0
Fudbal

VREMEPLOV: Kostarika – reprezentacija koja je zadivila fudbalski svet (VIDEO)

Objavljeno: 21.03.16 u 21:02

Ljubitelji fudbala su sa nestrpljenjem iščekivali početak Mundijala u Brzilu 2014. godine, ali se nisu nadali da reprezentacija jedne male zemlje iz Srednje Amerike da kao potpuni autsajder dogura do četvrtfinala.

Reprezentacija Kostarike se na Svetsko prvenstvo u Brazilu plasirala kao drugoplasirana u severnoameričkoj kvalifikacionoj grupi iza reprezencije SAD.

Na Mudijalu, Kosta Rika je bila smeštena u grupu D sa timovima Italije, Engleske i Urugvaja. Naravno niko im nije davao šanse da će uzeti bar bod na turniru i biti ravnopravan rival protivnicima, ali je ekipa koju je sa klupe predvodio Kolumbijac Horhe Luis Pinto uspela da demantuje sve fudbalske znalce i stručnjake.

Prvi rival je bio Urugvaj, trećeplasirana nacija sa Mundijala u Južnoj Africi 2010. godine. Poveli su “Urusi” golom Kavanija u 24. minutu, ali je onda u drugom poluvremenu Kostarika zaigrala kao nikada do tad. U 54. minutu rezultat poravnava Džoel Kembel, da bi tri minuta kasnije “Los tikosi” golom Durantea preokreću rezulatat i najavljuju veliko iznenađenje, koje je zapečatio Urena u 84. minutu.

(izvor: youtube/García Cedeño)

Sledeće “zrtva” Kostarikanaca bila reprezentacija Italije, večiti favorit za svetski tron. U tom meču “Azuri” kao da nisu igrali shodno svojim mogućnostima  i prepustili su rivalu da diktira tempo. To im se na kraju obilo o glavu, jer je kapiten Kostarike, Brajan Ruiz matirao Bufona minut pre kraja prvog dela, što se kasnije ispostavilo i za konačni rezultat utakmice.

(izvor: youtube/Gorilla Logic)

Sa dve vezane pobede i šest osvojenih bodova, Kostarikanci su čvrsto držali prvo mestu u grupi, a u poslednjem duelu protiv Engleza u kome nije golova, tu dominaciju su i potvrdili.

Usledio je meč osmine finala protiv reprezentacije Grčke. Ruiz je u 52. minutu  dovoeo “Los tikose” o prednosti. Kostarika je od 66. minuta igrala sa igračem manje zbog isključenja Duartea. Sve je izgledalo da će se meč završiti u 90 minuta, ali je Papastatopulos u prvom minutu nadoknade vremena savladao Kejlora Navasa u meč odveo u produžetke. Dodatnih 30 minuta prošlo je bez pogodaka, pa se pristupilo izvđenju jedanaesteraca.Više sreće na penal ruletu imala je Kostarika i tako napravila još jedno iznanđenje i ostavrila istorijski uspeh, plasman ,među osam najboljih reprezentacija na svetu.

(izvor: youtube/ Anderson Arteaga)

Ipak, u četvrtfinalu izabranici Horea Pinta su stali, jednostavno nisu više imali snage. Meč protiv Holandije ličio je na igru „viktorije“ ispred gola Navasa. Međutim, Roben i drugovi nisu ni posle 120 minuta igre uspeli da postignu gol. Sreća ovog puta nije bila naklonjena borbenoj reprezentaciji Kostarike. Holanđani su rezultatom 4:3 bili bolji sa bele tačke i na taj način prekinuli jednu lepu fudbalsku bajku na Mundijalu u Brazilu.

(izvor: youtube/ Abdullah Al Muslim SHETU)

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

SP u fudbalu, Brazil 2014

Grupa D:

Urugvaj – Kostarika 1:3 (1:0)
Italija – Kostarika 0:1 (0:1)
Kostarika – Engleska 0:0

Osmina fnala:

Kostarika – Grčka 1:1 (0:0), pen. 5:3

Četvrtfinale:

Holandija – Kostarika 0:0, pen 4:3

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter