0
Domaći fudbal

FOTO: HOTSPORT

ZLATNI ‘ORLIĆI’ POSTAJU STUDENTI: Sport i obrazovanje su put koji svi mladi treba da slede! (FOTO) (VIDEO)

Objavljeno: 29.06.15 u 19:02

U okviru realizacije Projekta promocije znanja i razvoja ličnosti sportiste u elitni deo društva Alfa BK univerzitet ugostio je deo tima svetskih šampiona u fudbalu i uručio im stipendije za studiranje na Fakultetu za menadžment u sportu u okviru ovog univerziteta. Posle zvaničnog dela, članovi naše zlatne ekspedicije odgovarali su na veoma interesantna pitanja novinara i studenata Alfa univerziteta.

Uz slogan ‘Uvek prvi’ Alfa BK univerzitet dodelom stipendija zlatnim ‘orlićima’ zahvalio im se na velikom uspehom kojim su obradovali celu naciju i osvetlali ime Srbije u svetu. Članovi porodice Karić ugostili su četvoricu fudbalera kojima su obaveze dozvolile da prisustvuju: Predraga Rajkovića, Vukašina Jovanovića, Marka Grujića i Filipa Manojlovića, kondicionog trenera Petra Milčanovića, tim-menadžera Dušana Gelića i selektora Veljka Paunovića.

Tim povodom, šampionima i prisutnim studentima video porukom obratio se Bogoljub Karić, osnivač Alfa BK univerziteta.

(youtube / KARIC fondacija)

‘Novopečeni’ studenti izrazili su veliku zahvalnost dobijenim stipendijama i podsetili da svaki vrhunski sportista, pored uspeha na terenu, trebalo bi da stekne i adekvatno fakultetsko obrazovanje.

– Ovo mi znači puno i pomaže da upišem fakultet. Znamo da je sportistima inače veoma teško da se profesionalno bave sportom i školom u isto vreme, tako da mislim da će nam ovo pomoći da budemo uspešni i na polju školskog obrazovanja. Obrazovanje je zaista bitno – rekao je najbolji mladi golman sveta Predrag Rajković, a onda uputio jasnu poruku deci:

– Učite školu i igrajte fudbal!

Njegov saigrači u Crvenoj zvezdi i omladinskoj reprezentaciji Filip Manojlović i Marko Grujić bili su sličnog mišljenja.

– Posle srednjih škola mnogo je bitno da upišemo neki fakultet i da nastavimo da se obrazujemo pored fudbala. Ova stipendija mi mnogo znači i prezadovoljan sam zbog ovoga. Moja poruka mladim generacijama je da se ne zezaju sa školom, rezultati u sportu će doći sami po sebi – poručio je Filip Manojlović.

– Koliko god sam imao mogućnosti, pokušavao sam uporedo da idem i na fudbal i u školu. Završavam četvrtu godinu sportske gimnazije i sigurno ću nastaviti dalje obrazovanje – izjavio je Marko Grujić.

 

FOTO: HOTSPORT
FOTO: HOTSPORT

Selektor Veljko Paunović poručio je da je obrazovanje osnova za stvaranje vrhunskih sportista i podsetio da su strast i želja nužno potrebni za ostvarivanje velikih rezultata.

– Mnogo je značajna ova stipendija jer mislim da svi sportisti treba da imaju da nastave svoje obrazovanje kada završe srednju školu. Vrhunski sportista treba da bude kompletna ličnost, a put do toga je upravo preko obrazovanja. Treba sticati veća saznanja, da nastave da razvijaju svoju svest i da vode računa o svom telu. Sportu treba prići sa ljubavlju, koja prerasta u strast, jer za vrhunske uspehe nije dovoljno samo da se trenira, već treba da postoji ogromna želja. Samo tako će svako doći do svog maksimalnog potencijala – istakao je Veljko Paunović.

intervju  Svedoci smo da pored fakultetskog obrazovanja, treneri potenciraju različite vrste edukacije sportista, od poseta pozorištu, do čitanja knjiga. Selektor Paunović potencirao je molitve pred utakmice, imao fenomenalne motivacione govore, a zanimalo nas je da li postoje još neki metodi koje tek planira da upotrebi.

– Ovaj uspeh je produkt rada kompletnog tima reprezentacije. Sakupili smo ljude koji cene iste vrednosti i imaju zajedničke ciljeve – da budemo najbolji. Iz toga proizilazi da momcima služimo kao servis, da im dajemo sve što im je potrebno da uspeju. Da igraju kao tim, da ispune svoj individualni talenat u sklopu tima, jer je to u reprezentaciji najviše manifestovano –  rekao je Paunović, a onda otkrio kakav odnos su izgradili sa igračima.

– Uvek smo se trudili da igramo zajedničke igre. Sa momcima smo imali direktnu komunikaciju, napravili smo hijerarhiju gde postoje kapiteni, na čelu sa Rajkovićem i Maksimovićem. Njih pitamo šta im treba, on nam prenose stav igrača, zatim stručni štab sedne i dogovori se koje je najbolje rešenje i to im ponudimo. Ukoliko se slože, idemo napred! Metod je bio pristup svakom problemu i korišćenje svake moguće tehnologije i metodologije. Komunikacija je ključ. Radili smo sve najbolje što možemo, a verujte da možemo još mnogo bolje. Tek smo počeli! – glasila je jasna poruka Veljka Paunovića.

FOTO: HOTSPORT  Zajednička fotografija svetskih šampiona sa studentima
FOTO: HOTSPORT Zajednička fotografija svetskih šampiona sa studentima

Dotakli smo se i teme jedanaesteraca i sada već čuvene serije protiv Amerikanaca. Golman Predrag Rajković tada je u šestoj seriji tražio da šutira odlučujući penal, ali je promašio, pao na kolena i glavu prekrio dresom. Teški momenti su bili pred njim.

– Mislio sam tada da ću da rešim utakmicu, bio sam spreman na to. U poslednjem trenutku sam promenio stranu i ispalo je loše. Ali brzo sam se psihički vratio posle toga i uspeo sam da odbranim penal. Nisam izgubio samopouzdanje i da je trebalo u finalu, šutirao bih ponovo – rekao je Rajković za HotSport.

Ipak, kada smo selektora upitali istu stvar, bio je malo oprezniji. Tada je, kaže, naučio životnu lekciju i neće se ponovo ‘opeći na istoj vatri’.

– Tada sam rekao Rajkoviću: ‘odbrani penal i šutiraćeš’, reagovao sam emotivno i ipak mu dozvolio. Gledano sa tehničko-taktičkog aspekta, to je bila moja greška. Jer ako golman promaši, verovatno će biti veoma razočaran, a to nikako nije dobro ako treba da brani još četiri ili pet penala. Uzeo sam taj rizik na sebe i naučio lekciju da sledeći put to ne uradim. Ali ću Rajku dati da šutira sledeći put, tek kada dođe njegov red da izvodi 11. penal. To sam rekao i njemu pred saigračima, ali da nas sledeći put posluša i postigne gol, jer smo mu svi rekli da ne šutira u taj ugao – rekao je Veljko Paunović.

(youtube / HOT SPORT)

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter