1
Domaći fudbal

LEGENDA ŽIVI: ‘Grobari’ su ga obožavali, ‘Delije’ poštovale, na današnji dan pre 35 godina poginuo je čuveni fudbaler Partizana – Dragan Mance (VIDEO)

Objavljeno: 03.09.20 u 09:50

Prošlo je tačno 35 godina od dana kada je prerano ugašen život Dragana Mancea.

‘Njegova duša lebdi nad Jugom’, jedan od stihova poznate pesme posvećene odlasku legende Partizana, tog najtužnijeg dana za svakog Partizanovca, 3. septembra 1985. godine momka od 23 leta.

‘Sećanje na njega ne bledi ni danas u srcima Partizanovaca, naprotiv, svake godine legenda se širi i na mlađe generacije, koje se nisu ni rodile kada je Dragan stradao u saobraćajnoj nesreći žurivši na trening.

Danas bi imao 58 godina. U njegovu čast, Grobari pevaju: ‘Otiš’o si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti ‘Grobari’ sa juga’, a navijači večitog rivala Crvene zvezde su preradili: ‘Otiš’o si Dragane, ostala je nevera, tebe nisu mrzeli ‘cigani’ sa Severa’.

Kako ne bi pregazio dečaka koji je pretrčavao auto-put, mladi fudbaler je pri velikoj brzini naglo skrenuo, izgubio kontrolu nad vozilom, udario u ivičnjak a zatim i u betonske konstrukcije. Nije mu bilo spasa. Njegov novi pežo 205 bio je potpuno uništen. Žurio je da ne zakasni na trening i nikada nije stigao. Imao je samo 22 godine.

Njegova smrt šokirala je Jugoslaviju, plakala je za Draganom sela SFRJ. Navijači Partizana bili su neutešni. Bio je i ostao idol navijača. Preranom smrću preselio se u legendu, koju niko nije dostigao. Njegova smrt učinila ga je besmrtnim.

Dragan Mance je rođen 26. septembra 1962. godine u Beogradu. Fudbal je počeo da igra u Galenici (sadašnji FK Zemun) od petlića. Svojom ogromnom voljom, zalaganjem i posebno osećajem za gol, brzo je prelazio iz selekcije u selekciju, tako da je, već sa nepunih 17 godina postao prvotimac tadašnjeg zemunskog drugoligaša.

Za Partizan je odigrao 279 utakmica i postigao 174 gola. Igrao je četiri puta za A reprezentaciju, sedam puta za mladu i dva puta za Olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije.

Sa Partizanom je osvojio šampionsku titulu u sezoni 1982/83. i bio je najbolji strelac ekipe sa 15 postignutih golova.

Po mnogima najlepši gol u dresu Partizana Mance je postigao 1984. godine na Hajberiju protiv Kvins Park Rendžersa. Mance je sa 30 metara snažnim volej udarcem zatresao mrežu Engleza. Na ovom potezu aplaudirali su mu i domaći navijači.

Njemu u čast, uvedena je i nagrada ‘Trofej Dragan Mance’, navijači Partizana je svake sezone dodeljuju najuspešnijem pojedincu iz Sportskog društva, prema njihovom izboru.

 

 

0
0

1 Komentara

  1. Nije istina da su ga ovi sa druge strane brda poštovali, mrzeli su ga. A kad se to dogodilo, naslađivali su se. Možda zvuči neverovatno da se neko radovao smrti ali je tako.
    Ja se vrlo dobro sećam dece koja su se radovala smrti. A deca samo ponavljaju šta čuju od kuće.

    0
    0
    Odgovori

Ostavi komentar

Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.

Unesite pojam i stisnite enter