4
Fudbal

FOTO: .fifa.com

PONOS NACIJE: Srbija je šampion sveta!

Objavljeno: 20.06.15 u 09:15

Fudbalska reprezetnacija Srbije osvojila je Svetsko prvenstvo U20 u Novom Zelandu pobedivši Brazil sa 2:1 u finalu u Ouklandu.

Nije bilo lako, bilo je za infarkt. Ipak, krenimo od samog starta…

U 10. minutu meča, nakon uvodnog ispitivanja snaga, viđena je prva verlika šansa. Nakon kornera, lopta se odbila na rub kaznenog prostora pravo na nogu Žoanu Karlosu koji je „zapalio“ iz sve snage, ali je Rajković bio siguran.

Ravno 10. minuta kasnije, dakle u 20. minutu, Gabrijel Žesus je kao tenk probio po desnom krilu, odakle je i šutirao, pošteno zagazivši u kazneni prostor našeg tima. Ipak, Rajković je ponovo pokazao da je na visini zadatka. U nastavku akcije, iz kornera je probao glavom Lusao, ali je lopta otišla tik pored stative.

 Prvi ozbiljniji napad Srbija je izvela u 29. minutu meča, kada je Živković proutrio loptu saigraču koga je pokosio defanzivac Brazila. Izgledalo je kao start za karton, ali sudija je bio štedljiv na žutoj boji u džepu. Iako „Orlovi“ nisu šutirali iz ovog napada, model za kvalitetnu rolu se pokazivao u tim momentima.

Model igre preko bokova.

U 34. minutu Gajić je odlučio da oproba svoj udarac sa nekih 30-ak metara. Ipak, njegov šut savladao je golman Žean. Selekcija „Karioka“ je tokom prvih pola časa igre imala terensku inicijativu, ali „Orlovi“ nisu gubili kontrolu nad susretom, iako su diktiranje tempa prepustili protivniku.

U 43. minutu Ivan Šaponjić našao se iskusa sa desne strane gola Brazila u solidnoj poziciji, ali je toliko traljavo šutirao, da sve to nije izgledalo kao šansa vredna spomena. A onda, u foto-finišu prvog poluvremena, viđena je prva prilika za Srbiju iz reda „100%“. 

Nakon kornera Sergej Milinković Savić je glavom pokušao da savlada Žeana, ali je sjajan šut čuvar mreže „Karioka“ ipak pretvorio lak plen.

Kako je krenulo drugo poluvreme, Brazil je došao do najizglednije šanse na meču. Nakon jednog prodora po boku došlo je do gužve u kaznenom prostoru Srbije, naši su ispucali, ali samo na nogu Danila koji je gađao iznad prečke.

U 60. minutu viđena je kolosolna prilika za Srbiju. Maestralni Živković, bez dileme najbolji igrač Srbije na turniru, proturio je loptu Gajiću koji je ostao oči u oči sa golmanom Brazila ali je njegov potez osujećen.

U 66. minutu meča „Karioke“ su pripretile na identičan način kao i na startu drugog dela igre. Naime, posle jedne loše ispucane lopte odbrambenih igrača Srbije, „bubamara“ je završila na nozi navalnih igrača Brazila, ali oni ponovo nisu bili dovoljno precizni.

A onda u 70. minutu Mandić donosi vođstvo Srbiji! Sve se dogodilo nakon feonomenalne akcije u kojoj je ponovo „kumovao“ Andrija Živković koji je „izbacio“ saigrača na desnom krilu, a on je centrirao u sredinu, pravo na nogu Mandića!

Međutim, radost „Orlova“ brzo je utišana pošto je u 73. minutu Braul lako izjednačio preko Andreasa Pereire. On je prošao kao kroz puter kroz odbranu naše selekcije, izlomivši kičmu gotovo kompletnom timu Srbije.

Posle primljenog gola, Srbije je dramatično pala u igri pošto im je ekspresno primljen pogodak poremetio koncepciju. Ipak, do isteka 90. minuta uspeli su naši igrači da dođu sebi i stanu na loptu. Uprkos tome, u samom finišu meča, tačnije u nadoknadi vremena, Brazil je iz korne mogao do trofeja. Rajković je, ipak, bio na visini zadatka i susret je otišao u produžetke koje će „Orlovi“ igrati već četvrti put.

Stisli su nas ponovo Brazilci, a u  Ouklandu je kao za inat u tim trencuima počeo jak pljusak. Pleli su mrežu, ali bez nekih konkretnijih rezultata.

U 105. minutu meča Brazilci su imali možda i najbolju priliku na meču. Odradili su munjevitu kontru, dvojica igrača „Karioka“ izigrali su kompletnu odbranu „Orlova„, nekoliko puta su šutirali ka praznom golu već savladanog Rajkovića, ali su naši igrači ipak uspeli da pošalju loptu na tribine i spase svoju mrežu.

U drugom produžetku tempo je splasnuo. Međutim, poput pasuspre opisane prilike Brazila koja se rodila ni iz čega, tako je i Maksimović imao sjajnu šansu u 108. minutu susreta, ali je njegov šut završio tik iznad prečke.

Ređao je potom Brazil prilike, a onda, u 118 minutu, Maksimović je izbio oči u oči sa golmanom Žeanom, nakon čega je hladnokrvno smestio loptu u mrežu. Srbija je stavila trofej u džep. Još samo nekoliko trenutaka do istoriej.

0
0

4 Komentara

  1. Kada se individua, pojedinac dovede u harmoniju najbolje što može i potom takvoga sebe pod vođstvom učitelja, stavi u službu zajednice, postižu se – čuda-! I kao što smo videli, neophodno je poštovanje protivnika a nepotcenjivati sebe. Fudbal je igra a svaka igra je kreacija duha. Naši mladi reprezentativci Srbije zaista su bili nadahnuti i na samo danas, več poduže!
    Zaista, već je vreme da i naši ostali društveni učitelji-vođe , nešto n a u č e !!!
    Vama mladosti Srbije čestitam od sveg srca.! Napred u nove pobede.

    0
    0
    Odgovori
  2. GROBARIZACIJA SRPSKOG FUDBALA JE USPESNO KRUNISANA TITULOM SAMPIONA SVETA NA CELU FSS SA TOLETOM KARADZICEM !!!

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter