Davne 1969. godine, brazilski klub Santos, za koji je tad igrao i čuveni Pele, krenuo je na letnju evropsku turneju, na red je došla i Jugoslavija, u planu je bilo da se igraju utakmice sa – Crvenom Zvezdom, Partizanom, Dinamom i Hajdukom, ali planove je poremetio tada novajlija u prvoj ligi – Radnički iz Kragujevca. Brazilci su dosli u Beograd uoči utakmice između Partizana i Radničkog i imali su šta da vide, Radnički je tada praktično razbio “crno-bele” na JNA rezultatom 4:1, što se smatra najvećom pobedom u istoriji kluba.

Brazilci su bili u čudu! „Ko je ovaj tim?“, ,,Gde je taj Kragujevac“?, i tako su rešili da umesto meča sa Partizanom, odigraju meč sa Radničkim! U Kragujevcu!

Najveći fudbalski meč ikada u Šumadiji, odigran je 15.09.1969.godine, igrali su – Radnički i Santos. 


FOTO: kaldrmaskragujevac.rs/

FOTO: kaldrmaskragujevac.rs/

Koliko je gledalaca bilo na „Čika Dači“ ni danas nije moguće tačno, ali u monografiji FK Radnički piše da je bilo oko 6 hiljada ljudi.

Tog popodneva bio je i strašan pljusak, ali ništa nije moglo da poremeti fudbalsku magiju u Kragujevcu. Rezultat je bio nestvarnih 4:4, a golove su postigli: Edu 0:1, V. Nikolić 1:1, Edu 1:2, Edu 1:3, Paunović 2:3, Paunovski 3:3, Paunovski 4:3, Pele 4:4.

Jedan od kurioziteta koji prate ovaj meč, bio je taj, da je dogovoreno da rezultat bude 3:3, ali su „naši“ na kvarno dali četvrti gol, pa je usledila Peleova “fudbalska samba”, kada je predriblao čitavu postavu i golmana, i dao gol, te tako spasao dvostrukog svetskog prvaka od sigurnog poraza.

 

Sastav timova:
Radnički: Knežević, Vešković (Dimovski), Rajković, Radivojević, Matić, Živadinović, Dimitrijević, Žabarac, Stojović (Stefanović), Paunović, Nikolić (Živanović), Milovanović (Paunovski)
Santos: Gilmar, Ramos, Delgado, Turnao, Lima, Glodoaldo (Leo), Žoel, Mauelo Maria, Negreiros (Nene), Edu, Pele i Abel.

Piše: Marko Plavšić, saradnik HotSporta