10
Domaći fudbal

VREMEPLOV: Pele i drugovi: Nećemo da igramo sa Partizanom, hoćemo u Kragujevac! (FOTO)

Objavljeno: 16.08.15 u 17:46

Davne 1969. godine, brazilski klub Santos, za koji je tad igrao i čuveni Pele, krenuo je na letnju evropsku turneju, na red je došla i Jugoslavija, u planu je bilo da se igraju utakmice sa – Crvenom Zvezdom, Partizanom, Dinamom i Hajdukom, ali planove je poremetio tada novajlija u prvoj ligi – Radnički iz Kragujevca. 



Brazilci su dosli u Beograd uoči utakmice između Partizana i Radničkog i imali su šta da vide, Radnički je tada praktično razbio „crno-bele“ na JNA rezultatom 4:1, što se smatra najvećom pobedom u istoriji kluba.

Brazilci su bili u čudu! „Ko je ovaj tim?“, ,,Gde je taj Kragujevac“?, i tako su rešili da umesto meča sa Partizanom, odigraju meč sa Radničkim! U Kragujevcu!

Najveći fudbalski meč ikada u Šumadiji, odigran je 15.09.1969.godine, igrali su – Radnički i Santos. 

FOTO: kaldrmaskragujevac.rs/
FOTO: kaldrmaskragujevac.rs/

Koliko je gledalaca bilo na „Čika Dači“ ni danas nije moguće tačno, ali u monografiji FK Radnički piše da je bilo oko 6 hiljada ljudi.

Tog popodneva bio je i strašan pljusak, ali ništa nije moglo da poremeti fudbalsku magiju u Kragujevcu. Rezultat je bio nestvarnih 4:4, a golove su postigli: Edu 0:1, V. Nikolić 1:1, Edu 1:2, Edu 1:3, Paunović 2:3, Paunovski 3:3, Paunovski 4:3, Pele 4:4.

Jedan od kurioziteta koji prate ovaj meč, bio je taj, da je dogovoreno da rezultat bude 3:3, ali su „naši“ na kvarno dali četvrti gol, pa je usledila Peleova „fudbalska samba“, kada je predriblao čitavu postavu i golmana, i dao gol, te tako spasao dvostrukog svetskog prvaka od sigurnog poraza.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

Sastav timova:
Radnički: Knežević, Vešković (Dimovski), Rajković, Radivojević, Matić, Živadinović, Dimitrijević, Žabarac, Stojović (Stefanović), Paunović, Nikolić (Živanović), Milovanović (Paunovski)
Santos: Gilmar, Ramos, Delgado, Turnao, Lima, Glodoaldo (Leo), Žoel, Mauelo Maria, Negreiros (Nene), Edu, Pele i Abel.

[/stextbox]

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta

1
1

10 Komentara

  1. Kako oteta, Peksoni, nemojte lagati sebe. Gledao sam utakmicu Partizan-Real i mogu reci da ih je Real u dobrom delu meca razbio, primili ste sramotne golove.

    0
    0
    Odgovori
  2. Konačno neki tekst o ovome, slušam o tom događaju od treće godine, o razbijanju Partizana i Peleovom driblanju celog tima na kraju utakmice..zanima me ako neko može da potvrdi da li je tačna informacija da smo u tim ubacili nekoliko Nišlija 6+5 da je bio sastav Kragujevčani-Nišlije jer smo navodno sa njima igrali u sledećem kolu pa su bili tu da se pojačamo za Santos..to je urbana legenda iz Kragujevca pa me zanima da li neko može da potvrdi tu informaciju 😀

    0
    0
    Odgovori
  3. Zabranjena istina, istorija sve je zabranjeno. Ne sme niko da piše kako je najbolji tim sveta kome je oteta titula KEŠ a 1966, i kome je zabranjeno da dalje igra zajedno proterane Partizanove bebe

    jer je u nikad jačem meču na ovim prostirima razbijen veliki Mančester sa tada samoproglašenim najboljim igračima sveta Bobi Čarlton, Džordž Best i osvajačima SP (prevara)

    Ko bi osvajao KEŠ od 66 pa nadalje matori frankov real ili partizan????

    Kome nije jasno kako od 66 do 76 nije osvojena titula, tim od 0 i Džajina Cz…

    Vasketov AJax…

    Stalno Partizanove bebe u svim sportovima…

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter