Generalni direktor Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, govorio je o raznim aktuelnim temama u domaćem fudbalu, oko kojih se ovih dana vodi ogromna polemika.

Naša reprezentacija je igrala Ligu nacija, 8. oktobra ih očekuje plej-of sa Norveškom, tu je i situacija sa Var tehnologijom koja bi na naše stadione trebalo da stigne naredne sezone, ali najviše se prašine diže u vezi Partizana i Zvezde, koji u poslednjih mesec dana vode ‘rat’ saopštenjima.


Šurbatović je otkrio koliko su Zvezda i Partizan dobili novca od srpske ‘kuće fudbala’.

– Savez vodi izbalansiranu politiku pre svega prema Crvenoj zvezdi i Partizanu. Savez i klubovi blisko sarađuju, bez obzira na to što se često u medijima stvara drugačija slika. U ovom trenutku Zvezda i Partizan duguju gotovo istovetne cifre – Po milion evra. Rad duguje 73.000 evra i to je sve – rekao je Šurbatović i dodao:

U prethodne četiri godine Savez je Partizanu po osnovu zajmova, doprinosu za učešće igrača u reprezentaciji i donacija za poboljšanje infrastruktura uplatio 4.417.653,64 evra a Crvenoj zvezdi 3.913.338, 85 evra. To su tačne sume.

Crno-beli su često napadali FSS zbog takse solidarnosti od tri posto, a generealni sekretar FSS je otkrio kako je ona nastala.

PROČITAJTE JOŠ: STANOJEVIĆ JE POKRENUO ‘PARNI VALJAK’: Crno-beli bez većih problema savladali ‘Građevinare’, Rad ‘zakucan’ na dno tabele! (VIDEO)

– U vreme FSJ je postojala takva taksa i iznosila je čak pet odsto, ali su tada transferi bili manji. Odluka o ponovnom uvođenju takse solidarnosti od dva odsto doneta je 1. avgusta 2016. godine. U grupi klubova koji su je predložili bio je i Partizan. Skuština FSS na kojoj su bili prisutni i predstavnici Zvezde i Partizana, ali i ostalih klubova, donela je jednoglasnu odluku 13. juna 2019. da se taksa poveća na tri odsto. Novak koji FSS na taj način prihoduje koristi se za razvoj srpskog fudbala.

FOTO: FK Partizan