6
Domaći fudbal

IZ TOPOVOG UGLA: Priča o Miodragu Grofu Božoviću i svim njegovim ‘biserima’

Objavljeno: 16.05.16 u 00:17

Mnogim navijačima Partizana nisu prijale šaljive dosetke trenera Crvene zvezde Miodraga Božovića. Nisu jedini. Još od prvog dana stavio je „prst u oko“ stručnjacima zaduženim za fizičku spremu.

– Neka se kolege ne naljute, ali mi treneri treba da vodimo brigu o kondiciji fudbalera, a ne atletičari. Kada neki bivši fudbaler bude brinuo o kondiciji atletičara onda ću i ja ”promeniti priču.

Ispostavilo se da je bio u pravu, bar kada je reč o domaćoj sceni. Samo, ona nikako ne bi trebala da bude merilo za crveno (a i crno)-bele, svojevremeno šampione Evrope i Sveta. Svesni su toga u Ljutice Bogdana. Zbog toga su sa trenerom-rekorderom produžili saradnju.

Ono što je pozitivno u „slučaju Božović“ svakako je njegova istrajnost u nameri da pobegne od stereotipa i učmalosti na konferencijama za štampu i u izjavama posle utakmica. Zbog nekih komentara i postupaka moglo se čuti:

– Treba da se stidi! Ko je njemu dao nadimak Grof“?

Brzo je stasiti Mojkovčanin, koga latentno muči bol u leđima, pojasnio da nadimak nije samozvan. Dobio ga je od kolega novinara „Sporta“ Jovana „Brade“ Jovanovića i Mirka Vrbice još za igračkih dana. Zbog stava, stila oblačenja…

Priča o leđima ima i predigru. Božović je od 1994. do 1996. Igrao u Indoneziji za Pelita Javu. Trener Sele Milošević i saigrač Dejan Gluščević uhvatili su se za glavu. Pred važan meč u Kupu šampiona Azije komadant odbrane nije mogao ni da se pomeri. Ukočio se! Pošto saveti i medikamenti koje je dobio u gradu nisu pomogli odlučili su da potraže pomoć kod vrača! Tako se Grof obreo u zabiti, ali je nastao novi problem. Zbog korpulencije nije mogao da uđe u improvizovani šator! Zato ga je vrač „položio“ u prašinu na sred sela i posle nekoliko, očigledno dobro poznatih pokreta, ubro je prohodao i kasnije se pojavio na terenu. Domorodci su ostali zgranuti zbog njegove pojave (visine) i svite koja ga je pratila.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Božović je kozer i šoumen koji i u teškim momentima iznalazi način da zabavi sebe i druge. Mašta da jednog dana sagradi konobu u nekom udaljenom zatonu i uživa uz dobro vino, prijatelje i pecanje. Za trenerski posao opredelio se još dok je živeo i igrao u Holandiji. Tamo je sa meštankom sklopio brak i ima dvoje dece.

Kriza u odnosima nastupila je tokom pohađanja kursa za profi licencu. Polagao je u Srbiji. Tokom seminara u Lepenskom viru sve je kulminiralo. U trenucima predaha svi su sedeli na obali Dunava i bavili se fudbalskim temama. Božović je svaki čas ustajao i odgovarao na pozive ili zvao mobilnim telefonom. Komunikacija sa suprugom verovatno nije bila baš prijatna, ali „klasići“ su sve drugačije protumačili:

– Koliko nas je na kursu, a samo ovaj Božovićima ponude. Zivkaju ga sa svih strana. Ne može da se odbrani od ponuda.“

Život je otišao svojim tokom. Posle rada u OFK Beogradu i japanskom Saporu (pomoćnik) stigla je ponuda iz Čačka. U tom periodu boravio je u Holandiji pa se našao zatečen. Nije imao pojma kakav je potencijal „zebri“, ambicije, kvalitet naše lige…Kao u starom dobrom kvizu obratio se za pomoć prijatelju i bivšem saigraču Nikoli Radmanoviću. Dao mu je zadatak da se o svemu raspita uz obećanje da će ga uzeti za pomoćnika ukoliko sklopi ugovor.

„Radman“, kome šala i komika takođe nisu strane, ekspresno je „reternirao“:

– Kakvo crno raspitivanje! Odmah prihvati ponudu. Pa iz Čačka je krenula Lepa Brena, a vidi dokle je dogurala.

Tako je nastavljena trenerska avantura koja će u Čačku imati ukopno tri „toma“. Uvek je tvrdio:

– Imam dve želje. Da treniram Budućnost i Crveni zvezdu, klubove u kojima sam igrao, ali nisam ostavio veliki trag. Kao trener mogu da se iskupim.

U Podgoricu je stigao preko Hajduka sa Liona, kiparskog Pafosa i ponovo Borca. Grbalj iz Radanovića pa još jednom na obale Morave gde je u selu Parmencu redovno pecao i uživao u okruženju ljudi koji nisu bili direktno vezani za najvažniju sporednu stvar na svetu.

Nikada nije krio kompletnu oduševljenost Rusijom. U tom periodu mobilni mu se oglašavao sa:

– Govorit Moskva.

Od 2008. krenuo je u u avanturu poput stepskog vuka. Amkar iz Perma, Moskva, Dinamo, ponovo Amkar, Rostov sa kojim je ostvario istorijski uspeh osvajanjem kupa i na kraju Lokomotiva. I sa njom je mogao do trofeja, ali se povukao pred završni meč u kome su „železničari“ opravdali ulogu favorita.

Tokom jednog od mnogobrojnih susreta u Antaliji, dok je radio u sada ugašenoj Moskvi, stigla mi je porua sa nepoznatog broja:

– Puno mi pozdravi Grofa, CICA IZ CACKA.

Preneo sam mu pozdrav, ali se Miodrag brecnuo, zamislio i rekao:

– Od mnogih Čačanki koje poznajem nijedna nije Cica?!

Tek posle godinu-dve rešena je misterija. Poruku je, sa broja koji nisam imao u memoriji, poslao Grofov prijatelj, veliki Partizanovac i vlasnik pečenjare Dragiša kome je nadimak Čiča! Kvačice su i ovaj put unele zabunu.

Od starta je bio svestan da na bivšoj Marakani neće teći med i mleko:

– Svaki klub gde sam bio je priča za sebe, ali sam uvek pokušavao da izvučem maksimum. Svestan sam da su uslovi različiti, da ne možeš često da kupiš sve što poželiš. Mladi imaju potencijal i predispozicije koje moraju da se nadograđuju, a vreme do starta sezone je kratko.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

I pored startnog evro-šoka i osporavanja uspeo je da se zadrži u sedlu. Možda mu je u tome pomogao život u Rusiji. Iritirala ga je „žuta“ štampa na koju nije navikao dok je živeo na našim prostorima. Nije je ni bilo u ovoj meri. To je uslovilo i sukobe sa novinarima koje je više zanimalo sa kim je proveo noć, koliko je popio i da li je uživao u dva, tri ili više tompusa.

Izgleda da je bio spreman na „mine“ jer na pitanje da li mu telefon sada zvoni u ritmu Zvezdine himne, možda melodija „Za Beograd“ ili „Moj Beograde“ spremno je odgovorio:

– Muzika iz filma Dobar, loš zao!

Kao živom čoveku i Miodragu Božoviću je bilo dozvoljeno da eksplodira. Nedavno je produžio ugovor sa Crvenom zvezdom na još dve godine.„Iako sam imao neke dileme, posle onoga na utakmici sa Olimpijakosom…”Delije” su rekle svoje i šta sam mogao da uradim posle toga? Da idem? Nemojte da se plašite što je ugovor na dve godine. Trener ide kada nema rezultata, ali nadam se da ćemo se družiti još dve godine. Nadam se da ćemo napraviti evropski uspeh, što svi žele”.Zvezda i Olimpijakos odigrali su prijateljski meč, a organizovani navijači crveno-belih skandirali su treneru šampiona Srbije i istakli transparent u kome su ga pozvali da ostane.

– Sigurno ćemo uraditi sve što je u našoj moći da obradujemo ovaj narod. I ako ne dodje do toga, moramo da učinimo sve za duplu krunu i da Zvezda ponovo dominira. Moram da se zahvalim navijačima. Ono je bio najlepši događaj u mom životu osim kad su mi se rađala deca. To je moja velika obaveza prema njima i svima u klubu i nadam se da ću opravdati očekivanja – rekao je Božović.

“Grof” je istakao i da se sa generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem i upravom dogovorio oko ostanka.

– Saglasili smo se da treba da ostanem. Pitanje je bilo samo da li ćemo moći da se pojačamo i šta možemo da učinimo da budemo još bolji, da napravimo još bolju ekipu i igramo još bolje…Nadam se da ćemo se pojačati na vreme za Evropu. Radimo sve što je u našoj moći da to napravimo i da ćemo uspeti da napravimo dobar rezultat.

Na novinarsko pitanje rekao da nije dobijao mnogo ponuda iz inostranstva i da je finansijski zadovoljan u Zvezdi.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

– Ja sam za mnoge ponude čuo samo iz medija. Nisam ja odbio mnogo ponuda. Drugo, u Zvezdi ne radim džabe i to je činjenica. Ne mogu ja da se žalim sa finansijske strane.

Terzić je pri potpisivanju ugovora rekao da je Božović „najbolji trener na ovim prostorima“, „izuzetni čovek, vrhunski profesionalac i zvezdaš“.

Direktor Zvezde kazao je da su pregovori bili „brzi i lagani“ i da su se svi bavili pripremama za novu sezonu i evropska takmičenja. Naglasio je da je situacija u Zvezdi sada u mnogo boljoj finansijskoj situaciji nego prošle godine.

– Naći ćemo sredstva za realizacije naših projekata. Sigurno ćemo biti bolji, sigurno neće niko otići pre završetka kvalifikacija za Ligu šampiona – rekao generalni direktor Zvezdan Terzić.

On je istakao da će Zvezda imati novca za pojačanja.

– Na putu smo da dovedemo kvalitetna rešenja. Limitirani smo sa četiri stranca u domaćem prvenstvu i dvojicom sa prostora bivše SFRJ. Dovešćemo tri kvalitetna pojačanja, mnogo kvalitetnija i skuplja nego što su bila u prethodnom periodu. Svesni smo da moramo da uložimo sredstva. Prioritet je da do 13. juna završimo najveći deo zacrtanog u prelaznom roku.

GROFOVI BISERI

O trofeju koji su osvojile komšije:

-Partizanu želim da i iduće godine osvoji Kup.

Hoće li Božović produžiti ugovor i povesti ekipu u kvalifikacije za Ligu šampiona?

-Pregovori su stigli do Lazarevca. Ka Beogradu!

Nije mu se svidela atmosfera u javnosti pred duele sa Kairatom.

– Nije ovo Kosovska bitka?! Ne koristim ja te termine: meč sezone, meč godine… Mi smo nagrabusili ako na osnovu ove utakmice bude zavisila atmosfera u timu.

Na pitanje o menadžerima Zvezdin trener je dao interesantan odgovor:

-Danas su svi menadžeri. I u mesaru kada uđeš kažu ti da imaju igrača za tebe. Strašan igrač, ali ne igra jer ga trener ne voli.

Pred gostovanje Kairatu Božović je na slikovit način opisao tešku finansijsku situaciju:

-Kairat je klub koji je u usponu, gazda milijarder koji ulaže mnogo, a mi ne znamo još da li ćemo za Kazahstan avionom ili kamionom. Da li ćemo čarterom ili plivajući.

Zanimljvo je opisao Zvezdin prelazni rok, kao i pripremljen budžet za pojačanja:

-Zakasnilo se sa prelaznim rokom, i to debelo. Šta da se radi, ne možete se pojačavati bez para. Mi se pojačavamo, pregovaramo, a trenutno je lova u magli. Mi trenutno pregovaramo sa igračima bez žute banke sa, da parafraziram, 400 evra za prelazni rok!

Pred utakmicu u Gornjem Milanovcu na domišljat način pecnuo je protivnika, koga prati epitet da je u prijateljskim odnosima sa Partizanom:

-Metalac nije pokazao pravu snagu protiv Partizana, možda zbog teškog vremena. Biće to sasvim druga ekipa protiv nas i sigurno da će nam biti mnogo teško.

Odgovor na pitanje, posle blede igre Zvezde u Gornjem Milanovcu, kada navijači mogu da očekuju bolju igru njegovog tima:

-Za dve, tri godine!

Božović nije želeo da priča o meču protiv OFK-a, ali je pitanje: Kako se osećate posle pomenutog meča iskoristio za novu zanimljivu doskočicu.

-Pomalo se osećam na znoj, jer je vruće.

Domišljato se izvukao nezgodnih pitanja o meču na Vračaru:

-Sada zbog vas novinara o utakmici na Vračaru zasedaju Ujedinjene nacije, to im je prva tačka dnevnog reda. A pošto to istražuju UEFA, FIFA, CIA, KGB, FBI, i ostale tajne službe, ja u interesu istrage neću više da pričam o tome, ja sam zaštićeni svedok K17.

Iziritiran time što su mediji objavili kako je posle treninga pobegao od novinara kao u akcionom filmu, žestoko je opleo:

-Vi ste svi petparačke novine, jer o fudbalu pišu kao da su rijaliti šou. Svi ste isti, pišete samo ”žuto”, pišete o tračevima, Parovim, ko je koga zaklao, tužio i ostale prljavštine.

Zvezda je pobedila Partizan u derbiju, nastavila niz uzastopnih trijumfa, ali Božović priznaje da se kaje zbog jedne odluke:

-Napravio sam grešku jer sam mnogo “olabavio” atmosferu u ekipi. Prvi put smo išli sa muzikom na JNA, a inače se nikad ne čuje ni mušica i svi su naelektrisani. Sad je prvi put išla muzika, a mislim da je to bila moja greška.

Selektor Srbije ili Crne Gore?

– Nije bilo ponuda da budem selektor. Posle predsednika i premijera, to je najaktuelniji čovek u zemlji. Lično, to je druga vrsta posla, za iskusnije i bolje trenere. Kad čovek posedi, onda bi trebalo da bude selektor.

Ne praktikuje otkupne klauzule u ugovorima:

– Moja praksa je suprotna većini kolega koji zaštitu traže u otkupnim klauzulama za prevremeni raskid. Ne treba mi to, jer smatram da sam u Rusiji zaradio dovoljno novca.

Pripremio: Miloš Topalović

0
0

6 Komentara

  1. Ih jako pa zanimljivo, sa onim recnikom, reci koje je informer objavio, kada je sa sudijom izbio incident, bez obzira na trenersko znanje, ne zasluzuje da vodi tim ni iz BG zone a kamoli u JSL, osnovno pravilo svake porodice mislim da je kultura i nacin izrazavanja, sto mnogi u svetu sporta padaju na tome,i pokazu pravo lice, pozdrav.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter