0
Fudbal

ZLATNA LOPTA: Ronaldo, Mesi ili Nojer

Objavljeno: 01.12.14 u 20:44

Napadač madridskog Reala Kristijano Ronaldo predvodi užu listu kandidata za osvajanje priznanja za najboljeg fudbalera sveta, a konkurenciju će imati u Lionelu Mesiju (Barselona) i golmanu minhenskog Bajerna Manuelu Nojeru, objavila je danas Međunarodna fudbalska federacija (FIFA).

Ronaldo je sa reprezentacijom Portugalije na prvenstvu sveta u Brazilu završio takmičenje u grupnoj fazi, ali je u dresu španskog „kraljevskog kluba“ ove godine osvojio trofej Lige šampiona i evropski Superkup.

Prošlogodišnji dobitnik priznanja Zlatna lopta koje dodeljuju FIFA i francuski casopis „Frans fudbal“, glavni je favorit za nagradu i ove godine, ukupno treću u karijeri.

Mesi nije osvojio nijedan trofej, igrao je sa reprezentacijom Argentine u finalu Mundijala, i lovi svoje peto priznanje za najboljeg igrača sveta, a Nojer prvo, nakon što je sa reprezentacijom Nemačke osvojio planetarnu titulu i sa Bajernom nacionalno prvenstvo i kup, piše Tanjug.

U užoj konkurenciji za trenera godine su Karlo Anćeloti, koji je sa Realom osvojio Ligu šampiona i španski Kup kralja, nemački selektor Joakim Lev (prvak sveta) i Dijego Simeone, koji je sa madridskim Atletikom osvojio špansku Primeru i bio učesnik finala Lige šampiona i Kupa kralja.

Za najbolju fudbalerku godine konkurišu Nadin Kesler (Nemačka), Marta (Brazil) i Ebi Vambah (SAD), a za nagradu Ferenc Puškaš (najlepši gol) kandidati su Džejms Rodrigez (Kolumbija), Robin van Persi (Holandija) i jedina fudbalerka među njima, Irkinja Stefani Rouč.

Takođe danas FIFA i Udruženje fudbalskih profesionalaca (FIFPro) objavili su skraćeni spisak napadača koji konkurišu za najbolji tim sezone. Na spisku je 15 imena, a najviše predstavnika je iz minhenskog Bajerna – četiri, dok Real Madrid i Barselona imaju po tri kandidata.

Skraćena lista napadača za tim sezone: Serhio Aguero (Argentina, Mančester Siti), Geret Bejl (Vels, Real Madrid), Karim Benzema (Francuska, Real Madrid), Dijego Kosta (Španija, Čelsi), Kristijano Ronaldo (Portugalija, Real Madrid), Zlatan Ibrahimović (Švedska, Pari Sen Žermen), Robert Levandovski (Poljska, Bajern Minhen), Lionel Mesi (Argentina, Barselona); Tomas Miler (Nemačka, Bajern Minhen), Nejmar (Brazil, Barselona), Marko Rojs (Nemačka, Borusija Dortmund), Arjen Roben (Holandija, Bajern Minhen), Frank Riberi (Francuska, Bajern Minhen), Vejn Runi (Engleska, Mančester Junajted), Luis Suarez (Urugvaj, Barselona).

Idealni tim biće proglašen na gala svečanosti u Cirihu 12. januara, kada će biti izabran i najbolji igrač sveta.

hotsport.rs

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj fejsbuk stranici Hotsport.rs, kao i na našem Tviter nalogu.

0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter