0
Domaći fudbal

GUŽVA NA VRHU, NAPETO PRI DNU: Zvezda jedino lakše diše pred plej-of, ko će u Evropu, a ko u niži rang?

Objavljeno: 07.04.16 u 14:30

Posle odigranog 29. kola poznati su svi učesnici plej-ofa i plej-auta Superlige Srbije, sad predstoji velika borba za Evropu i grčevita za opstanak u „eliti“.

Regularni deo sezone u Superligi Srbije stigao je do samog kraja. Ostalo je još da se u nedelju odigra poslednje kolo. Ipak, ono neće doneti velika pomeranja na tabeli, tačnije svi učesnici plej-ofa i plej-auta su poznati, pošto je Radnik iz Surdulice remijem sa Jagodinom postao poslednji, osmi, učesnik plej-ofa i sa Crvenom zvezdom, Partizanom, Čukaričkim, Borcem, Radničkim, Vojvodinom i Voždovcem će se boriti za Evropu. Debitant u ligi je već napravio ogroman uspeh opstankom u „elitnom“ takmičenju.

Za razliku od ovih osam timova, Javor, Mladost iz Lučana, Metalac, OFK Beograd, Novi Pazar, Spartak, Rad i Jagodina boriće se u narednih sedam kola grčevito za opstanak, da ne kažemo „goli prvoligaški život“.

ŠTA DONOSI POSLEDNJE 30. KOLO?

Kada je reč o gornjem delu tabele, to jest učesnicima plej-ofa, još nije poznato ko će sa koje pozicije ući u poslednjih sedam utakmica, to jest sa kojim bodovnim kontom na svom računu. Jasno je još odavno da će sa prve pozicije Crvena zvezda, ali druga pozicija je pod znakom pitanja. Bod prednosti u odnosu na Čukarički (treće mesto) ima Partizan i bilo bi pravu čudo da „parni valjak“ u nedelju ne pobedi budućeg učesnika plej-auta Mladost i ne zauzme poziciju „dva“. Čukarički će imati daleko teži posao, jer gostuje neugodnom Spartaku u Subotici, ali „brđani“ ne moraju da brinu, sigurno su bar treći.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Prava „ludnica“ nas čeka u borbi za poziciju četiri u kojoj Borac i Radnički iz Niša imaju po 45 bodova, a Vojvodina samo dva poena manje. Čačani imaju jako težak zadatak u poslednjem kolu regularnog dela sezone, jer kraj Zapadne Morave dočekuju lidera Crvenu zvezdu. Ništa lakše neće biti ni Radničkom iz Niša, koji će tri boda i poziciju četiri tražiti na Banjici. Vojvodina je na „raskrsnici“, jer u poslednjem kolu u Novom Sadu dočekuje Voždovac, tim koji ima svega tri boda manje od „stare dame“. Ako Novosađani pobede mogli bi matematički i do četvrtog mesta, remijem su sigurno šesti, a poraz bi ih odveo na sedmo mesto, jer bi „zmajevi“ u tom slučaju imali bolji međusoban skor (u Beogradu 0:0). Jedino je sigurno da će Radnik u plej-of sa osmog mesta, bez obzira šta uradi u poslednjem meču u Novom Pazaru.

Kada je reč o plej-autu, tu je situacija daleko komplikovanija, te nije jasno ko će sa koje pozicije i sa koliko bodova u borbu za opstanak. U najboljoj poziciji su za sada Javor sa 35 bodova, kao i Mladost i Metalac sa 33 i 32 boda. Njih u poslednjem kolu niko neće moći da prestigne.

SLS: Poznati svi učesnici plej-ofa i plej-auta

ŠTA NAS ČEKA U PLEJ-OFU?

Borba za titulu veoma teško. Bilo bi to pravo iznenađenje da neko ugrozi ogromnu prednost Crvene zvezde. Šta više, crveno-beli ako pobede u Čačku u poslednjem kolu regularnog dela sezone, a Partizan zauzme drugo mesto i bodovna razlika ostane ista (posle podele bodova na dva, 15 poena), u prvom kolu plej-ofa na stadionu „Rajko Mitić“ bi se dočekali „večitog rivala“, a u slučaju pobede u toj utakmici i definitivno osvojili krunu, šest kola pre kraja. Bilo bi to i matematički nedostižnih 18 bodova. Naravno, sve navedene „kockice“ bi morale da se slože.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Daleko zanimljivija od borbe za titulu biće bitka za Ligu Evrope. Nju će diktirati i dešavanja u Kupu Srbije gde je apsolutni favorit Partizan, a svoju šansu traže još Borac, Javor i Spartak. U slučaju da Beograđani ili Čačani osvoje trofej u najmasovnije domaćem takmičenju, onda bi se stvorila mogućnost da i četvrti tim u ligi zaigra u Evropi, a ako to uradi jedna od dve ekipe iz plej-auta, onda bi samo druga i treća pozicija vodile u kvalifikacije za Ligu Evrope.

TERZIĆ TRAŽI REŠENJA: Igraće na EP u Francuskoj, a Zvezdi je potreban za Ligu šampiona

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Tu nas čeka velika borba. Po trenutnom stanju na tabeli čak pet timova bi moglo da se bori za prve četiri pozicije. Sportski gledano ne bi trebalo isključiti ni Voždovac i Radnik, ali su oni u malo težem položaju od Partizana, Čukaričkog, Borca, Radničkog i Vojvodine. Ovih pet timova, čini se, vodiće veliku borbu za kartu ka Evropi. U najboljem položaju je za sada Parrtizan, za vratom mu diše Čukarički, dok su Čačani, Nišlije i Novosađani po trenutnoj tabeli tri koraka iza „parnog valjka“. Ipak, sve se to može promeniti u plej-ofu, te možemo konstatovati da nas pravi fudbal u Srbiji tek čeka i da ćemo uživati u narednih mesec i po dana.

ŠTA NAS ČEKA U PLEJ-AUTU?

Kao i u borbi za Evropu. Neizvesnost do poslednjeg kola. Dva tima napuštaju „elitu“ i sele se u drugu ligu. Treći otpozadi ide u doigravanje za opstanak sa trećeplasiranim u Prvoj ligi Srbije. Pred star plej-auta u najtežoj poziciji su Rad i Jagodina, mada i to nije stoposto sigurno pred poslednje kolo regularnog dela sezone. Kada bi se sada napravio presek „građevinari“ i „ćurani“ bi imali po 12 bodova, a recimo trenutno najsigurniji Javor bi bio šest bodova ispred sa 18 bodova, što pred poslednjih sedam kola nije nedostižno. Slobodno možemo reći da u plej autu svi strepe, od „prvoplasiranog“ Javora do „fenjeraša“ Jagodine.

FOTO: STARSPORT
FOTO: STARSPORT

Jasno je da nas u oba dela takmičenja čeka veoma teška borba, a mi se nadamo da će proći u fer i sportskoj atmosferi, jer smo se u prošlosti nagledali svega i svačega u srpskom fudbalu…

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

PLEJA-OF DA SE RAČUNA TRENUTNA TABELA:

Crvena zvezda  41
Partizan             26
Čukarički           25
Borac Čačak      23
Radnički Niš     23
Vojvodina         22
Voždovac          20
Radnik Sur       19

[/stextbox]

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

PLEJ-AUT DA SE RAČUNA TRENUTNA TABELA:

Javor       18
Mladost  17
Metalac  16
OFK Bgd 14
Novi Pa  14
Spartak  13
Rad          12
Jagodina 12

Legenda: Bodovi osvojeni u regularnom delu sezone se dele sa dva.
Legenda: Timovi čiji je količnik bodova nedeljiv, to jest dobije se broj sa decimalom dobijaju poen više (ako je količnik recimo 12,5 ima 13
bodova.

 

[/stextbox]

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

SUPERLIGA 30. KOLO:

Nedelja od 16 časova:

Borac- Crvena zvezda
Jagodina – Javor
Metalac – OFK Beograd
Novi Pazar – Radnik
Partizan – Mladost Lučani
Rad – Radnički Niš
Spartak – Čukarički
Vojvodina – Voždovac

[/stextbox]

 

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter