0
Fudbal

FOTO: YouTube/Printscreen

VREMEPLOV: Noć u kojoj su Mijatović i Stanković utišali Maksimir i Jugoslaviju poslali na EP (VIDEO)

Objavljeno: 14.03.16 u 00:17

Vremeplov nas vraća u 1999. godinu, najtežu za SR Jugoslaviju, ali veoma lepu za fudbal u njoj.

Uveliko su počele kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Holandiji i Belgiji kada je NATO odlučio da u agresiji pod nazivom „Milosrdni Anđeo“ bombarduje tadašnju SR Jugoslaviju. Pod komadantskom palicom Vujadina Boškova naš tim je dobro gurao kroz 8. grupu kvalifikacija u kojoj su još bile selekcije Hrvatske, Republike Irske, Makedonije i Malte. Rat nije omeo našu selekciju da korača ka Holandiji i Belgiji, mada, ruku na srce, nije moglo bez drame. Te godine prvi put su „koplja“ ukrstile reprezentacije Jugoslavije i Hrvatske, dva ljuta rivala. U Beogradu je bilo 0:0, posle famoznog nestanka struje na Marakani, dok je meč na Maksimiru bio odlučujući za dve selekcije.

To je bilo poslednje kolo. Jugoslavija je gostovala u Zagrebu, a situacija je bila takva da je naš tim pobeda vodila dalje, a remi u baraž, dok je Hrvatima igrala samo pobeda. Svoju šansu za direktan plasman na EP tražila je Republika Irska kojoj je bilo potrebno da savlada Makedoniju u Skoplju, a Jugoslavija ne pobedi na Maksimiru. I nije pobedila, bilo je 2:2, ali je otišla na EP zahvaljujući remiju Makedonije sa „ostrvljanima“.

Hrvati su polagali velike nade, jer su imali sjajn tim, baš kao i mi, ali i vetar u leđa više od 30 hiljada gledalaca. Počelo je dobro za „vatrene“, igrao se 20 minut kada je Alen Bokšić savladao Ivicu Kralja. Ipak, pravi šok za domaćina dogodio se u periodu od 25. do 31. minuta. Oba puta u glavnoj ulozi Siniša Mijalović. Dva centaršuta i golovi glavom, prvo Predraga Mijatovića sjajnim udarcem potiljkom, a potom i Dejana Stankovića, čija se lopta izmigoljila iz ruku Dražena Ladića i završila u mreži za velikih 1:2. Do kraja prvog dela igre naš tim je ostao sa deset igrača, pošto je Zoran Mirković isključen zbog hvatanja Roberta Jarnija za nezgodno mesto.

Hrvati su pristisli u drugih 45 minuta, a već u 47. minutu preko Marija Stanića stigli do 2:2. Nastavili su sa pritiskom, ali je tada neverovatan bio Ivica Kralj i naš tim je izborio remi. Nastalo je veliko slavlje na Maksimiru, a „eksplozija“ se dogodila kada je stigla informacija da su Irci stali u Skoplju 1:1 golom Stavrevskog u 90. minutu.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

HRVATSKA – JUGOSLAVIJA 2:2 (1:2)

Strelci:

Bokšić 20, Stanić 47 – Mijatović 26, Stanković 41.

Stadion: Maksimir. Sudija: Garsija Aranda (Španija).

HRVATSKA: Ladić – Rukavina, Jarni, Tudor, Jurić – Soldo, Stanić, Asanović, Kovač – Šuker i Bokšić. Igrali su koš: Bišćan, Rapaić, Šimić.
Selektor: Ćiro Blažević.
JUGOSLAVIJA: Kralj – Mirković, Mihajlović, Đorović, Đukić – Jokanović, Nađ, Stanković, Stojković – Mijatović i Milošević. Igrali su još: Bolić,
Drulović i Savićević.

[/stextbox]

(Izvor: YouTube/Fudbalski savez Srbije)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter