0
Evropske lige

FOTO: Barcelona FC/Twitter

HOTSPORT ANALIZA: Šta su sve velikani najjačih liga uradili u letnjem prelaznom roku da bi skinuli Barsu sa trona LŠ!? (ANKETA)

Objavljeno: 03.09.15 u 16:55

Iza nas je još jedno uzbudljiv prelazni rok na letnjoj pijaci, a kao već po starom pravilu “stare poznate trošadžije“ i sada su na vrhu lestvice. Analiziramo kupovinu klubova iz pet najjačih liga Evrope koji će ove godine pokušati da se domognu najpre domaće, a potom i evropske titule. 

Vodeći timovi iz Primere, Premijer lige, Bundeslige, Serije A i Lige 1 ovog leta su ukupno potrošli 1,237 milijardi evra na svoja pojačanja. Najviše je potrošio Mančester siti (204,4 miliona), a drugi je Mančester junajted sa 139,5. 

Zanimljivo, gotovo svaki jači evropski tim ove sezone mogao bi da ima problema na poziciji napadača, pošto većina klubova je upravo na toj poziciji ostala “kratka“. Barsa je ostala bez Pedra, Real Madrid nije doveo nijednog novog napadača, Bajern Minhen takođe, Siti je doveo krila, Junajted može da računa samo na Runija i Marsijala, Arsenal na Žirua. Jedini timovi koji su ostali sa istim brojem golgetera su Čelsi, Juventus, PSŽ i Atletiko Madrid.

Premijer liga 

Mančester siti – 204,4 miliona evra 

Moglo bi se reći da je Siti ovog leta izuzetno pametno kupovao, iako je ponovo potrošio najviše para. Za razliku od prethodnih godina kada su “građani“ kupovali i ono što im treba i ono što im skoro ne treba (Skot Sinkler, Džek Rodvel, Džolion Leskot, Najdžel de Jong), Manuel Pelegrini je ojačao najbitnije pozicije u timu. Otamendi je pojačao poslednju liniju odbrane, dok su kao ofanzivni i to još kako polivalentni igrači dovedeni – Rahim Sterling (63 miliona) i Kevin de Brujne (75). Jedini eventualni problem moglo bi da bude to što je otišao Edin Džeko u Romu, pa je uz Aguera jedini pravi špic Vilfred Boni. 

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Mančester junajted – 139,5 miliona

Menadžer Van Gal je napravio radikalne rezove i moglo bi se reći da će mu ipak biti potrebno malo vremena da uigra svoj tim. U odnosu na period pre njegovog dolaska prošlog leta, u starnih 11 ostali su još samo Vejn Runi, Kris Smoling i Huan Mata. Na Old traford su stigli Marsijal (59 miliona + 20 bonusa), Memfis Depaj 22,5, Šnajderlin 25, Švajnštajger 14 i Darmijan 14,3. Van Gal u napadu takođe ima samo dva napadača – Runija i novajliju Marsijala što bi mogao da bude problem u sistemu rotacije pošto se Van Gal odrekao i Van Persija i Ćićarita, dok je Falkao otišao u Čelsi.

Čelsi 83,4 miliona 

Početak sezone pokazao je da Murinjov tim nije jak kao prošle sezone i da je Portugalac bio u pravu kada je tražio pojačanja. Iako je uspeo da dovede dobrog drugog goolmana Asmira Begovića, Murinjo sigurno žali što defanzivnu liniju nije jače pojačao. Iako je dugo želeo Stounsa iz Evertona, Čelsi je na kraju doveo Đilabođija iz Nanta, kao i Babu Rahmana iz Augzburga na levom beku. Najveće pojačanje definitivno je Pedro (27 miliona), a pored njega napad je pojačao i Falkao. 

FOTO: chelseafc.com
FOTO: chelseafc.com

Arsenal 

Arsen Venger takođe ima za čime da žali pošto se čitavog leta spekulisalo da će dovesti napadača, ali na kraju ni Benzema ni Kavani nisu stigli na Emirate, ostao je samo Žiru, uz povređenog Velbeka koji je češće igrao po boku. Volkot je ipak pokazao da mu nije prirodno da igra kao sam u špicu napada. Jedino pravo i veliko pojačanje Arsenala jeste Pert Čeh. Ostatak tima se neće mnogo razlikovati u odnosu na prošlu sezonu. 

Primera

Barselona – 51 milion 

U Barseloni nije bilo toliko uzbudljivo ovog leta, a to bi ovaj put moglo da košta Katalonce. Najveći problem za Luisa Enrikea jeste činjenica da su klub napustili Ćavi i Pedro, a potom i Montoja, kao i nekoliko članova Barselone B i igrača koji su bili na pozajmicama – Đerar Delofeu, Denis Suarez, Adama Traore, Aleks Song. Podsetimo, novajlije Arda Turan i Aleks Vidal nemaju pravo nastupa do januara, tako da Luis Enrike nema adekvatan ruster za rotaciju. Mesi, Suarez i Nejmar su jedini napadači, Rafinja igra “gore“ po potrebi, pa je Enrike bio primoran da u prvi timu prekomanduje Sandra i Munira. 

FOTO: fcbarcelona.com
FOTO: fcbarcelona.com

Real Madrid – 86 miliona

Propao transfer Davida de Hee najveća je rak rana za Florentina Pereza i Rafu Beniteza. Kako se oseća naslednik Kasiljasove jedinice Kejlor Navas kog su od 23:55, 31. avgusta ubeđivali da sedne u avion za Mančester!? Da stvar bude još smešnija, vodeći madridski mediji danas su na svojim naslovnicama objavili “Perez se javno izvinjava Navasu“. Najveće pojačanje je Mateo Kovačić (32 miliona iz Intera) koji je pojačao vezni red zajedno sa povratnikom Kasemirom (povratak iz Porta za 7 miliona) posle odlazaka Samija Kedire i Lukasa Silve. Pored njega tu je i desni bek Danilo koji je za 31.5 milion stigao iz Porta i trenutno je prvi izbor ispred Karvahala. Kao i većina trenera u ovom trenutku, i Benitez ima istu glavobolju – samo dva prava napadača po prirodi – Benzemu i Hesea. 

de-hea-kasiljas

Atletiko Madrid – 139,5 miliona

Dijego Simeone je od španskih timova bio najaktivniji ovog leta. Ponovo je osvežio tim, prodao Mandžukića, Mirandu, Ardu Turana i Raula Garsiju, a vratio Filipea Luisa i Olivera Toresa i kupio Stefana Savića, Vijeta, Karaskoa i Džeksona Martineza. Zanimljivo, Atletiko je klub koji je na trećem mestu po potrošenom novcu na letošnja pojačanja – 139,5 miliona evra. 

Valensija – 137 miliona 

Poput Atletika, i Valensija je potrošila veliku sumu novca, a najviše za otkup ugovora Alvara Negreda (iz Sitija za 27 miliona) i Rodriga (iz Benfike za 30 miliona), koji su prošlu godinu proveli na pozajmicama na Mestalji. Pored toga, Valensija je dovela dvojicu perspektinih 21-godišnjaka iz Benfike – Žoaa Sansela i Andrea Gomesa (obojica po 15 miliona), dok je Mina iz Selte plaćen 10 miliona. 

Bundesliga 

Bajern Minhen – 86 miliona

Pep Gvardiola je pojačao vezni red dovođenjem Artura Vidala iz Juventusa za 37 miliona, dok je krilni napadač Daglas Kosta stigao za 30 miliona. U napadu će konkurenciju pojačati takođe novajlija iz Juventusa Kingsli Koman koji je stigao za 7 miliona na pozajmicu uz opciju da njegov ugovor bude otkupljen za 21 milion. Problem za Gvardiolu mogle bi da budu štoperske pozicije, pošto je Dante prešao u Volfsburg, Badštuber konstantno ima problema sa povredama, pa su kao centralni bekovi ostali samo Boateng i Benatija. 

FOTO: www.ca2015.com
FOTO: www.ca2015.com

 Bajer Leverkuzen 

Aspirindžije su najveći posao odradile prodajom Sona u Totenhem za sumu od 32 miliona evra. Umesto njega stigao je iskusni Ćićarito za 12 miliona. Takođe, Papadopulos iz Šalkea je pojačao poslednju liniju, dok je Gonzalo Kastro otišao u Borusiju Dortmund.

Serija A

Juventus – 115, 9 miliona

Iako na prvi mah ne deluje tako, prvak Italije u ovom roku je potrošio 115,9 miliona evra na svoja pojačanja. Najskuplje je – Paolo Dibala iz Palerma za 32 miliona + 8 bonusa. Mario Mandžukić je došao za 19 miliona, Simone Zaza iza Sasuola za 18, Aleks Sandro iz Porta za 26, Ernaneš iz Intera za 11, dok je Huan Kuadrado došao za 1,5 na pozajmicu. Najveći problem za Masimilijana Alegrija svakako su odlasci Andree Pirla, Artura Vidala i Karlosa Teveza. Ipak, Alegri ima dovoljno veliki roster i na svakoj poziciji po dva kvalitetna igrača..

Roma 

Rimljani nisu mnogo novca potrošili pošto su glavna pojačanja stigla na pozajmicu – Vojčeh Ščesni, Lukas Dinje, Edin Džeko i Mohamed Salah uz mogućnost otkupa na kraju sezone. 

Liga 1

PSŽ 

Glavno i najveće pojačanje Parižana biće Anhel di Marija koji je konačno stigao za sumu od 63 miliona evra. Pored njega, veliko pojačanje mogao bi da bude i levi bek iz Monaka Lejvin Kurzava (25 miliona), dok je Johana Kabaja zamenio Stambuli iz Totenhema za osam miliona. Kada pogledamo tim Lorana Blana, ukoliko svi budu zdravi i na broju, Parižani bi ove sezone mogli da naprave konačno korak  više, pošto su poslednjih godina redovno dolazili do 1/4 finala LŠ, dok se titula u Ligi 1 ne dovodi u pitanje.

Koliko novca je potrošeno u prelaznom roku
Koliko novca je potrošeno u prelaznom roku

 

Ko je glavni favorit da osvoji titulu u Lige šampiona?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter