0
Domaći fudbal

FOTO: FK Crvena zvezda

PRIJATELJSTVO: Liverpul gost Crvene zvezde

Objavljeno: 25.03.16 u 14:40

Nakon transfera Marka Grujića, izdanka Omladinske škole Crvene zvezde, u Liverpul, saradnja Omladinskih škola Crvene zvezde i slavnog engleskog kluba nastavlja da se razvija.

Na adresu našeg kluba stigla je specijalna pozivnica iz akademije Liverpula. Direktor Omladinske škole Crvene zvezde, Dragan Mladenović, čak sedam dana je boravio u Engleskoj, gde se do tančina upoznao sa funkcionisanjem jedne od najpoznatijih svetskih akademija za razvoj mladih igrača.

– Dobili smo zvaničan poziv od Liverpula kao kluba da budemo gosti njihove akademije. Naravno, sa zadovoljstvom smo prihvatili poziv, pogotovo jer se uklapao u ono što sam planirao da uradim kao direktor Omladinske škole – obilazak akademija evropskih klubova. Želim da vidim gde je Crvena zvezda u odnosu na njih – počeo je priču Mladenović, nakon povratka u Srbiju.

– Bili smo u Liverpulu sedam dana, i svakodnevno smo prisustvovali treninzima i utakmicama mlađih kategorija, i upoznali smo se sa načinom rada u Engleskoj i uslovima u kojima rade. Obavili smo razgovore sa njihovim šefovima za više odseka – medicinski deo, skauting službe, odseka za infrastrukturu, itd. Videli smo sve ono što jedna akademija treba da ima. Infrastruktura je na savršenom nivou – imaju halu sa veštačkom travom, teretanu koja ima otprilike oko 800 kvadrata, 12 povezanih terena od kojih je jedan takođe sa veštačkom travom. To je zaista ogroman prostor. Naravno, obišli smo i deo gde trenira prvi tim, čuveni „Melvud“. On je odvojen nekih pet kilometara od akademije. Šta tek reći za uslove koje imaju prvotimci, počevši od centra za oporavak igrača, bazena, teretane, terena… To je jedan kompletan centar koji igrač nema potrebe tokom dana da napušta – objašnjava Mladenović.

FOTO: FK Crvena zvezda
FOTO: FK Crvena zvezda

Liverpul je, po rečima direktora Omladinske škole, zainteresovan za učešće na turniru koji bi organizovao naš klub.

– Pričali smo sa ljudima koji vode akademiju o mogućnosti da se napravi jedan turnir u kojem bi oni bili gosti Crvene zvezde. Plan je da se napravi turnir na kojem bi učešće uzeli igrači iz neke od mlađih kategorija Crvene zvezde i još tri ozbiljne evropske ekipe, a naša želja je da jedna od njih bude Liverpul. Igralo bi se u formatu mini-lige, svako bi igrao protiv svakoga, i na taj način bismo videli gde smo u odnosu na ozbiljne evropske klubove, makar po kvalitetu Omladinske škole – precizirao je Mladenović.

Iskustva koja su stekli tokom posete značiće i u pokušaju unapređenja Zvezdine Omladinske škole.

– Kod nas, realno, postoji šansa da se napravi veliki pomak u organizaciji treninga. Ne u smislu samog treninga, već na propratne stvari kao što su ekonomat, medicinska služba i služba za oporavak igrača. Crvena zvezda kao klub mora da napravi deo za medicinsku službu i teretanu, a prostor smo pronašli. Naša teretana će, naravno, biti skromnija od Liverpulove koja se prostire na 800 kvadrata, ali će podići nivo rada u samoj Omladinskoj školi. Te segmente moramo mnogo bolje da organizujemo i da ih podignemo na viši nivo. Aparati koje koristi Liverpulova Omladinska škola ni naš prvi tim nema. Ali, došli smo do zaključka da od svih silnih aparata koje imaju, koriste samo jedan. Zove se „Game ready“. On je pokazao izvanredne rezultate, i košta 2500 evra.To je najnoviji aparat u oblasti medicine. Posle bilo koje povrede mišića, 70% mišića se oporavi u prvih 24 časa. To je nešto što možemo da priuštimo sebi, jer to je aparat koji oni koriste i kada idu na gostovanja. Sve u svemu, fenomenalno iskustvo koje će nam mnogo značiti u daljem radu – zaključio je Dragan Mladenović.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter