3
Fudbal

VREMEPLOV: Rapsodija u plavom – put ka Mundijalu 2006. (VIDEO)

Objavljeno: 02.04.16 u 23:00

Ova priča nas vraća u kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine.

Počelo je ne tako slavno, pobedom od sao 3:0 nad nejakim San Marinom. Usledio je meč protiv Bosne i Hercegovine u Sarajevu. To je bio prvi meč ovih reprezentacija od raspada SFRJ. Završen je bez pobednika i bez golova. Reprezentacija SCG ni na tom meču nije pokazala obećavajujuću igru vrednu plasmana u Nemačku.

Ni drugi meč protiv najvećeg autsajedera u grupi, San Marina nije doneo velike promen. Za razliku od meča u tom gradu-državi, “plavi” su u Beogradu postigli dva gola više.

Prvu bolju partiju, izabranici selektora Ilije Petkovića pružili su u Belgiji, kada su golovima Kežmana i Vukića osvojili tri veoma važna boda.

(izvor: youtube/sp1873)

Meč protiv Španije na stadionu Crvene zvezde pred skoro 50 hiljada ljudi, poput onog meča sa BiH završen je bez pobednika i golova, ali je reprezentacija pokazala odličnu igru kao uvod za sjajne partije koje su usledile.

Istim rezultatom okončan je i drugi duel sa Belgijancima. U naredna dva meča sa Litvanijom ostvarene su dve pobede od po 2:0.

Meč protiv “crvene furije” na stadionu “Visente Kalderon” u Madridu predstavljao je prekretnicu u ovim kvalifikacijma. Dragoslav Jevrić je tada prvi i jedini put u ovom kvalifikacionom ciklusu morao da vadi luptu iz mreže, a glavni “krivac” za to bio je legendarni španski napadač Raul.

Međutim četa Ilije Petkovića je golom Mateje Kežmana uspela da osvoji važan bod i tako zadrži prvo mesto u grupi.

(izvor: youtube/Владимир Станковић)

Finiš kvalifikacija bio je veoma neizvestan.Uoči poslednjeg kola naša reprezentacija imala je 19, a drugoplasirani Španci 17 bodova. U Beogradu je gostovala selekcija Bosne i Hercegovine, a Španija je igrala sa poslednjeplasiranim timom na tabeli, San Marinom. Pored slabašnog protivnika Špancima je u prilog išla i gol razlika, našim momcima je trebao remi ili pobeda.

“Crvena furija” je svim silama krenula od samog početka i povela već u prvom minutu. U isto vreme počeo je i meč u Beogradu. U sedmom minutu utakmice, Duljaj je sa ivice šesnaesterca uputio centar šut, Žigić je glavom loptu spustio na samo dva metra od gola, na nju natrčava Kežman i dovodi “plave” u prednost, ispistaviće se do velike pobede i plasmana na Svetsko prvenstvo.

(izvor: youtube/sp1873)

Španije je rutisnki do vrha napunila mrežu San Marina, ali je na kraju morala da se zadovolji drugim mestom.

Ostaće upamćeno da je naša reprzentacija u ovom kvalifikcionom ciklusu imala najbolju odbranu koja je samo jednom “kapitulirala”, uz gol razliku 16-1, ali ono što je usledilo u Nemačkoj je za posebnu priču.

 

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006., kvalifikacije, grupa 7

Rezultati:

San Marino – Srbija i Crna Gora 0:3 (0:2)
(Vukić 4, Jestrović 15, 83)

Bosna i Hercegovina – Srbija i Crna Gora 0:0

Srbija i Crna Gora – San Marino 5:0 (1:0)
(Milošević 35, Stanković 46, 50, Koroman 53, Vukić  69)

Belgija – Srbija i Crna Gora 0:2 (0:1)
(Vukić 7, Kežman 60)

Srbiaj i Crna Gora – Španija 0:0
Srbiaj i Crna Gora – Belgija 0:0

Srbija i Crna Gora – Litvanija 2:0 (1:0)
(Ilić 18, Kežman 74)

Španija – Srbija I Crna Gora 1:1 (1:0)
(Raul 19, Kežman 68)

Litvanija – Srbija i Crna Gora 0:2 (0:1)
(Kežman 44, Vukić 85)

Srbija i Crna Gora – Bosna i Hercegovina 1:0 (1:0)
(Kežman 7)

Tabela: SCG 22, Španija 20, BiH 16, Belgija 12, Litvanija 10, San Marino 0

Igrači u kvalifikacijama: Jevrić, Ergić, Dragutinović, Duljaj, Vidić, Gavrančić, Koroman, Stanković, Kežman, Milošević, Vukić, P. Đorđević, Kovačević, Basta, N. Đorđević, Nađ, Žigić, Krstajić, Dudić, Ljuboja. Ilić, Stojković
Selektor: Ilija Petković

[/stextbox]

0
0

3 Komentara

  1. Jel ono posle Kezman,koji je skoro na svakoj utakmici strelac kasnije izgubi mesto zbog necijeg `kuma` rasnog strelca Pantelica? Pocetak kraja zbog kumovskih veza…Koja i dan danas traju kod nas,svako ima svog `kuma`…

    0
    0
    Odgovori
    • Imas lose pamcenje. Prvo, na tom SP Pantelic nije ni bio u reprezentaciji. Drugo, bio strelac na skoro svakoj utakmici? Pa sad, 5 golova na 10 utakmica nije bas toliki adut kad se zna da su od tih 10 utakmica 2 bile sa San Marinom.meni je mnogo impresivniji Vukicev ucinak od 3 gola koji su svi bili u vaznim utakmicama, kad se uzme u obzir da je Kezman napadac, a Vukic veznjak. I trece, nije Kezman izgubio mesto zbog nekog igraca vec zbog sebe. I to iz 2 razloga – lose igre posle SP i zato sto je napustio reprezentaciju pre poslednjeg kola.

      0
      0
      Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter