0
Evropske lige

Maradona i Gaskojn

KAKVA IMENA: Koji su velikani kao igrači vredeli za ‘desetku’, a podbacili kao treneri!? (FOTO)

Objavljeno: 16.06.15 u 15:04

Legenda Milana Filipo Inzagi još jedan je u nizu velikana ove igre koji su podbacili na svom trenerskom poslu.  

Čuveni Pipo preuzeo je Milan prošle godine od Klarensa Sedorfa, ali je njegov tim završio tek na desetom mestu Serije A, zbog čega je očekivano usledio otkaz, a na njegovo mesto postavljen je Siniša Mihajlović.

Ipak, Italijan nije ni prvi ni poslednji u nizu fudbalskih velikana koji su podbacili (za sada na početku samo) trenerske karijere.

Lista je poduža, tu su – Dijego Armando Maradona, Toni Adams, Marko van Basten, Bobi Čarlton, Rud Gulit, Lotar Mateus, Hristo Stoičkov…

1. Toni Adams 

Nekadašnji kapiten Arsenala predvodio je “tobždije“ do četiri titule prvaka Engleske i tri u FA kupu, ali se kao trener nije dokazao. Bio je menadžer Vikomba, koji je ispao u niži rang sa Adamsom na klupi. On je potom prešao u Portsmut, ali je otpušten posle samo četiri meseca zbog slabih rezultata. 

2. Bobi Čarlton

Legenda Mančester junajteda važi za jednog od najboljih engleskih igrača svih vremena. On je predvodio Junajted do tri titule, Kup šampiona, dok je Engleskoj doneo jedino Svetsko prvenstvo 1966. godine. Kao menadžer vodio je Preston Nort end i ispao u prvoj sezoni. 

3. Pol Gaskojn

Popularni Gaza ostaće upamćen po mnogo čemu u ostrvskom fudbalu, ali nikako i kao trener. Kao igrač, predvodio je Totenhem do trofeja u FA kupu, a bio je jedan od lidera reprezentacija na Svetskom prvenstvu 1990. u Italiji, kada je Engleska u polufinalu ispala od Nemačke na penale.

Kao trener, radio je svega 40 dana na klupi Ketering tauna 2005. godine. I dan danas govore kako je Gaza na svaki trening dolazio – pijan. Od tada nije vodio nijedan klub.  

Gaskoin

4. Rud Gulit

Zvezda čuvene Milanove generacije sa kraja osamdesetih i osvajač Evropskog prvenstva sa Holandijom 1988. nikada nije pokazao zavidne trenerske sposobnosti. Sa Sakijevim Milanom osvojio je dve titule Kupa šampiona i tri Skudeta. 

Kao trener vodio je Čelsi, Njukasl, Fejnord nakon čega se otisnuo preko bare i tamo trenirao LA Galaksi, ali bez zapaženog uspeha. 

Rud Gulit

5. Roj Kin

‘Gvozdena cevanica’ Roj Kin, legenda Mančester junajteda na Old trafordu je osvojio sedam titula u Premijer ligi i Ligu šampiona. Kao menadžer se nije nigde istakao od 2006. na klupama Sanderlenda, Ipsviča i Aston vile, a trenutno je asistent u nacionalnom timu Republike Irske. 

6. Dijego Armando Maradona

Definitivno najveće igračko ime, a kao trener nije uradio gotovo ništa. Iako je imao tu čast da kao selektor predvodi Argentinu na SP 2010, njegova selekcija doživela je krah u četvrtfinalu od Nemačke – 0:4. Kao igrač osvajao je sve trofeje sa Barselonom i Napolijem, dok je Argentini gotovo sam doneo Mundijal 1986. Kasnije je kao trener radio u Emiratima, ali je posao uspeo da zadrži svega mesec dana. Više se ne bavi trenerskim poslom.

diego-maradona-dubaide-futbolistan

7. Lotar Mateus 

Nemački as je kao igrač osvojio sedam titula sa Bajernom, dok je sa reprezentacijom osvojio SP 1990. Nikada nije vodio nijedan tim u Bundesligi, a moglo bi se reći da je najveći uspeh ostvario sa Partizanom u sezoni 2003/2004 plasmanom u Ligu šampiona. Kao selektor vodio je Bugarsku i Mađarsku.

8. Alan Širer 

Najbolji strelac u istoriji Premijer lige sa 260 golova za Njukasl i Blekburn, nikada se nije pokazao kao trener. Zanimljivo, on je kao trener vodio samo osam mečeva i to za svoj Njukasl. Širer je “svrake“ vodio u finišu sezone 2008/2009 i uspeo ispadne sa Njukaslom u Čempionšip. Trenutno radi kao tručni konsultant za Bi-bi-si. 

Širer

9. Hristo Stoičkov

Bugarin će ostati upamćen po neverovatnom izdanju na SP 1994 kada je svoju selekciju predvodio do polufinala. Sa Rusom Olegom Saljenkom bio je najbolji strelac turnira sa šest golova. Kao trener, ostao je upamćen po svojoj čuvenoj rečenici “Ne verujem u fudbalske taktike“, što se na njegovu žalost odrazilo i na njegov krah na klupi Bugarske pošto je ispao iz kvalifikacija i za SP 2006 i EURO 2008. Od klubova je vodio Seltu sa kojom je ispao, a kasnije je samo mesec dana trenirao CSKA iz Sofije. 

10. Marko van Basten

Proslavljeni as Milana, Ajaksa i Holandije takođe nije imao zapaženu trenersku karijeru. Kao igrač osvojio je tri titule sa Ajaksom, a potom i tri Kupa šampiona sa Milanom. Kao trener, predvodio je selekciju Holandije na SP 2006, ali je ispao u osmini finala. EURO 2008 je završio u četvrtfinalu, nakon čega je preuzeo Ajaks. Klupu “kopljanika“ napustio je nakon što je AZ Alkmar osvojio titulu sa 12 bodova ispred.

 [stextbox id=“hotsport_text_box“]

 Velikani koji su se proslavili kao igrači, a podbacili kao treneri:

1. Toni Adams (Arsenal, Engleska)
2. Bobi Čarlton (Mančester junajted, Engleska)
3. Pol Gaskojn (Totenhem, Lacio, Glazgov Rendžers, Engleska)
4. Rud Gulit (Ajaks, Milan, Holandija)
5. Roj Kin (Mančester junajted, Republika Irska)
6. Dijego Armando Maradona (Barselona, Napoli, Argentina)
7. Lotar Mateus (Bajern Minhen, Nemačka)
8. Alan Širer (Blekburn rovers, Njukasl, Engleska)
9. Hristo Stoičkov (Barselona, Bugarska)
10. Marko van Basten (Ajaks, Milan, Holandija)

[/stextbox]

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter