0
Fudbal

FOTO: FSS

ŠKOTSKI NOVINAR ‘PROZIVA’ I PIŠE O ‘SUJEVERNIM’ SRBIMA: ‘Kleopatru i Milana Tarota očekuje naporan mesec’

Objavljeno: 12.10.20 u 10:55
Tačno mesec dana je ostalo do odlučujućeg meča u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo, između reprezentacija Srbije i Škotske.

Ostrvski mediji već su počeli da podgrevaju atmosferu i to na čudan način.

Novinar škotskog ‘HeraldaDžejms Morgan je u susret pomenutoj utakmici objavio tekst na temu sujeverja koje je, po njegovom mišljenju, u Srbiji veoma izraženo, a s tim u vezi naveo je i jedan primer vezano za utakmicu između Norveške i Srbije pre nekoliko dana.
 
U tekstu se, što je još interesantnije, pominju i Kleopatra i Milan Tarot, kao najupečatljiviji primeri koliko Srbi mogu da budu sujeverni.
 
– Sujeverje je usađeno u srpski način života. Toliko da je iznedrilo dugačku listu narodnih običaja kojih se i danas pridržavaju, posebno u ruralnim oblastima. Ana Ivanović, njihova najbolja teniserka, izbegavala bi da gazi po linijama, verujući da će, ako to učini, izgubiti meč. Među neobičnim pričama starih žena postoji verovanje da će zviždanje u kući privući miševe ili pranje odeće osobe koja putuje osigurati da se nikad ne vrati kući.

Ako nekome sve izgleda pomalo smešno, preokupacija mističnim iznedrila je poznate ličnosti nacionalnih televizija – jednog transrodnog proroka zvanog Kleopatra, a drugog tumača karata po imenu Milan Tarot, koji tvrdi da su Barak Obama i Bil Gejts iskoristili njegove savete.

Dakle, možete da zamislite kako su srpski mediji reagovali na otkriće WhatsApp razgovora između golmana Vanje Milinković-Savića i njegovog brata iz Lacija Sergeja Milinkovića-Savića, pre pobede Srbije u polufinalu plej-ofa za Euro 2020 nad Norveškom.

‘Hajde, daj dva gola’ – pitao je Vanja svog brata u nizu poruka koje su objavili brojni portali.

‘Onda hoću’, stigao je jasan odgovor Sergeja, koji je postigao dva pogotka u pobedi od 2:1 i poslao Srbe na meč odluke protiv Škotske sledećeg meseca.

‘Neverovatno’, pisali su mediji, kao da je to delo neke natprirodne sile koja deluje u ime Srbije, a ne reči samouverenog fudbalera koji je samouveren u razgovoru sa članom porodice – piše Morgan u svom tekstu i dodaje da je i bilo očekivano da posle 16 mečeva u reprezentaciji SMS konačno proradi.

 
Međutim, u nastavku teksta se podseća i na veliki uspeh naše omladinske reprezentacije na Svetskom prvenstvu na Novom Zelandu 2015. godine, čiji su akteri bili i neki od sadašnjih reprezentativaca, poput Sergeja Milinković-Savića, Nemanje Maksimovića, golmana Predraga Rajkovića.
 
To se nije dogodilo pukom srećom ili nekom božanskom intervencijom, uspon Srbije u evropskom fudbalu u omladinskoj konkurenciji bio je plod velikog projekta – navodi se dalje u tekstu, uz isticanje šta je FSS uradio po tom pitanju, poput kampanje ‘Moja škola – moj tim’, pa uspostavljene saradnje sa španskim Fudbalskim savezom 2007. godine, zatim praćenje rada francuske nacionalne akademije… Kao vrhunac se navodi i izgradnja Kuće fudbala 2011. godine u Novoj Pazovi.
 
Na kraju se naglašava da reprezentacija Srbije ima priliku da svoj potencijal prikaže sledeće godine na Evropskom prvenstvu, u grupi sa Engleskom, Češkom i Hrvatskom, ali…
 
Jedino što Srbiji stoji na putu je, naravno, Škotska 12. novembra u Beogradu.

Da li uz dosta sreće, ili na neki drugi način, očekujte da Kleopatru i Milana Tarota čeka naporan mesec – zaključuje se u tekstu.

 
 
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Srbija – Madjarska 0:1

A post shared by HOTSPORT (@_hotsport) on

FOTO: FSS
0
0

0 Komentara

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter