, a većina igrača koji dolaze iz inostranstva imaju tretman profesionalaca. Švedski trener Lars Lagerbek je najzaslužniji za uspeh Islanda na prvenstvu Evrope, poseduje nemerljivo iskustvo, a to je preneo i na fudbalere koji bez predrasuda poštuju njegov autoritet, kaže Živković.

Uspeh nije slučajan, stanovnici Islanda veoma su fizički istrajni i skloni svakodnevnom usavršavanju, a tome doprinosi i pristup države ka sportu. Dosta se ulaže u sportske terene, otvorene, ali i zatvorene, koji sportistima dosta znače tokom zimskog perioda.

– Islanđani mnogo novca ulažu u sport, popularan je rukomet, a i fudbal ima porast u popularnosti u poslednjim godinama. Sve ovo što sada gledamo na televiziji nije slučajno, ako se podsetimo, u kvalifikacijama za prethodno Svetsko prvenstvo Island je poražen od Hrvatske. Tada su pokazali potencijal. Tajna uspeha leži u tome što su državljani Islanda generalno opušteni i ne osećaju veliki pritisak u sportu. To im donosi dodatni kvalitet, kaže nekadašnji štoper Vikingura.

Da li je igra Islanda na EP u Francuskoj iznenađenje ili plod pažljivog rada?

– U jednu ruku i jeste iznenađenje. Bez obzira na sve kavlitete koje poseduju, imaju manje fudbalskog znanja od drugih reprezentacija sa kojima su do sada igrali. Iako govorimo o reprezentacijama, moram da podvučem paralelu sa Lesterom koji je poput Velsa i Islanda pokazaoda fudbal ide u dobrom smeru i da je timski rad ispred pojedinaca. Vels ima trojicu vanserijskih igrača Bejla, Remzija i Alena, oni su podređeni kolektivu, isto tako i Island, to je velika prednost ovih reprezentacija, Objašnjava iskusni Nišlija.

Koga očekuješ u finallu EP?

– Vels i Island, su svojim igrama zaslužili da se nađu u finalu, ali to im sigurno neće biti lako. Ulazimo u završnicu Evropskog prvenstva gde i najmanja greška može skupo da košta svakog učesnika, zaključak je Živkovića.

Pripremio: Aleksandar Ilić

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter