18
Domaći fudbal

SVI ALARMI UPALJENI: Zvezdi preti izbacivanje iz Superlige

Objavljeno: 17.01.15 u 11:05

Crnim danima na stadionu „Rajka Mitića“ ne nazire se kraj. Finasijski krater dubok više od 50 miliona evra vrlo lako mogao bi da postane i Zvezdina raka za sahranu prvoligaškog statusa. Prvi put u slavnoj istoriji kluba.

Prema pisanju list Kurir, ekipi sa Marakane ozbiljno preti izbacivanje iz Superlige. Po članu 64 statuta FIFA: „ukoliko klub ne plati poveriocima u predviđenom roku, uslediće oduzimanje bodova ili prebacivanje u niži rang takmičenja“.

Da stvar bude gora po čelnike crveno-belih, ove zime ređaju se tužbe kao na traci.  Da nevolja bude veća, iako to deluje gotovo nemoguće, u celu stvar se uključila i – FIFA.

Shodno pravilnicima FIFA, Zvezda bi mogla da bude izbačena u Prvu ligu ukoliko ne podmiri svoje obaveze na vreme prema Bronovickom, Asamoi, Prosinečkom i ostalim potražiocima.

Nije tajna da čelnici FIFA pod lupom drže Crvenu zvezdu kojoj su prošlog leta suspendovali evropski put. Kao što je prethodno navedeno, sam statut FIFA dozvoljava svetskoj kući fudbala da klub preseli u niži rang ukoliko taj tim ne ispunjava finasijske obaveze.

Ukoliko klub ne isplati obaveze, sledi mu „packa“ od 5.000 švajcarskih franaka i uz to se određuje novi rok za plaćanje. Crveno-beli su do „drugog roka“ već stigli, kada je reč je reč o slučaju Bronovickog i Asamoe.

Rok za ispaltu Poljaka je sledeće nedelje, dok bi Asamou trebalo izmiriti do 12. februara.  Ukoliko čelnici kluba-dužnika i dalje ne ispune obaveze, naredna sankcija je – oduzimanje bodova ili – prebacivanje u niži rang!

Pravilnik FIFA je nedvosmislen – ispada se rang niže, što je u Zvezdinom slučaju – Prva liga Srbije. Naravno, postoje i „propratne mere“ kao što su zabrana realizacija trasnfera, ali to sada deluje kao minoran problem.

– Nije šala, s FIFA ne sme da se igra. Ljudi iz Crvene zvezde znaju da dug prema bivšim igračima i trenerima treba da saniraju i regulišu. Nije dobro dolaziti u ovakav kontakt s FIFA. Kao član kluba i navijač očekujem da će Crvena zvezda ispoštovati svoje obaveze. Klub je preuzeo obaveze na sebe shodno ugovoru i to ne može da se prenebregne kao licenciranje – rekao je Dušan Maravić, bivši fudbaler Crvene zvezde i sadašnji radnik FIFA.

Kada je reč o oduzimanju bodova, oni se skidaju linearno, paralelno sa visinom dugovanja. Budući da se od crveno-belih potražuje suma od 11,8 miliona, jasno je da priča o -6 bodova može da bude samo veća, piše Kurir…

Lista dugova:
* Gregož Bronovicki – 420.000
* Natanijel Asamoa – 240.000
* Robert Prosinečki – 130.o00
* Slaviša Stanojević – 110.000
* Maro Vešović – 110.000
* Luka Milivojević – 100.000
* Mendeš Kadu – 100.000
* Nikola Maksimović – 70.000
* Aleksandar Jevtić- nepoznato
* Duško Tošić – nepoznato
* Srđan Mijailović- nepoznato
* Uroš Ćosić – nepoznato
* Dragan Mladenović- nepoznato
* Ljubo Nenadić- nepoznato
* Miloš Vesić – nepoznato
* Stevan Reljić – nepoznato
* Bojan Pavlović – nepoznato

* sume su izražene u evrima, izvor Kurir

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

18 Komentara

  1. Za one koji nisu upuceni u slucaju Glazgova, oni su izbaceni u nizi rang ali nisu im otpisani dugovi, nego je napravljen reprogram duga prema duznicima tako da vracaju dug svima kojima duguju..

    0
    0
    Odgovori
  2. prijaviti stecaj kao glazgov otpisati dugove sve i iz pocetka!!! od 4 Lige pa neka se slikaju i prosinecki i bronovicki i svi ostali sa tim dugovima!!!

    0
    0
    Odgovori
  3. Ja neznam sta mi cekamo. Prodavaj te kline za po 2 miliona i 20 odsto od sledece prodaje. Nema sta da cekamo. Mi se nadamo da cw jovic i ostali za par godina da vrede vise, ali ne pitamo se dali ce zvezda da postoji dok prodju tih par godina. Za 2 mil prodati i za 200000 uzeti drugog mladog igraca. Srbija je puna talenta!!!
    Terza nemoj samo da pricas, pocni da radis

    0
    0
    Odgovori
  4. Nije mi jasno zašto KK ne pomogne FK? Pa ako je izjavljeno da može da se angažuje još igrača, jer pare nisu problem (ima ih), a nije angažovano pojačanje, zašto se ne preusmere ta sredstva da ne popase FK drakonsku kaznu?

    0
    0
    Odgovori
  5. Mozeli neko da objasni koje doveoTerzica u klub,zasto se sudski negone oni koji su dovodili te propale igrace i zaduzili klub.

    0
    0
    Odgovori
  6. Велики сам звездаш. На утакмицама сам 35 година али би угасио ову звезду коју држе лопови и „навијачи“(инаце прави навијачи су они који плате карту а не они који добијају паре да гледају)
    не само због пара.Приватизацију не дају јел не би они имали користи.А држава због повика на стадиону не сме да се меша чак допуста криминалцима да воде клуб.Мрзиме даље да пишем али моја породица и ја више нећемо одлазити на стадион сем на кошарку где се увео ред.

    0
    0
    Odgovori
    • Crni Mišo i mene isto mrzi da pišem ali moram!Šta kazeš ti bi uveo red i u FK CZ kao što je i u KK.A na koji klub bi registrovao vaskrslu novu CZ BG?Jedinstvo iz Uba ili Sopot?

      0
      0
      Odgovori
  7. a zašto sramota a nije sramota neplaćati na vreme svoje radnike.to nije sramota.zvezdu su pokopali njeni verni upravni članovi kao što i partizana isto.dok su bili zeka i bjeka i džaja i cvele niko se nije žalio jesu lapali ali su i plaćali a sad sve se svodi na stranke ilopine

    0
    0
    Odgovori
  8. Zvezdaši šta se brinete sada će tata vučko pare koje mu je deda ostavio da prebaci na račun,ima dosta toga,ostalo od penzionera.Pa skoro je prebacio na račun košarkaša 10 miliona evra vama će sigurno bar dvadeset

    0
    0
    Odgovori
  9. ja mislim da je to i najbolje resenje. juventus je izbacen, sad haraju, rendzers je izbacen i kontam da ce se boriti za titulu. zvezda treba da pocne od pocetka sa pametnim poslovanjem (kao dinamo npr) i sa normalnom upravom.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter